Generalul american Ben Hodges, fostul comandant al forțelor SUA în Europa, a explicat pe Twitter ce se ascunde în spatele ordinului lui Putin, emis joi, ca de la 1 ianuarie 2023 forțele armate ale Rusiei să se mărească prin recrutarea a încă 137.000 de soldați. Ofițerul american spune că acest lucru relevă corupția profundă din interiorul armatei ruse, unde decenii la rând s-au falsificat cifrele pentru ca generalii și politicienii să fure banii alocați pentru soldații inexistenți în realitate.
„Rusia are probleme… Capacitățile lor umane sunt la fel de proaste ca și logistica. Nici vorbă măcar să se apropie de 1.000.000 acum (se referă la numărul de militari – n. red.). Au exagerat numărul real de decenii, o manifestare a corupției… Ierarhia încasa salariile soldaților inexistenți”, a scris Ben Hodges pe contul său de Twitter, distribuind un link către un text din Bloomberg pe această temă.
Într-un alt mesaj adăugat ceva mai târziu pe Twitter, generalul prezintă și niște cifre:
1997 – numărul nominal al forțelor armate ruse era de 1.700.000, numărul real era 1.200.000;
2005 – numărul nominal era 1.134.800, numărul real mai mic;
2016 – numărul nominal era 1.000.000, numărul real era 770.000;
2017 – numărul real era 1.013.000, numărul real 750-770.000.
From @pavel_luzin on FaceBook:
1997 – nominal number of RAF was 1.7M, real number was 1.2M;
2005 – the nominal number was 1.1348M, real number was lower;
2016 – nominal number was 1M, real number was 770K;
2017 – the nominal number became 1.013M, the real number was 750-770K https://t.co/DiNgbvz2oS— Ben Hodges (@general_ben) August 26, 2022
Realitatea este că Putin rămâne efectiv fără soldați în Ucraina, din cauza corupției care îi devastează armata. Pierderile uriașe au toate, drept cauză principală, hoția atotcuprinzătoare:
– militarii sunt neinstruiți și intră nepregătiți în lupte pentru că banii alocați instrucției sunt furați, există numeroase mărturii ale soldaților în acest sens;
– tehnica de luptă e neîntreținută, adesea veche și defectă pentru că banii alocați mentenanței au fost delapidați, iar în armată e o adevărată mafie care fură piesele. S-a ajuns până acolo încât s-au furat motoarele și instrumentele optice de pe tancuri, precum și plăcuțele de blindaj antitanc.
– conducerea este promovată și menținută în funcții pe pile, șpăgi și nepotisme, fără nicio legătură cu competența.
În acest moment, armata rusă are nevoie de soldați reali, iar aceștia vor fi recrutați în lunile următoare. Sutele de mii existente doar pe hârtie vor rămâne acolo pentru a umple buzunarele oligarhiei din regimul Putin.
Recunoasteti niste asemanari cu societatea noastra actuala? Noi, romanii, nu facem parte din armata lui Putin, dar…parca am fi de acolo, din acelasi film, prea multe se potrivesc. Nu degeaba se zice ca singura tara in care a reusit perestroika e Romania! Coruptie cat cuprinde, nepotisme si amantlacuri, prosteli in masa si promisiuni la sfantu’ asteapta, ticalosie, minciuna si prostie – iuresul si fervoarea acestora seamana cu cazaciocul rusesc (suna pleonastic, dar avand in vedere ca dansul e ruso-ucrainean, am vrut sa subliniez latura rusa).
Asta a vrut boborul (majoritatea), asta avem. Cei 5-6 milioane de bătuți în cap au pecetluit viitorul țării.
Recunosc asemănări cu majoritatea populației de pe glob, inclusiv cu o parte în creștere periculoasă a locuitorilor din Occident.
Este vorba de neînțelegerea necesității de a ne impune unii altora și solidar împreună:
– caracterul inviolabil al proprietății, sub toate aspectele ei și
– reguli previzibile și stabile care a să asigure un tratament reciproc același pentru toți, indiferent de identitate, de convingeri, de atractivitate.
Oricînd această stupiditate arhaică se întîlnește cu un efort declarat de modernizare („tranziție”), vechile privilegii și capricii pre-moderne devin corupție și impostură.
Însă contextul general și istoric în care cele două se manifestă la români și la ruși este radical diferit și la cu totul altă intensitate atunci cînd lucrurile ar sta cumva similar (relația boier/jupîn-țăran prost, relația cu reformele impuse de sus etc.).