joi, noiembrie 21, 2024
AcasăNewsBolojan a redus 420 de posturi în 10 instituții din Bihor. “Era...

Bolojan a redus 420 de posturi în 10 instituții din Bihor. “Era personal supradimensionat peste tot. Doar cu cele 15 posturi de paznici desființate am făcut economie de 540.000 de lei”

-

Ilie Bolojan, noul președinte al Consiliului Județean Bihor, continuă curățenia în instituțiile publice, iar până acum au “căzut” 420 de posturi din organigrame. Fostul primar al Oradei a explicat, la Europa FM, că pretutindeni a găsit scheme de personal supradimensionate, uneori chiar cu număr dublu de angajați față de cel necesar. Pe de altă parte, bugetul public nu suportă acum, în pandemie, asemenea cheltuieli inutile.

Din cele 420 de posturi care dispar de la 1 ianuarie 2021, 165 erau vacante. Alte 255 vor fi restructurate. S-a intrat cu buldozerul și în “oaze de odihnă” din instituții culturale precum Muzeul Țării Crișurilor, Biblioteca Județeană, Filarmonica, două teatre și două reviste de cultură finanțate de la buget.

Bolojan spune că a apelat la specialiști care i-au făcut analiza schemei de personal: „Ce-am constatat când am analizat aceste zece instituții: structuri ineficiente, servicii paralele. Prin urmare, din cele cinci posturi de pază vor fi desființate patru posturi, pentru că cei care sunt pompieri și trebuie să patruleze din oră în oră, pot foarte bine să facă acest lucru toată noaptea. Personal supradimensionat la majoritatea instituțiilor. Cum, sigur, eu nu sunt de specialitate, dar oamenii pe care i-am mai întrebat mi-au spus că putem funcționa și cu doi suflători, nu trebuie neapărat să avem patru, iar dacă e un concert mare, aducem, sub formă de contracte de colaborare, toți instrumentiștii din Bihor și se poate ține concertul“.

Pretutindeni unde a verificat, Bolojan afirmă că a descoperit artificii financiare care încărcau bugetul: „Am constatat cheltuieli nejustificate de tipul cuplării cheltuielilor de personal, care în fapt ocoleau organigramele aprobate de Consiliul Județean. Contracte de colaborare, cu PFA-uri sau SRL-uri, contracte pe drepturi de autor… De ce mai ținem aceste contracte, dacă nu ne permite pandemia să organizăm evenimente? Am dispus ca toate aceste contracte să fie sistate cu data de 1 ianuarie. Când am preluat mandatul am constatat că nu avem bani pentru plata salariilor angajaților Direcției pentru Protecția Copilului. Aveam un deficit de peste 3 milioane de euro, reprezentând salariile pe aproximativ două luni pentru cei 1.200 de angajați de la DGASPC“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -