Cum accelerează pandemia pe glob: primul milion de cazuri s-a atins în 3 luni, al 12-lea în 5 zile

0
3341

Pandemia de coronavirus seamănă cu o mașină de curse rămasă fără frâne pe un drum în pantă: continuă să accelereze și nicio măsură nu pare îndeajuns de eficientă pentru a o opri. Joi dimineața, bilanțul pe întregul glob a ajuns la 12.180.130 de cazuri, iar ultimul milion a fost făcut în doar 5 zile – în medie, au fost câte 200.000 de infectări confirmate pe zi.

Cifrele ne arată cât se poate de clar viteza cu care virusul se răspândește în lume.

„De la confirmarea primului caz de coronavirus, în Wuhan, la sfârșitul lunii decembrie, a fost nevoie de 3 luni ca să se ajungă la un milion. Ultimul milion a fost făcut în doar 8 zile”, remarca directorul Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, pe 23 iunie.

Din 1 iulie până în 8 iulie s-au înregistrat 1,6 milioane de cazuri noi

De atunci au trecut puțin peste două săptămâni și rata de creștere cu un milion a scăzut la 5 zile. Pe 4 iulie erau 11 milioane de cazuri, în dimineața zilei de 9 iulie sunt deja peste 12 milioane.

Din 1 până în 8 iulie, numărul cazurilor a avansat cu 1,6 milioane. Ritmul actual este de 200.000 de cazuri pe zi și dă semne că, încet-încet, această “normă” urmează să fie depășită.

În această spirală ascendentă se înscrie, din păcate, și România. Și mai frustrant este că, dacă în alte țări creșterea numărului de cazuri este determinată de cauze obiective (pandemia a izbucnit mai târziu acolo), la noi în țară deteriorarea situației epidemiologice e provocată de factori subiectivi. Nepăsarea și lipsa de informare a multor oameni, corelate cu campanii agresive de fake news ale PSD și ale propagandei ruse au dus la recordul absolut al numărului de infectări miercuri, 8 iulie – 555 de cazuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here