Cât va dura? De luni se redeschid mall-urile, piscinele, sălile de fitness, centrele balneare și se reiau cursele aeriene către 17 țări. Revenirea epidemiei poate schimba lucrurile

0
507

Revenirea treptată a țării la normalitate continuă luni, 15 iunie, cu noi măsuri de relaxare. Se redeschid, printre altele, centrele balneare, mallurile, piscinele, sălie de fitness și se reiau cursele aeriene către 17 țări.

Totuși, creșterea constantă și puternică a numărului de infecții noi zilnice cu coronavirus, înregistrată în ultima săptămână, ar putea da peste cap calendarul autorităților, care ar putea fi nevoite să reinstituie unele restricții.

Se redeschid mallurile – dar fără restaurante și cinematografe –, piscinele, sălile de fitness. Revenirea epidemiei ar putea schimba însă lucrurile

Momentan, România reia legăturile aeriene cu Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Confederația Elvețiană, Germania, Grecia, Islanda, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Norvegia, Slovacia, Slovenia și Ungaria. Carantina și izolarea la domiciliu vor fi eliminate pentru persoanele care vin din aceste țări și nu prezintă semne de boală.

Din noul totul este însă provizoriu și în mișcare, pentru că lista statelor care beneficiază de acest tratament se actualizează săptămânal de Institutul Național de Sănătate Publică. În plus, dacă epidemia revine puternic în România – așa cum pare să se întâmple acum –, e posibil ca statele cu care se reiau legăturile luni să decidă, la un moment dat, întreruperea curselor aeriene cu țara noastră.

Mallurile vor fi, de asemenea, redeschise, dar fără porțiunile de food, cafenele, locuri de joacă și cinematografe. Practic, vor fi deschise doar magazinele.

Piscinele exterioare, sălile de fitness, centrele balneare de tratament, casele de pariuri și loteriile se vor redeschide, de asemenea.

O altă relaxare importantă este mărirea la 6 persoane a grupurilor care desfășoară activităţi recreative şi sportive în aer liber, precum ciclism, drumeţii, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit şi alte activităţi recreative şi sportive desfăşurate în aer liber.

La evenimentele private în spații închise sunt admise 20 de persoane, iar la cele în spații deschise 50.

Nu se știe cât va fi în vigoare noua situație. PSD vrea anularea tuturor restricțiilor în timp ce medicii avertizează că ar fi nevoie de reinstituirea unor măsuri

Aceste măsuri se pot, însă, modifica în curând. PSD refuză votarea unei prelungiri a stării de alertă. Social democrații acceptă cel mult 15 zile de stare “intermediară”, după care toate restricțiile ar urma să fie anulate.

În acest timp, numărul de cazuri de coronavirus înregistrate zilnic a crescut de două ori și jumătate în nici o săptămână, de la 125 pe 8 iunie la 320 pe 14 iunie.
Asta, deși numărul de teste nu a flucutat foarte mult în această perioadă, între 5.000 și 11.000 pe zi (7.926 duminică, 14 iunie).

Cu 320 de cazuri noi înregistrate duminică, România a revenit la situația din 9 mai, când încă era stare de urgență. Diferența este că atunci curba numărului de infecții era descendentă, pe când acum urcă abrupt în fiecare zi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.