Coaliția PSD-PNL a modificat pe furiș legea în a treia zi de grevă a profesorilor, pentru a le tăia din vechim celor care participă la protest, anunță liderul de sindicat Marius Nistor. Această lovitură subversivă a fost aplicată în timp ce Guvernul le cerea oamenilor să renunțe la grevă și le promitea negocieri.
Cabinetul Ciucă a modificat Legea dialogului social prin Ordonanță de Urgență (OUG), astfel încât cadrele didactice care fac grevă să piardă vechime în muncă. Dar nu numai atât: tinerii profesori n-ar putea să-și mai dea Definitivatul dacă participă la protest!
Marius Nistor, liderul Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret“, a declarat la Antena 3: „Au promovat prin ordonanță de urgență modificarea Legii dialogului social, în sensul în care, din momentul acesta, cadrele didactice care intră în grevă ar fi afectate la vechime. Deci, iată răspunsul unui guvern care are tupeul să vină să spună cât de interesat este de soarta învățământului românesc!”.
Ordonanța de Urgență a fost adoptată pe ascuns de Guvernul PSD-PNL, în timp ce la lumina zilei se negocia cu sindicaliștii și se anunța că au loc consultări cu reprezentanții părinților și ai elevilor. S-a aflat despre modificare abia joi, după ce a fost publicată în Monitorul Oficial, exact în ziua mitingului ținut de profesori și elevi la Piața Victoriei, în fața Guvernului. OUG-ul „modifică și completează“ Legea nr. 367/2022 privind dialogul social și Legea nr. 53/2003 vizând Codul muncii.
În prima dintre aceste legi, coaliția PSD-PNL a introdus următoarea prevedere: „Pe toată durata participării la grevă, contractul individual de muncă sau raportul de serviciu al angajatului se suspendă la inițiativa angajatului. Pe perioada suspendării se mențin doar drepturile de asigurări de sănătate“.
Diferența între formularea anterioară, când pe durata grevei contractul de muncă „se supendă de drept“, și forma modificată prin OUG a legii e aceea că la suspendarea de drept vechimea într-un domeniu nu e afectată, pe când cea la cererea angajatului, vechimea se întrerupe.
Această lovitură subversivă face parte dintr-o campanie ocultă mult mai amplă purtată de coaliția aflată la putere împotriva profesorilor care cer salarii decente. Tot începând de miercurea trecută, la posturi de televiziune și pe site-uri prietenoase cu partidele aflate la guvernare au apărut acuzații și dezinformări legate de greviști. La Digi 24 s-a pretins că sindicaliștii din învățământ fac jocurile Rusiei și caută să destabilizeze țara. La Pro TV au apărut știri despre faptul că 30% dintre profesori s-au întors deja la cursuri și au spart greva. În paralel, s-au dat videoclipuri cu profesori care spuneau că nu pot participa la grevă pentru că le pasă de copii.
Asociațiile elevilor au fost însă ferme, cerând Guvernului să nu mai manipuleze oamenii folosindu-se de imaginea copiilor. Elevii au precizat că sunt de partea profesorilor și cer Guvernului PSD-PNL să le satisfacă acestora solicitările.
În acest moment, salariile profesorilor sunt printre cele mai mici din țară, 2.440-4.200 de lei în funcție de vechime. Aceștia cer să le fie crescute la 4.000-7.000 de lei.
Sa modifice varsta pensionării nesimtite si legile la fel de nesimtite prin care isi umfla specialii pensiile lor, nu au gasit timp. Desi UE i-a atentionat , Romania pierde bani, societatea fierbe de indignare si NESIMTIREA acelor privilegii este uriasa!
Dar ca sa loveasca in cei amarati, se mobilizeaza si rezolva rapid.
Merita si mai rau – o gasca de agramati numiti profesori care se imbuiba din meditatii si au dus Educatia de rapa. Doar bani, bani, bani.. Invirajati de trompetele mediatice de genul Hot News, care si ei sug bani la greu ca sa isi ia solda de „jurnalilsti”
Se vede ca ai fost prea prea stresat de profesori! De rapa au dus intreaga tara cei care au fost si sunt la carma ei!
Hooooo,nene!!Chiar asa,frustratule??Or fi ei bugetari,dar nu de lux,ca liderii lor…plus cei din gasca de la guvernare sau iohann,faraonul securitatii…