Cum să întreții un espressor împotriva depunerilor de calcar

0
2

Espressoul a devenit un dispozitiv tot mai prezent în locuințelor românilor, fapt ce confirmă că mulți preferă să îşi înceapă ziua cu o cafea espresso delicioasă de preparată acasă.

Cum să previi depunerile de calcar?

Espressoarele automate, manuale şi cu capsule existente oferă oportunitatea de a-ţi prepara băutura preferată în confortul locuinței, totuși, pentru a te bucura de gustul inconfundabil al licorii preferate. Iar pentru a mări durata de viață a aparatului, este important să cunoşti câteva detalii despre cum să-l întreţii corect.

Apa dură, existentă în rețeaua de alimentare, este cel mai mare inamic al espressorului. Calcarul care se depune pe componentele acestuia poate produce defecțiuni majore, totodată poate influența şi gustul cafelei espresso.

Primul pas în procesul de menținere în stare optimă a espressorului de cafea boabe, a celui care funcționează cu capsule sau a espressorului manual este prevenţia. Numeroase dispozitive automate sunt prevăzute cu filtre anticalcar speciale, ceea ce înseamnă că apa utilizată este filtrată, deci riscul de a se forma depuneri de calcar este mai mic, comparativ cu situațiile în care se utilizează apă nefiltrată.

În cazul în care dispozitivul tău nu are un astfel de filtru, poți preveni apariția depunerilor de calcar utilizând apa filtrată cu cărbune activ, osmoza, cană brita.

Filtrul dedurizator Philips Saeco Aqua Clean, filtrul cu răşini pentru purificare apa, filtru cana Brita Marella, Filtru Dedurizator 3M SGP 165BN-E cu cap conector inclus – acestea sunt câteva variante eficiente, care merită analizate dacă-ţi doreşti să menţii espressorul în stare perfectă.

Realizează periodic o decalcifiere a sistemului espressorului!

Uneori, chiar şi cele mai riguroase măsuri de prevenție sunt insuficiente, iar apa dură poate face ravagii componentelor espressorului tău automat. Pentru a prelungi durata de exploatare, poți realiza periodic o decalcifiere cu produse de întreținere a întregului sistem. Operațiune va curăţa toate componente, fapt ce se va observa imediat în modul de funcționare al espressorului, dar şi în gustul cafelei espresso preparate.

Procesul de decalcifiere diferă de la un dispozitiv automat la altul, dar este descris pas cu pas în manualul de utilizare. În cazul în care din diferite motive nu mai ai manualul de utilizare, poți accesa site-ul producătorului şi, în baza codului de identificare, poți vizualiza instrucțiunile pentru decalcifiere online.

Cele mai multe dintre espressoarele automate au programe de decalcifiere dedicate, ce pot fi pornite din panoul de comandă.

Decalcifierea se realizează utilizându-se soluții de decalcifiere sau capsule speciale. Philips-Saeco, Jura, Delonghi, Gaggia, Ceragol, Durgol, Puly sau Heitmann sunt câţiva dintre producătorii care au o gamă largă de produse de decalcifiere pentru espressoare automate.

În cazul espressoarelor manuale, decalcifierea se realizează simplu. Primul pas este de a dilua soluția de decalcifiere, conform indicaţiilor de pe ambalaj. Soluția obținută se introduce în recipientul de alimentare cu apă. Se porneşte espressorul lăsându-se să se realizeze un ciclu complet, până la eliminarea completă a apei. Această etapă trebuie urmată de o clătire riguroasă, ceea ce înseamnă că recipientul va fi umplut până la capacitate maximă cu apă filtrată, espressorul va fi pornit şi va fi lăsat să funcționeze până la eliminarea completă a acesteia. Întregul proces poate dura până la 15-20 de minute.

Etapa de decalcifiere este esenţială în vedere curăţării calcarului depus pe componentele espressorului. Cum am menționat, este o operațiune ce ajută la exploatarea optimă a dispozitivelor pentru perioade îndelungate, totodată are impact şi asupra gustului cafelei.

Iubeşti cafeaua espresso proaspăt preparată? O poţi savura în fiecare zi având grijă de dispozitivul tău!

Dacă ai nevoie de produse de decalcifiere și întreținere pentru espressorul tău de cafea, poți găsi cu ușurință online pe magazinul EspressoCafe.ro. Te așteptăm cu o gamă variată de cafele, espressoare, produse de întreținere și piese de schimb și livrăm rapid în toată țara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here