Comisia Europeană a făcut vineri ceea ce toată lumea se aștepta: a dat aviz favorabil inițiativei ca Ucraina și Moldova să devină țări-candidate la intrarea în Uniunea Europeană. Cea de-a treia țară, Georgia, n-a primit acest aviz, fiind încurajată să continue reformele.
În schimb, Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a menționat că Ucraina trebuie să respecte dreptul internațional și că continue pe drumul pe care a apucat în privința luptei anticorupție.
Ursula von der Leyen a purtat culorile albastru și galben, ale Ucrainei, și a declarat că ucrainenii sunt „gata să moară” pentru „visul european”. Ea a adăugat că Ucraina are dreptul de a-și determina propriul viitor.
Decizia le aparține însă celor 27 de state membre ale UE, care trebuie să dea undă verde pentru a acorda Ucrainei statutul de țară candidată, liderii urmând să discute acest subiect la summitul de săptămâna viitoare.
Profesorul de relații internaționale Valentin Naumescu: „Niciuna dintre ele NU VA ADERA înainte de a-și rezolva definitiv problemele teritoriale legate de separatism (Republica Moldova) sau de ocupația rusească (Ucraina). Într-un fel sau altul…“
Entuziasmul pe acest subiect trebuie să fie însă unul foarte moderat. Profesorul Valentin Naumescu, expert în relații internaționale și fost secretar de stat în Ministerul de Externe, a comentat la cald, pe contul său de Facebook, după anunțarea deciziei: „Așa cum am afirmat zilele trecute în interviurile TV și radio, UCRAINA și REPUBLICA MOLDOVA primesc avizul favorabil al Comisiei Europene pentru a fi declarate state candidate la aderarea la UE! Decizia propriu-zisă o va lua Consiliul European din 23-24 iunie. Anticipez că și decizia la Summit va fi pozitivă!
*
Atenție, există însă o diferență importantă între a fi declarat stat candidat la aderare și începutul efectiv al negocierilor de aderare. Am mai dat acest exemplu, Turcia a fost declarată țară candidată la aderare în 1999 și a început negocierile de aderare în 2005.
La fel în cazul unor state din Balcanii de Vest.
Nu spun, firește, că va trece atâta timp în cazul vecinelor României pentru a începe efectiv negocierile de aderare.
Încă un lucru esențial – niciuna dintre ele NU VA ADERA înainte de a-și rezolva definitiv problemele teritoriale legate de separatism (Republica Moldova) sau de ocupația rusească (Ucraina). Într-un fel sau altul… Dar asta nu înseamnă că statutul în sine de țări candidate și negocierile care vor urma, asociate cu reforme și ajutor din partea UE, nu le va fi benefic acestor țări vecine ale României.
Felicităm aceste două țări și le dorim mult succes!“
S-ar rezolva și Schengenul.