Ce şanse mai are Iohannis să blocheze amnistia şi graţierea

0
15353

Potrivit articolului 87 din Constituţie, preşedintele poate lua parte la şedinţele Guvernului în care se dezbat probleme de interes naţional privind politica externă, apărarea ţării şi asigurarea ordinii publice. Dar Viorica Dăncilă nu-i iese din cuvânt lui Dragnea, iar prezenţa lui Iohannis la şedinţa de guvern nu înseamnă blocarea automată a ordonanţei de urgenţă. „Chiar dacă prezidează şedinţa de guvern, preşedintele nu are niciun cuvânt de spus. Are doar un rol decorativ, de ceremonie. Cel mult, Iohannis poate să le bată obrazul, dar nu are nicio putere când vine vorba de adoptarea actelor normative“, a explicat, pentru Adevărul, avocata Elenina Nicuţ.

Există vreo altă cale prin care ordonanţa pe amnsitie şi graţiere poate fi blocată înainte de adoptare? „Nu. Odată publicată în Monitorul Oficial, produce efecte, chiar dacă e neconstituţională cap-coadă“, răspunde Elenina Nicuţ. Singura şansa ca această OUG să nu intre în vigoare este decizia politică, însă e greu de crezut că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, sau premierul Viorica Dăncilă se vor opune ordonanţei care-l va scăpa pe Liviu Dragnea de puşcărie.

Ordonanţa de urgenţă privind graţierea şi amnistia a fost deja redactată de juriştii PSD, urmând să fie iniţiată de Ministerul Justiţiei şi adoptată de Guvern, ori în ultima şedinţă din 2018, ori la începutul lunii ianuarie, când România va prelua preşedinţia UE, susţin surse din PSD pentru Adevărul. Ordonanţa se va aplica pedepselor de până la 10 ani. Astfel, nu doar Liviu Dragnea va scăpa de închisoare, ci şi sfetnicul său Darius Vâlcov.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here