Culise: pus de Ciucă să demisioneze, șeful Fiscului arată că dezastrul pleacă de la PSD. Ministrul Câciu a greșit bugetul, iar șeful de la Mari Contribuabili a strâns cu 9 miliarde mai puțin în 5 luni

2
888
„Experții PSD“ Marcel Ciolacu și masonul Adrian Câciu, ministrul Finanțelor

Pus să demisioneze de către premierul Nicolae Ciucă și să-și asume răspunderea pentru gaura de miliarde de lei din buget după doar câteva luni din 2023, Lucian Heiuș, șeful Fiscului, a prezentat date care arată că, de fapt, problema a fost generată de oamenii băgați de PSD la Finanțe. Ministrul Adrian Câciu a greșit bugetul, proiectând o neverosimilă creștere de 14% a veniturilor, în timp ce șeful de la Mari Contribuabili, susținut de Marcel Ciolacu, a colectat în realitate cu 8,9 miliarde de lei mai puțin în primele 5 luni din acest an.

Lucian Heiuș, șeful ANAF susținut de PNL, a demisionat fără să prezinte motivele gestului său. Surse liberale spun că a fost vorba, de fapt, de o cerere venită de la premierul Nicolae Ciucă, acesta cerându-le conducătorilor de la ANAF, Vamă și Mari Contribuabili să-și asume abaterea enormă de la încasările prevăzute de Ministerul Finanțelor când s-a făcut bugetul.

Problema este că încă de astă-toamnă, de când Adrian Câciu, ministrul pus de PSD la Finanțe, a prezentat proiectul de buget, toți analiștii financiari au avertizat că e făcut prost. Din dorința de a cheltui cât mai mult, PSD și PNL au exagerat încasările, subestimând cheltuielile. Realitatea n-a putut ține pasul cu ficțiunea din buget și după doar câteva luni România are o imensă gaură bugetară.

Dacă ministrul Câciu rămâne de neatins, în ciuda dezastrelor în lanț pe care le-a provocat, în schimb restul Guvernului e în degringoladă.

Lucian Heiuș n-a spus de ce pleacă, dar a prezentat în scrisoarea de demisie cifrele seci care sugerează ce s-a întâmplat. El a inclus un tabel care arată estimările făcute de Ministerul Finanțelor și cât s-a încasat efectiv. Aproape toată gaura bugetară este la Mari Contribuabili, unde conduce PSD-istul Ionuț Mișa.

Mai jos, declarația lui Lucian Heiuș făcută la plecarea de la ANAF.

„În primele cinci luni din 2023 s-au încasat 148,02 miliarde lei, cu 9,4 miliarde lei mai mult decât în perioada similară a anului precedent. Față de programul comunicat de Ministerul Finanțelor, se înregistrează un minus de 8,9 miliarde lei, din care 8,5 miliarde lei sume necolectate de către Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili“

„Mi-am înaintat astăzi demisia din funcția de președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală. A fost o onoare pentru mine să conduc această instituție și le mulțumesc colegilor mei pentru profesionalismul și implicarea de care au dat dovadă în acest an.

Totodată, sunt mulțumit de faptul că, în acest mandat, ANAF a reușit să atingă cu succes toate jaloanele stabilite prin PNRR și toate obiectivele asumate prin programul de guvernare, cu onestitate, responsabilitate și respect față de contribuabili.

În 2022, am reușit să colectăm la buget 353,3 miliarde lei, cu 58 miliarde mai mult față de anul precedent, și să rambursăm TVA în valoare de 27,99 miliarde lei, față de anul anterior când s-au rambursat doar 24,34 miliarde Lei.

În primele cinci luni din 2023, s-a rambursat TVA în valoare de 11.451 milioane lei, și s-au încasat 148,02 miliarde lei, cu 9,4 miliarde lei mai mult decât în perioada similară a anului precedent. Iar față de programul comunicat de Ministerul Finanțelor, se înregistrează un minus de 8,9 miliarde lei, din care 8,5 miliarde lei sume necolectate de către Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili.

În plus, în luna aprilie 2023 am trimis 780 de notificări către persoane fizice care nu-și pot justifica veniturile.

Totodată, în acest mandat, au fost efectuate 50.979 verificări la contribuabili persoane juridice şi fizice în urma cărora s-au stabilit sume suplimentare în valoare totală 3.688,5 milioane lei. Au fost efectuate 25.274 verificări documentare la contribuabili persoane juridice şi fizice, în urma cărora au fost stabilite sume suplimentare în valoare totală de 554,2 milioane lei.

În aceeași perioadă, colegii mei de la direcția antifraudă fiscală au cuantificat/estimat implicaţii fiscale – reprezentând TVA, impozite, contribuţii sociale şi de sănătate, alte creanţe – în sumă totală de 2.471,1 mil. lei și au înaintat organelor de urmărire penală 289 acte de sesizare, pentru prejudicii în sumă totală de 621,8 mil. lei. În plus, în urma activităţii de verificare documentară au fost emise decizii de impunere, pentru 1.904 entităţi, valoarea obligaţiilor stabilite însumând 604,9 mil. lei.

Nu în ultimul rând, sunt mândru că, în mandatul meu, administrația fiscală a deschis căi de acțiune către zone de evaziune care n-au mai fost abordate până acum.

Regret că nu pot duce până la capăt procesul de modernizare al ANAF și proiectele începute acum și sper ca viitorul președinte să continue proiectele de digitalizare ale instituției.“

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Guvernul PSD-PNL trece la represalii: a modificat legea pe furiș, prin ordonanță de urgență, în a treia zi de grevă, astfel încât profesorilor să le fie afectată vechimea în muncă dacă participă la protest

* Iohannis mai dă o șansă PSD-ului: amână „rotativa“ guvernamentală pentru ca decontarea electorală a grevei profesorilor să nu cadă pe Ciolacu

* EDITORIAL CARTIANU. Tăiați, bă, pensiile speciale!

* Profesorii, îndemnați să condiționeze încetarea grevei de tăierea pensiilor speciale, a salariilor nesimțite la stat și concedierea clientelei politice

* ANALIZĂ. Cum i-a trecut României glonțul pe la ureche, sub Năstase, Ponta, Dragnea și Dăncilă. China, „cel mai neiertător creditor din lume“, distruge țările pe care le împrumută

* Olaianos și-a retras pe șest plângerea împotriva TVR, după ce făcuse tam-tam că a ratat deplasarea în Qatar și cerea 200.000 de euro!

* Lăsați de Farul fără titlu, ai lu’ Becali s-au dezintegrat: FCSB – Rapid 1-5. Bilanțul ultimelor 160 de minute din Superligă: 1-8!

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here