Demisia surprinzătoare a lui Nicolae Ciucă din Senat s-a produs miercuri, 5 februarie, cu două zile înainte de ziua de naștere a acestuia (e născut pe 7 februarie 1967). Motivele deciziei au legătură cu dosarul milioanelor de euro cheltuite pentru promovarea propriei cărți, dar și cu auditul ordonat de Ilie Bolojan privind finanțele PNL.
Anunțul lui Nicolae Ciucă privind demisia din Senatul României a picat ca un trăsnet și a stârnit multe nedumeriri. Personajul nu este unul care să renunțe ușor la privilegiile unei funcții publice, comode, bine plătite și care-i asigură o anumită influență în societate. Trebuie să fi fost motive serioase ca generalul Ciucă să bată în retragere.
Surse credibile din PNL susțin că Nicolae Ciucă, fost președinte al partidului (2022-2024), prim-ministru al României (2021-2023), președinte al Senatului (2023-2024) și candidat la Președințe (locul 5, cu 8,78%, pe 24 noiembrie 2024), n-a plecat de bunăvoie din Senat, ci a fost împins spre demisie de actuala conducere a PNL.
În urma retragerii lui Ciucă, mandatul de senator de Dolj va fi preluat de următoarea candidată de pe lista PNL Dolj, inginera Veta Păsculescu. Aceasta se afla la cel de-al 4-lea mandat de consilier județean și este încă director executiv la ANIF Dolj (Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare), funcție din care se va autosuspenda.
Milioanele dispărute în „Triunghiul Bermudelor” din PNL: Ciucă – Bode – Mănăstire
Nicolae Ciucă a condus PNL în tandem cu secretarul general Lucian Bode, care l-a avut ca aghiotant pe jurnalistul Silviu Mănăstire. După rezultatul catastrofal al alegerilor din 24 noiembrie, Ciucă și Bode au fost constrânși să demisioneze de la conducerea partidului.
Frâiele au fost preluate, chiar din 25 noiembrie, de Ilie Bolojan, care păstrat un singur prim-vicepreședinte din cei patru (pe europarlamentarul Dan Motreanu), înlocuindu-i pe ceilalți.
Bolojan a reușit să salveze cât de cât scorul electoral al PNL la alegerile parlamentare din 1 decembrie: 14,28% la Senat, 13,20% Camera Deputaților. El însuși a devenit senator de Bihor și, ulterior, președintele Senatului (numărul 2 în stat).
De atunci, senatorul Ciucă și deputatul Bode „au dispărut de pe radar”, la fel ca guralivul prim-vicepreședinte Rareș Bogdan, evitând să mai apară în mass-media. Ei au intrat în panică, însă, când Bolojan a anunțat că face audit în PNL, după ce a constatat că fosta conducere a cheltuit netransparent aproximativ 30 de milioane de euro. Mai mult, președintele interimar a constatat că partidul are datorii de 20 de milioane de euro!
Lovit prin Mănăstire, Bolojan scapă de Ciucă. Urmează Bode?

Primul membru al „echipei Ciucă-Bode” care a sărit la gâtul lui Bolojan a fost Silviu Mănăstire, pe care „curățenia” declanșată de noua conducere l-a zburat din funcția de secretar general adjunct.
Săptămâna trecută, Mănăstire l-a atacat public pe Bolojan, folosind termeni precum ”un WC moral”.
Primarul PNL de Oradea, Florin Birta, care este un apropiat al lui Bolojan, a spus atunci că Mănăstire ”e preocupat de auditul cerut la partid” de noul președinte interimar.
Aceste tensiuni, dintre fosta și actuala echipă de conducere a PNL, l-au determinat pe Nicolae Ciucă să demisioneze din Senat, ca o concesie făcută lui Ilie Bolojan și un semnal dat în partid. Ciucă e urmărit de un dosar penal (după ce pentru promovarea cărții sale au fost cheltuiți circa 3 milioane de euro din banii PNL) și de ghilotina auditului comandat de Bolojan.
Prin eliminarea lui Ciucă, „gruparea Bolojan” încearcă să minimizeze efectele negative ale posibilei „explozii” a dosarului „Cartea de 3 milioane” și/sau a cazului „Jaf la pușculița PNL”.
Ciucă a înțeles mesajul și s-a retras. Bode ține strâns de scaunul de deputat, iar Mănăstire s-a întors la România TV, de unde încearcă să-l „torpileze” sau măcar să-l intimideze pe Bolojan.
Anunțul lui Nicolae Ciucă
„A sosit vremea să comunic public hotărârea de a-mi prezenta demisia din funcția de Senator în Parlamentul României.
Din respect pentru colegii mei liberali, este o decizie pe care am comunicat-o anterior conducerii PNL. Mi-ar plăcea ca acest gest să fie interpretat ca unul firesc, având în vedere că am ajuns în această funcție grație susținerii Partidului Național Liberal.
Rămân un liberal convins, plasat ferm în zona de centru-dreapta. Voi susține întotdeauna inițiativa privată, democrația și familia, cu onestitate și decență, chiar dacă nu în lumina reflectoarelor, ci ca simplu membru PNL.
Vreau să le mulțumesc tuturor celor care m-au susținut în acești ani, tuturor celor cu care am lucrat și tuturor celor care au avut încredere în mine!
Vă rămân profund îndatorat!”
Dar PNL vrea să ne dea și noul președinte.
N-as vrea sa cred ca, Bolojan, poate fi atat de… bolovan!
C-asa m-am pacalit cu Ciuca si-am luat in crestet… o maciuca!
Motto:
„Domnule general, nițică bunăvoință. Viața poate fi încă dezmierdătoare. Un hârleț, o greblă și o stropitoare nu costă prea mult ; vă putem recomanda un magazin , unde se vinde ieftin un model ca pentru copii. E cât se poate de plăcut- zgâriați fără să vă aplecați prea mult , câte puțin , pământul și semănați conopide. Va ieși măcar pătrunjel și tot e un rezultat; plecând, vedeți , dincolo nu iese nimic și dincolo împiedicați lumea să muncească și să-și păstreze un rezultat cultural – demnitatea.”
(Tudor Arghezi- COMPETINTELE UNIVERSALE, în „Bilete de Papagal”, 20 octombrie, 1928)
Generalul cu patru stele Nicolae-Ionel Ciucă a trecut în rezervă prin decretul semnat de Președintele României Klaus Iohannis, la 28 octombrie 2018. Înainte de trecerea în rezervă (pensionarea) din funcţia de şef al Statului Major al Apărării , Nicolae Ciucă a precizat: „Consider atât de sfântă onoarea şi demnitatea de a fi fost şeful Statului Major al Apărării încât, indiferent de ceea ce mi s-ar propune, nu voi face altceva. Odată ce ai fost şeful Statului Major al Apărării, reprezintă demnitatea cea mai mare pentru fiecare dintre noi. Iar eu consider că nu trebuie să fie în niciun fel umbrită această poziţie de activitatea în alt domeniu.
Nu voi face politică. Voi face tot ceea ce îmi stă în putere şi îmi va îngădui viitorul să sprijin această instituţie. Dar nu dintr-o funcţie publică”.
Numai că, potrivit expresiei „Orice minune ține trei zile” cuvântul dat cu ocazia pensionării de Nicolae Ciucă de a nu intra în politică a ţinut până pe 4 noiembrie 2019, când a devenut Ministrul Apărării Naționale în primul Guvern Ludovic Orban, iar în octombrie 2020, s-a înscris în PNL pentru a putea candida în Senatul României la alegerile legislative din acel an, în cadrul cărora a și fost ales ca senator.
La Congresul extraordinar al PNL, din 10 aprilie 2022, Nicolae Ciucă a candidat de unul singur si a fost „ales” presedinte al PNL, desi orice alegere presupune cel putin 2 indivizi. Ba mai mult el a primit o derogare de la statulul PNL pentru a putea candida la functia de presedinte al PNL, deoarece nu avea vechimea în partid cerută de statut. Nicolae Ciucă este considerat omul lui Iohannis, iar intrarea lui Nicolae Ciucă în politică nu a fost de bun augur pentru PNL.
De altfel, Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor și politician cu greutate în PNL, a identificat cu ceva timp in urma, trei motive care au făcut ca PNL să piardă politic:
– Primul motiv a fost „festivalul democrației”, adică schimbarea pe bandă rulantă a președinților partidului, mai întâi Ludovic Orban, apoi Florin Cîțu. Semnalul schimbărilor a fost dat mereu de președintele Klaus Iohannis. Mari controverse a stârnit și preluarea conducerii partidului de către Nicolae Ciucă, mai ales că el e general în rezervă, deci nu avea nici o legătură cu liberalismul și până să ajungă senator pe listele PNL practic n-a avut nici o tangență cu acest partid.
– Al doilea motiv se referă la alianța cu PSD. Și aceasta a fost decisă tot de Iohannis, fapt pe care chiar președintele l-a recunoscut.
– A treia cauză este performanța slabă a guvernării cu Nicolae Ciucă premier pentru care PNL are probleme de credibilitate.
Intrând în politică Nicolae Ciucă s-a dovedit a fi un prost comunicator, având un discurs șters, lipsit de spontaneitate și cu un vocabular mai degrabă modest.
(Vezi: https://www.facebook.com/4media.INFO/videos/un-%C4%83-la-patru-secunde-n…)
De asemenea, in campania electorală pentru alegerile locale din acest an ,Ciucă prezent la Braila a făcut o gafă de proportii spunând că „Ianca este al doilea cel mai mare JUDEȚ din județul Brăila”.
(vezi: https://www.youtube.com/watch?v=hDK1k6zk10s)
Cu toate astea, lingăii din PNL l-au împins pe Nicolae Ciucă să candideze la presedintia României , desi aproape toate sondajele de opinie îl dădeau pe locurile 3 sau 4, cu sanse reduse de a intra in turul 2.
(Vezi: https://hotnews.ro/rares-bogdan-nu-s-a-putut-abtine-si-a-facut-o-promisiune-psd-le-voi-trimite-o-duzina-de-batiste-ca-sa-si-stearga-lacrimile-infrangerii-1791620)
Rezultatele finale ale primului tur la alegerile prezidenţiale din 24 noiembrie, 2024 l-au situat pe Nicolae Ciucă abia pe locul 5 cu 8,79% din numărul de voturi valabil exprimate.
Astfel că pe 26 noiembrie, la nici 24 de ore de la anunțarea rezultatelor oficiale Nicolae Ciucă și întreaga conducere a PNL a demisionat. Tot atunci Ilie Bolojan, din poziţia de șef al Consiliului Județean Bihor, a fost ales aproape în unanimate pentru funcția de președinte interimar al PNL.
Acest rezultat dezastruos a adus pierderi inclusiv PNL care la alegerile parlamentare din 1 decembrie, 2024 a înregistrat un rezultat slab de 13,20% situându-se pe locul 3 după PSD (21,96%) si AUR (18,01%).
Acum Nicolae Ciucă și-a anunțat demisia din Senatul României, fără să ofere nici o explicație pentru decizia sa, în ciuda faptului că există o serie de anchete privind cheltuirea unor sume de 2 milioane de euro pe cele 400 de panouri cu sloganul „Un ostaș în slujba țării” , precum si cartea cu acelasi titlu tipărită în 3000 de exemplare care a costat 23.659 euro. Dar cea mai mare anchetă se referă la cheltuirea de către PNL a unor sume importante de promovare a lui Călin Georgescu pe TikTok:
(Vezi: https://snoop.ro/anaf-a-descoperit-ca-pnl-a-platit-o-campanie-care-l-a-promovat-masiv-pe-calin-georgescu-pe-tiktok/)
numeste Iohanis ambasador?