Ultimele aproape două luni au consemnat un eveniment aproape unic în istoria lumii, reconcilierea subită între doi inamici seculari, Grecia și Turcia, survenită după două catastrofe majore petrecute în aceste țări, cutremurul din ianuarie și accidentul feroviar din februarie. Atena și Ankara și-au oferit reciproc sprijin în fața acestor dezastre nemaipomenite, iar acum tocmai au convenit să sisteze marile exerciții militare în continuarea normalizării relațiilor bilaterale.
Grecia și Turcia n-au avut niciodată o relație bună după înființarea celor două țări. Au fost tensiuni istorice profunde, otomanii au încercat să mențină Grecia subjugată și au fost cu greu învinși acum 200 de ani, apoi au fost Primul Război Balcanic din 1912, iar la sfârșitul Primului Război Mondial grecii au încercat să ocupe o însemnată parte din Anatolia, inclusiv Constantinopole și strâmtorile Bosfor și Dardanele. De atunci, relațiile au rămas mereu încordate.
În ultimii ani, președintele turc Erdogan a escaladat din nou până la limita confruntării militare tensiunile, amenințând că va ocupa tot Ciprul (care e locuit în partea de sud de greci) și insulele grecești din Mediterana și Marea Egee.
Însă evenimente absolut neașteptate, de un tragism teribil, au resetat complet și brusc relațiile diplomatice dintre aceste două popoare vechi inamice. La începutul lui februarie, o serie de cutremure distrugătoare au pus la pământ sud-estul Turciei, provocând peste 50.000 de morți. Lumea întreagă a sărit să ajute Turcia și Siria devastate.
Printre cei care au răspuns imediat în fața dezastrului au fost grecii, care și-au trimis echipele de salvatori în orașele turcești prăbușite. Departamentul grec de răspuns la dezastre (EMAK) a intervenit cu toate forțele, contribuind la salvarea unor oameni de sub dărâmături, într-un efort frenetic care a durat săptămâni la rând.
Câteva săptămâni mai târziu, în Grecia a avut un cumplit accident feroviar – două trenuri s-au ciocnit frontal pe 28 februarie, dezastrul soldându-se cu 57 de morți. Turcia a trimis, la rându-i, echipe de salvatori, care au intervenit alături de EMAK.
Aceste evenimente cumplite au schimbat brusc relația Grecia – Turcia. Cele două țări au reînceput să comunice, iar acum au ajuns la un acord militar, convenind să limiteze la minimum exercițiile militare pe care le pregăteau în Marea Egee.
Mai mult decât atât, tema confruntării s-a decis reciproc să fie scoasă de pe agenda electorală a celor două țări care se apropie de alegerile generale. Până atunci nu vor mai exista exerciții navale de amploare, exceptându-le pe cele efectuate în comun sub egida NATO.
Se așteaptă ca moratoriul să se prelungească și la vară, deși alegerile se vor ține în luna mai.
Absolut remarcabil este că după 6 februarie, data la care a avut loc primul mare cutremur în Turcia, avioanele de luptă turcești au încetat să mai violeze spațiul aerian grec și să provoace forțele aeriene ale acestei țări.
Foarte frumos din partea lui Erdogan,in sfarsit o hotarare inteleapta..daca ar renunta si la a mai ameninta Europa cu tot felul de gaselnite de dictator…dar poate se apropie alegerile si de aceea si-a schimbat lupul parul😉..