miercuri, mai 29, 2024
AcasăNewsCum au penetrat chinezii mediul universitar din România prin Institutele Confucius. O...

Cum au penetrat chinezii mediul universitar din România prin Institutele Confucius. O lege care să pună sub control aceste instrumente ale Beijingului a fost respinsă de Senat

-

Institutul Confucius, organism interzis în alte țări pentru că face spionaj pentru Guvernul Chinei, beneficiază în România de privilegii și protecție de la cel mai înalt nivel, arată o anchetă făcută de Petre Bădică și publicată de Newsweek.ro. Spre exemplu, la Universitatea Babeș-Bolyai, din Cluj, chinezii organizează cursuri în săli pentru care nu plătesc chirie și primesc, în schimb, 80% din încasări. Majoritatea PSD-PNL din Parlament apără Institutele Confucius, despre care un raport american scrie explicit că sunt folosite pentru a recruta profesori și studenți români.

În România, Institutul Confucius – instrument de soft power al regimului comunist de la Beijing închis în țări precum Suedia după ce s-a constatat că era focar de recrutare a spionilor – beneficiază de protecția Serviciului de Informații Externe și a senatorilor. Comisiile din Senat, Consiliul Legislativ (condus de celebrul Florin Iordache de la PSD, autorul asaltului asupra Justiției din perioada Dragnea) și SIE au blocat un proiect de lege care viza pericolul reprezentat la adresa securității României de către cele 4 Institute Confucius – toate, înfipte în universități (București, Cluj, Brașov, Sibiu).

În Cluj, Institutul Confucius a fost băgat la UBB în mandatul de rector al altui „rinocer“ comunist, celebrul Andrei Marga, în urmă cu 14 ani. Universitatea pune la dispoziție gratuit spațiile pentru cursuri și se mulțumește cu doar 20% din încasări. În intervalul 2018-2022, adică în 5 ani, Institutul Confucius a încasat în contul cursurilor ținute la UBB suma de 127.283 lei, în timp ce universitatea a primit 28.930 lei.

China comunistă se folosește de acoperirea dată de popularizarea culturii din această țară în lume pentru a extinde cât mai mult rețeaua Institutelor Confucius. Acestea au ajuns la numărul de 550 la nivel mondial. Există nu mai puțin de 1.170 de clase unde institutul predă, în 162 de țări. Există însă, mai ales în ultimii ani, tot mai multe acuzații că aceste Institute Confucius funcționează ca rețele de spionaj, manipulare și recrutare de agenți în țările unde sunt prezente.

- Advertisement -

Deputatul liberal Pavel Popescu a inițiat o propunere legislativă de monitorizare a acestor institute chinezești, așa cum se întâmplă în numeroase alte țări. 20 de parlamentari au semnat această inițiativă legislativă care menționează: „Cele patru Institute Confucius aflate pe teritoriul României, găzduite de patru universităţi de stat, reprezintă adevărate ameninţări la adresa securităţii naţionale a României. În ţări partenere, acestea s-au dovedit a fi epicentre pentru spionajul chinez şi pentru difuzarea propagandei Partidului Comunist Chinez în societăţile democratice“.

Senatorii PSD, PNL și AUR s-au opus în bloc măsurii de supraveghere a Institutelor Confucius. Think-tank-ul american CEPA avertiza anul trecut că Beijingul vizează politicienii români, pentru a-și consolida „influența malignă“

Surprinzător la prima vedere, instituțiile statului au făcut însă front comun și au respins acest proiect. Consiliul Economic și Social, Consiliul Legislativ, Comisia pentru Drepturile Omului, Comisia Juridică din Senat, Comisia pentru Știință l-au avizat negativ. Pe 16 martie, la vot, doar cei 19 senatori USR s-au abținut. În schimb, 12 senatori AUR, 23 PNL și 42 de la PSD au votat contra. Au fost două voturi pentru, ambele de la liberali.

Explicația acestui comportament al reprezentanților la vârf ai statului român poate fi găsită într-un raport publicat de un important think-tank american anul trecut, despre care Ziaristii.com a scris pe larg la vremea respectivă. Center for European Policy Analysis (CEPA) semnala în 2022 că, în România, China se concentrează pe „segmente prietenoase ale elitei“, în special din PSD, ca să-și mărească și să-și consolideze „influența malignă“ în țara noastră.

- Advertisement -

Potrivit documentului, Guvernul comunist de la Beijing nu este deloc interesat de opinia populației de rând, ei focusându-se asupra clasei conducătoare – politicienii. Marea vulnerabilitate constatată de americani este PSD-ul, partidul cel mai predispus la corupție.

Institutele Confucius (care în SUA fac obiectul unei legi speciale tocmai pentru că s-a constatat că sunt folosite de Beijing în scopuri oculte) sunt menționate explicit de raportul CEPA. Prin acestea, China vizează studenții și profesorii din universități. Românii par a o „pradă ușoară” pentru propaganda și manipularea chineze din cauza „analfabetismului mediatic” și „obiceiurilor proaste” de consum media, larg răspândite în rândul populației, observau analiști CEPA. Propaganda Beijingului vizează „ținte ușoare” cum ar fi politicienii corupți, laolaltă cu studenții și profesorii de la institutele Confucius.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Coaliția PSD-PNL readuce în forță Ordonanța 13 a lui Dragnea, cu prag și mai ridicat, de 250.000 de lei, pentru iertarea abuzului în serviciu

* Liberalii în Senat: „Ciucă are 3.000 de euro. Dacă asta vi se pare o pensie mare…”. În realitate, premierul are 3.600 de euro, de 10 ori mai mult decât pensia medie în România. Și s-a pensionat la 52 de ani!

* VIDEO. Ciolacu minte ca o poștă sovietică: zice că PNRR e „secret”, deși atât el, cât și ceilalți PSD-iști l-au votat în Parlament! Documentul poate fi citit de oricine, oricând, pe site-ul ministerului

* Liberală din preajma lui Rareș Bogdan, atacuri violente la UE și propagandă rusească delirantă. „De ce nu mai sunt bani de pensii? Că se fac politici de diminuare a populației? Că se aruncă banii în farma și armament?”

* George Simion s-a întâlnit cu un șef al FSB la Cernăuți, dezvăluie fostul ministru al Apărării din Moldova. „Asta explică de ce AUR face politică pro-rusă în România“

* Șoșoacă, scelerată: „Am devenit ținta numărul 1 a criminalilor ucraineni. Vor să mă elimine fizic”. Putinista a fost declarată „amenințare la adresa securității naționale” a Ucrainei și supusă unui regim de sancțiuni

* Colonelul Turcescu și-a găsit locul: s-a angajat la televiziunea clanului Firea-Pandele! Milionarul putinist va fi plătit generos de locuitorii orașului Voluntari. Va fi coleg cu Oana Lovin și Mădălin Ionescu, prietenii ambasadorului Kuzmin

- Advertisement -

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -