Tolontan: Radu Budeanu a încercat să cumpere „Libertatea”, anul trecut, cu bani de la Romprest, pe modelul Buzăianu – EVZ – Elena Udrea sau Buzăianu – ProSport – Adrian Sârbu

1
1568

Radu Budeanu, mogulul de presă condamnat pentru corupție, a încercat să cumpere anul trecut publicația „Libertatea” cu banii încasați pe acțiunile de la Romprest, dezvăluie CătălinTolontan, directorul editorial al trustului elvețian Ringier în România.

Într-un editorial publicat în ediția de azi din „Libertateaa”, Tolontan spune că această inițiativă, de a cumpăra “cu banii jos” o publicație incomodă, devenită periculoasă pentru că patronii elvețieni garantează independența editorială, are legătură cu perioada crucială care urmează, când în România vor intra aproape 30 de miliarde de euro de la Uniunea Europeană.

Două întrebări: de unde erau banii și cine i-a dat misiune lui Radu Budeanu să cumpere „Libertatea”?

Tolontan pune două întrebări: de unde veneau banii cu care Radu Budeanu a vrut să cumpere „Libertatea” și de unde venea misiunea acestuia de a executa tranzacția. La prima răspunde clar – sunt banii de la Romprest, compania de salubritate aflată într-un război pe viață și pe moarte cu Clotilde Armand, primărița Sectorului 1. La a doua nu dă un răspuns direct, dar explicațiile care urmează sunt elocvente.

Forțe – care jurnalistul lasă de înțeles că duc la SRI – ascunse sunt interesate să reducă la tăcere sursele mass-media care pot relata ce se întâmplă cu banii care vor veni din PNRR.

Ringier, trust elvețian de presă care în România a garantat întotdeauna o independență totală pentru publicațiile sale, este ultimul investitor occidental în presa din țara noastră și, tocmai de aceea, nu este binevenit. Conducerea Ringier a refuzat oferta lui Radu Budeanu, dar acesta e abia începutul, crede Tolontan.

Patroni „legendați”, companii „garantate” de SRI și multe, multe contracte cu statul

El observă că Romprest, versiunea “privată” a Unifarm, garantată de SRI, a derulat afaceri de zeci de milioane de euro pe an cu instituții de stat diverse – de la Primăria Cluj și Primăria Sectorului 1 până la Aeroportul Otopeni și CFR Călători. „Proprietarul legendar și mai ales legendat al Romprest a fost Florian Walter“, scrie Tolontan – o nouă aluzie la serviciile secrete.

Expresia “legendat” este folosită în lumea agențiilor de informații pentru a descrie operațiunea de confecționare a unei biografii și identități false – o poveste, mai pe scurt – pentru spioni, informatori sau ofițeri acoperiți cu misiune fie în teritoriul inamic, fie acasă, dar în zone unde n-ar trebui să fie (societatea civilă, politică, afaceri etc).

Directorul editorial al Ringier mai face o remarcă interesantă: “Dar cui îi aparține, de fapt, Romprest? Acelorași forțe de la care Radu Budeanu a luat banii pe acțiuni și care s-au gândit să lichideze cu banii jos ultima investiție de presă vestică din România. Budeanu a încercat să cumpere «Libertatea» după ce a fost condamnat definitiv pentru că făcuse același lucru: a mutat bani de mită, făcuți din afaceri publice, dinspre magnatul energiei Bogdan Buzăianu către Elena Udrea, ajutând-o să dețină, să controleze și să folosească presă („Evenimentul zilei” și”Capital” – n. red.).

Radu Budeanu a devenit cunoscut în presă ca patron al publicației „Cancan”. În 2018 s-a luat hotărârea construirii unui trust de presă, așa că s-au început demersurile pe piață. În 2019, cel care a acceptat să vândă – constrâns fiind de cheltuielile cu proiectul noii sale televiziuni – a fost Adrian Sârbu. “Shogunul” n-a făcut-o cu plăcere, dar până la urmă a acceptat să dea „ProSport” și „ProMotor”, iar mai târziu „Gândul”.

Radu Budeanu avea să recunoască însă în scris, în fața procurorilor, că nu era adevăratul patron, banii provenind din altă parte: “Precizez ca mi-am desfășurat activitatea în calitate de director la SC Revista Ciao SRL, Media Promovalores SRL, Cancan Media SRL, societăți în care asociați erau societăți de tip off-shore controlate de Buzaianu Bogdan Nicolae“.

După cum chiar el a menționat în declarația depusă la tribunal în dosar, “depindeam din toate punctele de vedere” de Buzăianu.

Tot de la Buzăianu venea și mita de 3,8 milioane de dolari pe care Radu Budeanu a „pasat-o” Elenei Udrea, alături de o creanță de 900.000 de mii de euro pe care Buzăianu o avea la Bobby Păunescu. Acesta din urmă gajase împrumutul de la Buzăianu cu acțiunile la revista „Capital” și cu ziarul „Evenimentul zilei”. Așa ar fi ajuns Elena Udrea patroana reală a EVZ, potrivit DNA.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Exorcizarea PSD-iștilor în Parlament: „Ați alungat-o pe Kovesi din țară și ați dat de dracu’ iar! Ghinion, nu veți putea fura din PNRR!”

* Mesaj AUR: „Îmi place Putin și nu-mi place UE. Uniunea Europeană este noua Uniune Sovietică, nu Rusia creștină”

* FOTO+VIDEO. Brutele care au terorizat un activist civic și i-au vandalizat mașina, de față cu polițiștii. Trei bătăuși au ajuns după gratii

* Ludovic Orban: „Am fost părăsit de Rareş Bogdan, Raluca Turcan și Robert Sighiartău. Au încercat să arunce în aer formarea coaliţiei”

* Rareş Bogdan, atac tăios la Ludovic Orban: „Dacă mă apuc eu să vorbesc, îl va durea stomacul rău de tot!” / „S-ar putea ca nervii mei să plesnească, şi-aşa sunt întinşi la maxim!”

* PSD-istul Mutu a umplut de bani RTV și Antena 3, din bugetul Sectorului 6. Prețuri cămătărești: 2.000 € articolul, 5.000 € clipul video!

* Există un ziarist care în 2020 a donat PSD-ului 27.000 de euro și i-a împrumutat 90.000! Dar tot a ieșit pe plus: mai mult a luat decât a dat

* Radu Moraru: „Aș vrea să-i agăț în cârlig pe preoții trădători care-i îndeamnă pe oameni să se vaccineze” / „S-ar putea să nu mă mai vedeți niciodată, în nicio emisiune!”

* VIDEO. „Nu sunt ostatic, părinții mei sunt ostaticii!” Cum l-a zombificat tiranul Lukașenko pe jurnalistul capturat prin deturnarea unui avion

* VIDEO. O bijuterie: cel mai „lung” gol din istoria Campionatului European. Programul de azi și mâine la Euro 2020

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here