După mai multe amânări, Ministerul Finanțelor a publicat joi seară proiectul de buget pe 2019.
Proiectul transferă de la guvern la primării două cheltuieli uriașe: finanțarea drepturilor asistenților personali ai persoanelor cu handicap grav + indemnizațiile lunare ale persoanelor cu handicap grav.
Cele două prevederi sunt respinse categoric de primarii de orașe și de comune, care susțin că ies în pierdere chiar mai mare decât până acum.
- Advertisement -
Primăriilor le este alocată o cotă de 60% din impozitul pe venit colectat (așa cum solicitau), dar povara de a susține cele două costuri sociale este infernală.
Alte prevederi ale proiectului de buget
- Majorarea cu 15% a pensiilor începând cu septembrie 2019, ceea ce reprezintă o suplimentare cu 6,5 miliarde lei a Bugetului asigurărilor sociale de stat.
- Comisia Națională de Strategie și Prognoză, o instituție-cheie în strategia economică inventată de Darius Vâlcov, primește sume fără enorme, nemaiîntâlnite, observă G4Media.ro.
- 2% din PIB pentru Apărare, conform angajamentelor asumate față de partenerii din NATO.
- Creșteri de buget pentru toate cele trei mari servicii secrete, față de 2018: SRI (4,8%), SIE (8,5%), SPP (20%).
- Deficitul bugetar (cash) este estimat la 2,55% din PIB, în timp ce deficitul ESA este de 2,57% din PIB, cu încadrare în ținta de deficit bugetar de sub 3% din PIB, potrivit Tratatului de la Maastricht.
- Veniturile bugetului general consolidat sunt estimate la 341,4 miliarde de lei, respectiv 33,4% din PIB. Cele mai mari venituri sunt înregistrate la contribuțiile de asigurări sociale, 11,5%, TVA, 6,8 %, accize 3%, impozit pe salarii și pe venit 2,3 % din PIB.
- Cheltuielile bugetului general consolidat sunt estimate la 367,5 miliarde lei, ceea ce reprezintă 35,9% din PIB.
Proiectul de buget, AICI.