Achitarea preşedintelui american în Senat în ancheta de impeachment pentru abuz de putere este un joc politic din care ambele tabere au de câştigat.
Republicanii lui Donald Trump îşi văd astfel preşedintele continuând la Casa Albă – postură din care are un avantaj indiscutabil în viitoarea campanie electorală pentru alegerile de la finele anului acesta.
Democraţii la rândul lor au un nou avantaj: indiferent cine va fi candidatul lor pentru Casa Albă, acesta va avea la dispoziţie o piesă „grea” de dezbatere în campanie: contracandidatul său a ajuns să fie judecat pentru abuz de putere în urma unor fapte grave, care chiar dacă au fost iertate politic în Senat nu pot fi trecute cu vederea de către alegători.
De altfel, reprezentanţii Partidului Democrat au jucat pe această carte chiar în ziua judecăţii lui Trump.
Donald Trump rămâne ”o ameninţare la adresa democraţiei americane”, a declarat miercuri preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, criticând achitarea de către Senat a preşedintelui republican, relatează AFP.
„Preşedintele şi republicanii din Senat au făcut un lucru obişnuit din nerespectarea legii”, a apreciat ea, potrivit unui comunicat.
Liderul de la Casa Albă va rămâne, potrivit lui Nancy Pelosi, o ”ameninţare” pentru că insistă ”să se plaseze mai presus de lege şi să spună că poate strica alegeri dacă doreşte”.
De altfel, Pelosi şi-a arătat ostilitatea faţă de Trump la vedere.
În momentul în care Donald Trump tocmai îşi termina discursul privind starea naţiunii, Nancy Pelosi, care se afla, conform tradiţiei, în picioare în spatele lui alături de vicepreşedintele Mike Pence, a luat ostentativ o copie a documentului de pe care a citit Trump şi a rupt-o în văzul lumii.
În opinia democraţilor, Trump se face vinovat de ”abuz de putere” pentru că ar fi condiţionat un ajutor militar de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina şi o primire a preşedintelui Zelenski la Casa Albă de reluarea anchetării lui Hunter Biden, fiul lui Joe Biden, iar acuzaţia de ”obstrucţionare a Congresului” ar rezulta din încercările liderului american de a împiedica investigarea acestui scandal prin instrucţiuni date unor actuali şi foşti membri ai administraţiei americane de a nu coopera în anchetă.
Republicanii îl apără pe Trump
Democraţii au comis o ”eroare politică colosală” prin iniţierea procedurii de destituire împotriva lui Donald Trump, a afirmat miercuri liderul majorităţii republicane din Senat, Mitch McConnell, la scurt timp după achitarea preşedintelui american, relatează AFP.
”În momentul de faţă, ei sunt învinşii” şi republicanii sunt ”într-o poziţie bună” cu nouă luni înainte de alegerile prezidenţiale, a declarat acesta presei imediat după verdictul dat de Senat.
La rândul său, liderul minorităţii democrate din Senat, Chuck Schumer, a declarat că achitarea lui Donald Trump nu are ”nicio valoare” deoarece procesul său de destituire nu a fost ”echitabil”.
„L-am achitat fără niciun fapt”, a declarat el presei, referindu-se la refuzul senatorilor republicani de a chema noi martori în proces. „Istoria va aminti de o victorie a la Pirus pentru republicanii din Senat, pentru Partidul Republican şi pentru preşedintele Trump”, a spus Chuck Schumer.
Donald Trump este al 45-lea preşedinte al Statelor Unite şi doar al treilea, după Andrew Johnson în 1868 şi Bill Clinton în 1988, împotriva căruia Congresul a declanşat procedura de impeachment. Richard Nixon a fost aproape de această situaţie, pe care a evitat-o demisionând de la Casa Albă în 1974.
Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!
CITIȚI ȘI:
* Ar fi de râsul lumii şi al lui Iohannis ca PSD să voteze, de frică, un al doilea Guvern Orban!
Povestea lui Trump este la fel ca cea a lui Dragnea. Un infractor comite ilegalitate dupa ilegalitate, dar este gasit nevinovat pentru ca are „cateii” lui bine infipti in cele mai importante pozitii. Totul pana intr-o zi. Si Dragnea credea ca este invincibil.
Daca tot a fost gasit nevinot de catre senatorii Republicani (ce surpriza!) Trump a trecut la epurari staliniste. Un colonel care a depus marturie in timpul procesului a fost dat afara din pozitia pe care o ocupa in guvern. Nu numai atat, dar a pus garzile sa-l scoata fortat din cladire! Si ca sa vedeti ce om prost si razbunator este l-a dat afara si pe fratele colonelului, desi omul nu avea nicio vina in afara de aceea de a fi frate cu colonelul.
Probabil ca o sa-l avem presedinte inca 4 ani. Rusii deja lucreaza din greu pentru realegerea lui. Asta nu este doar un zvon, stirea vine de la directorul FBI-ului, persoana care a fost pusa in functie de catre Trump.
Acesta este cel mai mare test pe care democratia americana incearca sa-l treaca. Personal cred ca democratia americana este prea bine consolidata ca sa nu poata sa tine piept impulsurilor dictatoriale ale lui Trump.
De castigat castiga doar Trump, de pierdut pierde toata lumea, poporul american, politicienii democrati, dar mai ales politicienii republicani. Sunt si ei constienti ca vor pierde mult pe termen lung.