După luni în care aparatul de propagandă al PSD a tocat, cot la cot cu premierul Cîțu, foștii miniștri USR ai Sănătății, și noul titular al portofoliului, UDMR-istul Cseke Attila, reclamă exact aceeași problemă ca și predecesorii săi: bugetul insuficient. Ministrul interimar a anunțat miercuri că nu mai sunt bani pentru salariile a 74.000 de angajați din sistemul sanitar pentru luna decembrie și că e nevoie de o urgentă rectificare bugetară.
Ministrul interimar al Sănătății a anunțat la Digi 24: „Pe partea de buget, ceea ce finanţăm noi, cheltuieli de personal, avem 74.000 de angajaţi în sistemul bugetar de sănătate care trebuie să primescă salariul (…) pentru luna decembrie, care înseamnă salariul pentru munca desfăşurată în noiembrie. Nu avem asigurată această sumă. Soluţiile pot fi găsite, resurse financiare am înţeles de la Ministerul de Finanţe că există. Există soluţia legală, juridică, prin care acest lucru se rezolvă. Încă nu am depăşit o anumită limită care nu poate fi estimată sau în care am intra în întârziere de plată a salariilor la 15 decembrie, dar sigur am semnalat această problemă, pentru că trebuie să fim preventivi şi să nu ajungem într-o asemenea situaţie“.
Conform noului ministru, nu mai sunt bani pentru angajații de la Unităţile de Primiri Urgenţe, DSP-uri, serviciile de Ambulanţă, rezidenţii care sunt în sistem, unii fiind angrenaţi în lupta cu pandemia de Covid.
Ioana Mihăilă semnalase încă din 28 aprilie că sunt probleme cu banii pentru salarii. Cîțu a ignorat-o, apoi a acuzat-o de incompetență
Astă-vară, când s-a făcut ultima rectificare bugetară și Ioana Mihăilă, al doilea ministru USR al Sănătății, a semnalat alocarea unor fonduri insuficiente, premierul Florin Cîțu a avut o ieșire umorală. Schimbul de replici a continuat pe 3-4 septembrie, când USR a părăsit Guvernul forțat de Cîțu și Iohannis.
Ioana Mihăilă a atras atenția asupra exact aceleiași probleme cu care se confruntă și acum Cseke Attila: lipsa banilor pentru a plăti salariile angajaților din Sănătate. Mihăilă a demonstrat că încă din 28 aprilie fusese trimisă adresă de la minister către cabinetul premierului cu situația bugetului: „Îmi pare rău că premierul introduce Sănătatea în lupta politică (…). Sunt aici să explic ceea ce domnul prim-ministru Cîţu a spus şi astăzi, la fel cum a spus şi ieri, că nu înţelege cum oamenii din centrele de vaccinare sunt neplătiţi de două-trei luni de zile. Domnul prim-ministru ne spune acum că nu înţelege cum s-a întâmplat acest lucru, deşi ştia încă din aprilie că banii alocaţi Ministerului Sănătăţii nu sunt suficienţi“.
Ea a adăugat că premierul Cîțu era la curent cu faptul că bugetul Ministerului Sănătății pentru programele de sănătate și alte titluri „era la fundul sacului“.
Cîțu i-a răspuns ironic: „Eu nu ştiu de ce lumea încearcă să-şi arate incompetenţa pe ultima sută de metri. La rectificarea bugetară se vede că sunt 483 de milioane, cred, 480 de milioane necheltuiţi care sunt nedistribuiţi. Aceşti bani erau acolo, la Ministerul Sănătăţii, iar dacă cineva avea curiozitatea să citească Legea bugetului aprobată la începutul anului, vedea că putea să redistribuie banii pentru orice cheltuială care ţine de vaccinare în timpul acestui an. Deci erau 480 de milioane“.
Cele două mari probleme ale bugetului pe Sănătate în 2021: ranchiuna lui Cîțu și cheltuiala cu zeci de milioane de vaccinuri nebugetate la începutul anului
Problema bugetului de la Ministerul Sănătății e generată, în esență, de două elemente.
Mai întâi, a apărut o uriașă cheltuială – cea cu achiziționarea a zeci de milioane de doze de vaccinuri – care nu a fost bugetată de Florin Cîțu la începutul anului. Adică Ministerul Sănătății a fost anunțat că trebuie să plătească vaccinurile fără să i se aloce fonduri suplimentare pentru asta.
În al doilea rând, a existat și un calcul politic de un cinism vecin cu crima. Pentru a-i sabota pe cei de la USR, și în special pe ministrul Vlad Voiculescu (primul titular al portofoliului de la Sănătate, în perioada ianuarie-aprilie), premierul a subminat permanent Ministerul Sănătății tocmai în cel mai cumplit moment, pandemia de Covid.
Când era nevoie de mai multă mobilizare și atenție asupra acestui domeniu, Cîțu a alocat fonduri insuficiente, a dinamitat campania de vaccinare și a rămas surd la toate avertismentele, rapoartele, analizele și cererile venite dinspre Sănătate. Nu mai departe de luna iulie, Cîțu o punea dur la punct pe Ioana Mihăilă, atunci când aceasta avertiza public că trebuie făcute eforturi să ne pregătim de valul 4, care va veni negreșit. Premierul i-a retezat-o atunci, spunând că nu e cazul și nu trebuie să vorbim despre valul 4, pentru că pandemia a fost învinsă în România.
Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!
CITIȚI ȘI:
* Ministru PNL din Cluj: „Boc va lucra împotriva lui Cîțu, cum a lucrat împotriva lui Orban. Bolojan a făcut ce este corect, Boc ce i s-a spus. E o păpușă“
* VIDEO. Cîțu a manevrat ședința PNL astfel încât el să rămână singura propunere de „premier-rotativă”. Partidul i-a retezat compromisul cu Ciolacu la „primul schimb”. Situația generală s-a complicat
* Durerosul mesaj de renunțare al Oanei Pellea. „Votul meu a fost trădat și batjocorit de domnul Iohannis. Speranța mea a obosit”
* Concediat pentru că-și teroriza elevii cu propagandă antivaccinistă, un profesor amenință cu Șoșoacă. „Marș afarăăăăă! Nu ai ce căutaaaaaa!” / „Doar un telefon am de dat și declanșez uraganul”
* Un primar PNL din Suceava a pus zeci de copii să meargă 10 km pe jos, la un marș antivaccinist. E anchetat de Protecția Copilului
* VIDEO. Vanghelie lovește, înjură, amenință și scuipă. Limbaj de PSD-ist: „Pleacă de aici, că te bat! Băga-ți-ai p…a în mă-ta!”
* Povestea ultimului soldat al “Armatei uitate” a Africii. A fost capturat de bătrânii satului şi trimis la război. “Mi s-au spart timpanele, dar am rămas în viaţă”