joi, noiembrie 21, 2024
AcasăOpiniiCartianuCreșterea pensiilor cu 40%? Terminați cu prostiile! Există o soluție rezonabilă. Iat-o!

Creșterea pensiilor cu 40%? Terminați cu prostiile! Există o soluție rezonabilă. Iat-o!

-

Creșterea tuturor pensiilor din România cu 40%, prevăzută în legea impusă de PSD-ALDE, este o bombă atomică de proporții apocaliptice. Măsura ar urma să devină operațională de la 1 septembrie 2020. Deși calculele îi ies foarte prost, Guvernul Orban spune peste tot că legea va fi respectată, deci că pensiile vor crește cu 40%.

Ar fi o catastrofă națională! Ar fi dinamitate și bugetul României, și speranțele de dezvoltare a infrastructurii, și încrederea că țara asta poate fi guvernată responsabil.

Am intrat, ca societate, în capcana populismului. A reușit PSD s-o facă și pe asta. Iar PNL pare incapabil să le spună oamenilor: fraților, e o păcăleală PSD-istă, e o nebunie, așa ceva nu se poate! De ce n-au mărit PSD-iștii pensiile cu 40% când se aflau la guvernare, să arate că le pot plăti?! De ce de la 1 septembrie 2020 și nu de la 1 septembrie 2019? Asta e: nu aveau de unde să le plătească! Au programat uriașa creștere cu trei luni înainte de alegerile parlamentare, socotind că pentru trei luni vor găsi bani, se vor mai împrumuta câteva miliarde, apoi vor pune bomba în brațele previzibilei guvernări PNL-USR/PLUS-PMP.

- Advertisement -

Guvernul Orban are un aliat credibil, care-l poate ajuta să iasă din încurcătură: tehnocrația bancară, în frunte cu conducerea Băncii Naționale a României. N-a fost deloc întâmplătoare ieșirea la rampă a economistului-şef al BNR, Valentin Lazea, care a recomandat Guvernului prorogarea (amânarea) înspăimântătoarei creșteri de 40%.

Explicațiile lui Lazea, tăioase ca briciul: „Dacă se introduce acea creștere de 40% a pensiilor, bugetul explodează pur și simplu în 2021. Trebuie să ai nu știu câte măsuri de compensare ca să vii nu sub 3%, ci undeva deasupra lui 3%, cu destul de mult deasupra. Prorogarea creșterii cu 40% a punctului de pensie, din septembrie 2020, poate avea loc urmând ca bugetul să ofere o creștere mult mai mică, de ordinul câtorva procente, care oricum va reprezenta o creștere (și nu o reducere!), care oricum va duce la depășirea deficitului de 3% (dar cu puțin peste această valoare!), care oricum va fi finanțată din bani pe care statul român nu-i are”.

Economistul-șef al BNR a mai spus că, numai ca efect al aplicarii legii pensiilor, deficitul bugetar ar ajunge la 4,5% din PIB în 2020, la 5,7% în 2021, respectiv la 6,5% în 2022.

- Advertisement -

Valentin Lazea a atras atenţia că, deşi oamenii nu ştiu, orice depăşire a limitei de 3% implică împrumuturi externe la costuri tot mai mari, dar şi posibile sancţiuni din partea Uniunii Europene, pe procedura de deficit excesiv.

O altă voce credibilă și realistă este cea a lui Ionuț Dumitru, fost președinte al Consiliului Fiscal, în prezent economistul-șef al Raiffeisen Bank. „Doar dintr-o lege avem un efort suplimentar pe buget de 5% din PIB. Orice economist ar spune că așa ceva nu încape în buget, cu taxele și impozitele din prezent, cu colectarea proastă și cheltuielile pe care le avem”, a spus Dumitru.

El a atras atenția că majorarea cu 40% a pensiilor la 1 septembrie 2020 ar aduce în plus cheltuieli de 1-2% din PIB „dintr-un foc” și că respectivul efort bugetar trebuie susținut în fiecare an.

Între politicienii „care dau” (PSD și aliații săi populiști) sau care nu au curaj să pună stop dezmățului bugetar (PNL, bântuit și el de tentația populismului) și tehnocrații din zona bancară, soluțiile corecte sunt la cei din urmă. Explicația e logică: aceștia nu sunt dependenți de voturile populației, deci nici de cele ale pensionarilor. În schimb, pentru politicieni, cei peste 5 milioane de pensionari reprezintă un bazin electoral esențial.

Politicienii fac însă un calcul greșit. Ei ignoră faptul că nu toți pensionarii judecă simplist, în termenii „cu cât mi-a crescut pensia”. Liberalii, de exemplu, ar fi surprinși să afle că pensionarii responsabii, cu gândire evoluată, reprezintă un eșantion tot mai consistent. Sunt acei oameni care nu se întreabă doar cu cât le-a crescut pensia, ci și ce inflație a generat această creștere, dar și de unde vin banii suplimentari. Destui dintre ei – tot mai mulți! – preferă să nu le crească pensia, dacă respectiva mărire se va converti într-o nouă povară transferată copiilor și nepoților lor, prin creșterea datoriei publice.

Tot mai mulți români – inclusiv pensionari – au realizat pericolul mortal care ne paște pe toți: depopularea României până la extincția acestui neam. Mostre ale catastrofei demografice pot fi văzute în majoritatea satelor, dar și în orașe care nu au atras investiții străine majore. Sunt localități în care a dispărut 70-80% din populație, iar cei rămași sunt aproape numai bătrâni. Sunt sate în care nu se mai nasc copii, pentru că nu mai are cine să-i facă. Tinerii sunt plecați și își cresc copiii în țări străine, bătrânii se duc unul câte unul, satele mor sub ochii noștri.

Dacă punem în cârca generațiior tinere poveri tot mai mari, de genul datoriilor făcute pentru a plăti pensii crescute spectaculos, procesul de depopulare se va accelera. Prea puțini vor fi dispuși să rămână aici și să achite datoriile enorme făcute de generațiile iresponsabile ale părinților și bunicilor lor. Mai ales că le lăsăm doar datorii, nu și lucrări publice folositoare și producătoare de bani (infrasctructură de transport, mari lucrări de amenajare a teritoriului, agricultură modernă, turism dezvoltat, păduri valoroase, aer curat, școală performantă, sistem de sănătate bine pus la punct, instituții eficiente etc.). Nimic din toate astea! Doar poveri, nu și o zestre care să fixeze tineretul, să descurajeze exodul.

Acesta este costul dramatic al creșterilor nesăbuite de pensii și salarii din domeniul bugetar: depopularea criminală a României. Când îi auziți pe politicieni că spun „noi vă dăm”, să știți că ei nu vă dau altceva decât o perspectivă sumbră! Ei rup echilibrele societății și vă lasă singuri la bătrânețe, departe de copiii și nepoții risipiți în cele patru zări.

Guvernul Orban – care trebuie să rămână un guvern responsabil, avem mare nevoie de asta! – nu se află chiar cu spatele la zid. El are la îndemână o soluție decentă și rezonabilă, pe care populația, în marea ei majoritate, ar înțelege-o, ar accepta-o și chiar ar aplauda-o: o creștere a pensiilor de maximum 10%, care ar acoperi inflația de 4-5% și ar lăsa un surplus de câteva procente în buzunarele oamenilor.

Dar nu e tot! Pentru ca soluția să fie și populară, Guvernul Orban ar putea anunța devansarea creșterii pensiilor! Astfel, în loc să fie mărite cu 40% de la 1 septembrie, ar putea fi mărite cu 10% de la 1 martie!

Oamenii ar reține că:

  1. pensiile au crescut, nu au scăzut și nici măcar nu au înghețat;
  2. pensiile au crescut mai repede decât prevedea legea PSD.

Per total, efortul bugetar va fi mult mai mic decât în varianta legii actuale. Vor mai fi pierdute unele voturi, dar majoritatea vor fi conservate, iar alte voturi – poate mai multe! – vor fi atrase din zona României responsabile.

Pe o asemenea soluție ar putea fi construit bugetul pentru 2020. Dacă nu va pune stop nebuniei cu 40%, PNL va avea mari dificultăți în a guverna în următorul ciclu electoral (2020-2024). Abia atunci ar plăti factura lipsei de curaj în a respinge populismul.

Soluția propusă în aceste rânduri ține cont și de nevoia PNL de a obține rezultate foarte bune la alegerile locale și la cele parlamentare de anul viitor. Avem nevoie de un PNL cât bine reprezentat în următorul Parlament, după cum avem nevoie și de o alianță USR-PLUS cât mai puternică. Doar împreună, luând în coaliția de guvernare și PMP, ar putea face o majoritate de 67%, capabilă să reformeze România inclusiv prin schimbarea Constituției.

E posibil ca PNL să guverneze responsabil, nepopulist, și să obțină și un scor foarte bun la alegerile din 2020? E posibil. Electoratul român, într-o bună majoritate, e mai matur și mai responsabil decât mulți dintre politicieni. Cetățenii sunt capabili să înțeleagă chiar și curbe de sacrificiu (dacă sunt bine explicate), ceea ce nu e cazul acum. Curba de sacrificiu e când micșorezi pensia, nu când o crești.

Dacă se teme de posibilele consecințe electorale negative ale neaplicării creșterii cu 40% a pensiilor, PNL are o soluție: să lase guvernarea timp de câteva luni, de prin aprilie-mai 2020 până la alegerile din decembrie, unui guvern tehnocrat de sorginte bancar-financiară, care face ce trebuie făcut. Dar din decembrie 2020, asemenea „piruete” nu mai sunt posibile. Timp de patru ani, poate opt, PNL și USR-PLUS sunt condamnate să guverneze responsabil, nepopulist, chiar-antipopulist. Este singura șansă de a scoate România din băltirea în care se complace de 30 de ani, de a o moderniza, civiliza, europeniza.

Curaj, PNL! Curaj, USR-PLUS! Lumea așteaptă lucruri mari de la voi. Iar lucrurile mari nu se fac dacă banii – mulți, puțini – sunt distribuiți pe criterii populiste.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

14 COMENTARII

  1. Deci. Pensia minimă la plată impusă de PDL în 2010, de 704 lei în 2019 e cu 500 lei mai mică ca salariul minim net în plată impus de BNR. Popoulismul e să impui pensii pe care economia nu le produce. Inflația e 4%, nu văd de ce pensiile cresc cu 10% de la 1 martie 2020. 40% e nebunie. Dacă pensiile cresc cu 10% pe an ucid cu CIA Langley Virginia echipa BNR. Apoi ucid pe Carmen și pe Iohannis. Datoria Publică e 100.000.000.000 euro și nu avem autostrăzi și canalizări la sate.
    Casa Poporului a creat din România cea mai puternică țară. Ne permitem să impunem Germaniei, la un dineu oficial, pe o engleză apocrifă, 2% pentru cheltuieli militare în condițiile în care Germania încă construiește autostrăzi și noi orașe.

    PS: românii sunt analfabeți funcționali care nu au o multinațională în Chișinău.

    Divizia SRI Alba Iulia 1918

  2. Dacă vom continua măririle de pensii și salarii procentual, în loc să ne ocupăm doar de pensiile și salariile minime, este evident că salariații și pensionarii de lux vor parazita mai departe și tot mai din greu bugetul, sărăcind tot mai mult pe cei de jos prin presiunea asupra creșterii bugetului în mod absolut inutil. Cei cu salarii și pensii de lux nu au nevoie de aceste măriri. Ei nu sunt amenințați în mod semnificativ de creșterea prețurilor, care va fi generată de noile măriri „ale pensiei minime”.
    Și acest guvern are aceleași bunăvoință de a rezolva situația ca și celelalte, dacă sub pretextul măririi pensiei minime va mai scădea bugetul pentru dezvoltare din cauza majorării pensiilor de lux…
    Oare cât timp vor mai abuza conducătorii acestei țări de cei care îi aduc Sau i-au adus bani o viață întreagă și de copiii acestora care n-au ajuns parlamentari??? Ce caracter mizerabil au acești parlamentari umflați care continuă să-și umfle gușile nepăsători de cei săraci, dar MAI ALES NEPĂSĂTORI DE DEZVOLTAREA INFRASTRUCTURII RUTIERE A ȚĂRII LOR, pt că, spre deosebire de cei de jos, ei își pot permite mai multe mașini când una se strică…!!!
    Avem nevoie de un implant de lideri japonezi sau asiatici în România!

  3. Exista doua solutii de bun simt :

    – DESFIINTAREA pensiilor speciale .
    Nimeni nu e mai presus de lege.
    Daca s-ar respecta principiul contributivitatii , aceste pensii nu ar
    reprezenta mai mult de 30 % din ceea ce primesc…..specialii.

    – Stabilirea unui PLAFON de marire a pensiilor. Una este 10 % la
    o pensie de 800 lei ( 80 lei ) si alta este la 3500 lei ( 350 lei )
    Adica sume mari castiga tot cei cu pensii mari si f.mari .

    Asta numai daca exista VOINTA POLITICA si RESPECT pentru
    cei care au muncit si construit in Romania pana in anii ‘ 90.
    Daca NU, mergem inainte cu hotia, specialii si batjocura acestui
    popor.

    SARBATORI CU BINE TUTUROR ROMANILOR , ORIUNDE AR FI EI !

  4. pensiile speciale trebuie categoric desfiintate (exceptie militarii si eventual judecatorii). Daca PSD reclama asta la CCR, solutia alternativa este impozitarea cu 99% a tot ce depaseste pensia normala obtinuta pe baza de contributivitate. Solutia cu marirea pensiilor anticipat este f. buna avand in vedere valul mare de scumpiri si faptul ca urmeaza alegeri esentiale iar ciuma rosie trebuie alungata definitiv de la putere. Dar nu o marire in procent, ci o suma fixa de 200 – 300 ron pentru fiecare pensionar. Guvernul Orban ar trebui sa faca o campanie pentru asta, gen „Luptam pentru ca fiecare pensionar sa aiba o pensie decenta” ca tot urmeaza alegerile

    • Mi as dori, domnule Cartianu, sa fiti la fel de vehement si in desfiintarea cumului salariu/pensie si a pensiilor speciale.
      FARA EXCEPTII !

      NIMENI NU E MAI PRESUS DE LEGE !
      COSTITUTIA ROMANIEI
      Art. 16 – Egalitatea în drepturi
      (1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.
      (2) Nimeni nu este mai presus de lege.

      Asa cum unii se lafaie , cu mare nesimtire , in zeci de milioane , pentru care nu au contribuit decat 30 % din valoarea lor , restul fiind de la buget, altii se zbat in saracie lucie cu pensii de sub 1000 lei ( peste 2 mil. din pensionarii acestei tari)
      Cum sa dai doar 10 % majorare , adica 100 lei , cand nici facturile si intretinerea NU LE POT ACOPERI
      din acesti bani ?????
      Pentru ca 10 % la pensii mari ,inseamna sume mari si f.mari .
      Deci, castiga tot cei cu pensii mari si f.mari.
      Si atunci , unde este scocial democratia si dreptatea sociala ???
      BADJOCURA ROMANEASCA !

  5. LISTA RUSINII !

    Judecătorii Curții Constituționale a Romaniei
    ( 7 din cei 9 de mai jos au CUMUL SALARIU /PENSIE . Si ce salarii si ce pensii ! )

    Valer DORNEANU – Președinte
    -salariu 24.000 lei
    -pensie 27.000 lei ( pensia mai mare decat salariul cu 3.000 lei )
    51.000 lei ( 510.000.000 lei vechi )

    Cristian DELIORGA
    -salariu 22.500 lei
    -pensie 21.000 lei
    43.500 lei ( 435.000.000 )

    Marian ENACHE
    -salariu 24.700 lei
    -pensie 26.700 lei ( pensia mai mare decat salariul cu 2.000 lei )
    51.400 lei ( 514.000.000 )

    Daniel-Marius MORAR
    -salariu 23.000 lei
    -pensie 29.100 lei ( pensia mai mare decat salariul cu 6.100 lei )
    52.100 lei ( 521.000.000 )

    Mona-Maria PIVNICERU
    – salariu 23.600 lei
    – pensie 32.000 lei ( pensia mai mare decat salariul cu 8.400 lei )
    55.600 lei ( 556.000.000. )

    Livia Doina STANCIU
    -salariu 23.600 lei
    -pensie 37.900 lei ( pensia mai mare decat salariul cu 14.300 lei )
    61.500.000 lei ( 615.000. 000 )

    VARGA Attila
    -salariu 23.500 lei
    -pensie 8.300 lei

    Gheorghe STAN
    -salariu 19.9oo lei
    -Indemnizatie detasare 113.381 lei ( 9.448 lei / luna )
    -indemnizatie locuinta 34.748 lei ( 2.896 lei / luna )
    ( IN CE ALT DOMENIU DE ACTIVITATE DIN ROMANIA SE PRIMESTE ASA CEVA ????? )

    Elena-Simina TĂNĂSESCU
    -salariu Institutul European din Romania 2514 lei
    NU apare in Declaratia de avere salariul de la C.C.R.
    pensie –

    Sa le fie rusine acestor nemernici, mai ales celor 7, care nu se gandesc la cei peste
    2 milioane de pensionari care traiesc intr-o SARACIE LUCIE cu pensia sub 1000 lei .

    SE AUDE madam Pivniceru cu pensia de 32.200 lei , mai mare cu 8.4oo lei, cat o pensie
    a acelor amarat,i care au ajuns in 30 de ani BADJOCURA POLITICIENILOR !

    ANI DE MUNCA LA UNII, SACI DE BANI LA ALTII !

  6. Grigore Cartianu , fiecare are dreptul de a scrie despre pensii și pensionari , o întrebare dacă un pensionar cu o pensie de 1000 lei pe luna (!!!) poate trai iar un pensionar de lux cu peste douăzeci de mii i de lei care toată viața lui a fost slujbaș la stat. Un lucru , cu ce a influientat in bine acești pensionari de lux care NU AU LUAT ATITUDINE CÂND AU FOST PRIVATIZATE PE NIMIC PETROM , REPUBLICA,UPETROM , OȚELURI DPECIALE TÂRGOVIȘTE, au distrus cea mai n-are parte a economiei au luat măcar vreo atitudine , nimic și erau in vârful justiției. Care au fost “ justițiarii “ care au dat unda verde DISTRUGERII ECONOMIEI ȘI CARD NE COSTA MILISRDE DE DOLARI DAR ACUM SCOATEM MILIARDE DE LEI SA LE PLĂTIM NOI ROMANII PENSIILE URIAȘE PE CARE LE ÎNCASEAZĂ LUNA DE LUNA ACEȘTI INDIVIZI CARE NU SU CONTRIBUIT CU UN LEU LA BUGETUL STATULUI!!!! Așa trebuie sa-i judecați pe acești sdevarati profitori din justiție și nu amărâții de pensionari cu 1000 lei pe luna!!!!

  7. Sa trăiască cu 1000 lei pe luna economistul șef Lazea și apoi sa ne spună cum este !!! Nu i-ar fi Rușine , nesimțitului sa vorbească așa???
    Un habarnist care nu știe pe ce lume trăiește!!!!

  8. Domnule Orban a-ti promis că ve-ți anula pensiile speciale dar vedem că inloc de acest lucru a-ți inclus in bugetul de anul viitor și acordarea pentru primari.., președinți de consili județene ..a pensiilor speciale! ?…, pentru alocațiile copiilor nu sânt bani dar pentru toți hoți cu speciale aveti!? Câtă nerușinare , cât tupeu …, așa ceva nu sa maipomenit pe lumea asta.Acum fiindcă ați amânat aplicarea legi facute de niște 7nfractori (nicolice, stefanescu, ciordache. ..) pentru pensii speciale de ce nu direcționați banispre alocațiile copiilor! ?, îi direcționați spre infrastructură că de avolo se poate fura liniștit că tot nuse face mai nimic ci se fură bănuții poporului la greu.Domnule prim ministru faceți ceva și pentru națiunea română sau numa datorii sa se poată hoți și escroci lăfăi!

  9. Ca de obicei, Cartianu bate campii . E atat de strain de realitate incat debiteaza lucruri pe care probabil ca le viseaza noaptea. Asa a facut si in cazul Simonei plecata in SUA si acum vedem cat de „emancipata” a devenit ea cu sora ei mai mare , asa a facut si cu Alexandra si Luiza cand a considerat ca sunt moarte dar acum vede ca deja Dinca a recunoscut ca n-a omorat-o pe Luiza. Asa face cu toate. Acest individ spune acum ca vezi doamne, tara va da faliment daca se vor mari pensiile cu 40%. Habar n-are cum arata un buget dar da din gura si nu vede decat o parte a bugetului si anume faptul ca nu exista venituri suficiente pentru a face fata acestor mariri. Dle Cartianu, ia aruncati o privire si asupra cheltuielilor din buget. Ce puteti vedea , ca o mare parte din cheltuieli poate fi redusa. Va dau doar o mica parte din acestea. Reducerea numarului de parlamentari la 300. In prezent avem mai multi decxat oriunde, aproape ca SUA. Reducerea putorilor din ministere si a ministerelor. Un ex., avem secretari de stat mai multi decat toate tarile din UE la un loc. Dar noi mai avem si subsecretari de stat, avem si secretari generali si subsecretari generali, o multime de consilieri , peste tot si directori si directorasi. Avem pensii speciale care pot fi anulate toate si care nu pot fi anulate se poate schimba modul de calcul aberant. Avem un sistem de salarizare absolut idiot, ca niciunde in alte tari , care nu se bazeaza pe un sistem unic cu rapoarte rationale intre veniturile diferitelor categorii sociale si organigrame dar avem sectoare unde ei isi pun salariul sau il stabilesc pe baza unui indicator, care vad ca creste anual si anume salariul minim . Avem si indermnizatii de merit care sunt tot un fel de pensii speciale. Fata de alte tari la noi nu exista voluntariat in administratie ca de exemplu in Spania unde consilierii din primarii si poate si altii fac voluntariat, deci lucreaza fara bani. La noi , demnitarii nostri pentru o singura ridicare din fotolii sunt platiti , astfel ca s-a ajuns ca unii sa aibe si 8-10 functii si toate de la stat. E sugficient sa va uitati de exemplu la dna dr. Monica Pop care are o multine de functii din care unele, conform legii necesita 8 ore de munca dar ea se pare ca presteaza peste 36 de ore pe zi. E un haos total, avem salariati care au salarii mai mari decat al presedintelui Trump . Exista lege pentru acordarea mai multor pensii speciale si obisnuite, ca niciunde in lume . Avem cele mai mari discrepate si nu numai din UE. Avem cei mai multi ofiteri in servicii secrete , e o risipa de fonduri de necrezut, anormale. Avem o multime, sute de organizatii, fundatii, ONG-uri, institute fantoma, lipitori la bugetul de stat. Aruncam banii in dreapta si stanga intr-un mod incredibil, cota de 2% rederectionata din impozit catre fundatii si alte organizatii e alt mod de a-i imbogati pe altii sau pentru nu se stie ce, pentru ca aceste organizatii nu sunt verificate de institutiile statului. Ex Raed Arafat , cu fundatia lui. Deasemenea subventionarea partidelor politice, pensiile speciale, stoparea acordarii ajutoarelor financiare catre corporatii straine private si banci si multe, multe altele. Si un mijloc solid de crestere a veniturilor poate fi inlocuirea cotei unice cu sistemul progresiv de impozitare . De ce sa se mentina cota unica care se aplica doar in Rusia si in UE doar in Romania, Bulgaria si Ungaria si sa nu se aplice impozitarea progresiva care se foloseste in toate celelalte tari din UE dar si in Statele Unite. Fiindca va afecteaza voua probabil veniturile cu mult prea multe zerouri. Nu credeti dle Cartianu ca aceste reduceri ale cheltuielilor pot conduce la economii care sa acopere cresterea pensiilor amarate ale unor oameni dintre care marea majoritate este condamnata sa moara ? Sau n-ati inteles nimic din ce-am spus ?

    • Foarte corecte observații.
      Aș mai adăuga că orice creștere procentuală adaugă infim la pensiile/salariile mici și IMENS la cele mari. Inutil să mai spunem ce povară va fi pentru buget plata căpușelor cu salarii și pensii deja mari.
      Deja diferențele sunt enorme, oare când se vor opri nesimțiții din a-și mai spori nesimțirea veniturilor comparate cu cele minime?

  10. Carțianuleee dacă ești așa deștept EXPLICĂ ATUNCI
    DE CE A FOST DAT JOS GUVERNUL DĂNCILĂ doar printre altele ca Guvernul Orban SĂ CONSTATE CE CATASTROFĂ SE VA ÎNTÂMPLA DACĂ PE 1 SEPTEMBRIE TREBUIE SĂ SE MĂREASCĂ TOATE PENSIILE CU 40 % ??? Cum a putut PSD-ul din 2016 toate măririle de salarii și pensii , PROMISE, să le și ducă la îndeplinire . MENȚIONEZ că nu sunt PSD-ist și nici simpatizant dar NU-MI CONVINE CĂ PROȘTII ÎNCEARCĂ SĂ MĂ PROSTEASCĂ.

  11. calculul e simplu. cat timp tu contributi cu 25% din slariu pentru o pensie care reprezinta 24% din salariu e o problema e o problema si din faptul ca muncesti 35 de ani ca sa iesi la 65 de ani la pensie. de parca cei din PNL ar fi inventar elexirul vietii ca sa ni-l dea si noua. iarasi, in restul statelor occidentale oamenii platesc un 10~20% , dar la oensie au 50% din salariu.faptul ca guvernele au lasat sa se degradeze costant pensiile, nu reprezinta o scuza.

  12. Domn Grigore , păcat ca dumneata cu amicul dumitale in ale scrisului ar trebui vorba unui domn cu minte mai multă sa va intrebe cum este sa trăiești cu 1000 lei pe luna! Și a propos de CONTRIBUTIVITATE , sa va spun ca in anii 95,96, 97 când era Guvernul Conventiei inflația era peste 185% și mai mare și romanul nu avea cum sa pună mai mult pentru plata impozitelor care erau ceva mai mari și când au ieșit la pensie , oameni cu Studii ca și magistrații au luat pensii de 10/12 ori mai mici! De ce ? Fiind in privat își plăteau deșteptule și taxele și impozitele iar magistrații pe care-i pupați in c*r, le plătea statul toate impozitele și la pensie încasează ldupa 25 de ani o pensie specială de peste 10.000 lei. Iată așadar in baza “Contributivitatii “magistraților cata pensie încasa și câta pensie încasa o persoana cu Studii. Superioare care ieșise la pensie din firma privata!!! Era imposibil sa plătești mai multe impoxite ca nu-ți ajungea sa trăiești!
    Așa ca lăsați-o mai moale cu contributivitatea ca statul a luat pielea de la privați!!!! Și mai este sunteți cumva portavoce a PNL-ului o adunătura de “ competenti “ buni de aruncat la Cos!!!!Fiti mai decenti in postări nu de alta dar rad și curcile de dumneavoastră!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -