vineri, martie 29, 2024
AcasăEconomieBanii lui Boc, banii lui Firea. De ce nu e nimeni gelos...

Banii lui Boc, banii lui Firea. De ce nu e nimeni gelos pe câştigul primarului din Cluj şi de ce nu contează venitul pe hârtie al primăriţei Capitalei

-

Gabriela Firea a avut în 2017 un salariu de 119.000 de lei, adică aproximativ 10.000 de lei pe lună, potrivit celei mai recente declaraţii de avere publicată pe site-ul PMB. Acest salariu a fost încasat în funcţia de Primar General al Municipiului Bucureşti, anunţă Business Magazin.
Potrivit aceleiaşi declaraţii de avere, Gabriela Firea deţine bijuterii din aur, metale preţioase şi tablouri care însumează 240.000 de euro. Firea mai deţine şase terenuri, dintre care trei intravilane, unul extravilan şi două forestiere, la care primarul deţine o cotă parte. În ceea ce priveşte autoturismele, Gabriela Firea declară că deţine o singură maşină, marca Mercedes, cumpărată în anul 2010.
În comparaţie, Emil Boc – care şi-a publicat deja declaraţia de avere aferentă anului trecut – a obţinut în 2018 un venit anual de 150.240 de lei de la instituţia pe care o conduce şi 57.696 lei de la Universitatea Babeş-Bolyai. Potrivit actului publicat pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca, Emil Boc are un cont în bancă de 309.000 lei, unul în euro cu suma de 3.000 de euro şi unul cu 6.000 de dolari americani.

CLUJUL SAU CE N-A VĂZUT MICUL PARIS

În ciuda acestei diferenţe sensibile de venituri, nimeni nu e gelos pe câştigul primarului din Cluj-Napoca şi puţini iau în serios venitul declarat al Gabrielei Firea.
Pentru câştigurile primarului din Cluj-Napoca, concetăţenii săi au toate motivele să se bucure, nicidecum să-l pună la index. Asta deoarece metropola din Ardeal a devenit o bijuterie urbanistică şi socială, o veritabilă capitală de regiune, sub bagheta lui Emil Boc.
Despre ascensiunea spectaculoasă a oraşului din Dealul Feleacului, am relatat AICI.
Iată un sumar bilanţ:
  • transport public (primul oraş din România care foloseşte autobuze electrice Solaris; în plus, Clujul a cumpărat şi 75 de autobuze noi Mercedes de ultimă generaţie, faţă de hârburile împinse de Firea pe străzile Capitalei)
  • străzi, parcuri şi spaţii publice reabilitate
  • locuri speciale pentru plimbarea animalelor de companie,
  • înfiinţarea de pieţe mobile în cartiere, găzduirea în oraş a diverse competiţii sportive internaţionale (preliminariile Campionatului European de handbal masculin, jocuri ale „Naţionalei Mici” în calificările pentru Campionatul European de fotbal pentru tineret, preliminariile Campionatului European de handbal feminin, Maratonul Internaţional etc.)
  • investiţii în spitalele din localitate, burse pentru elevii cu media peste 8.50, ajutor pentru elevii din familii sărace,a jutor pentru plata chiriei persoanelor defavorizate
  • programe culturale şi pentru tineret, festivalul de film TIFF, festivalul de muuzică UNTOLD etc. etc.

RADET CRAPĂ PE TOATE PĂRŢILE

În Capitala Românie însă, viaţa e pe dos. Iar primăriţa Gabriela Firea, deşi câştigă în acte mai puţin decât primarul Clujului, e prea bogată pentru a fi şi pasionată măcar de soarta oraşului. Mărturie stă averea soţului ei, cea din acte şi nu neapărat. Averea şi puterea familiei Firea Pandele sunt invers proporţionale cu starea Bucureştiului.
Oraşul se scufundă în dezastru. Zilnic, afli de conducte sparte, în ciuda bugetului imens, care nu permite însă investiţii în RADET. Traficul e un coşmar continuu. Nu mai vorbim de poluarea provocată şi de căsăpirea spaţiului verde, pentru interesele unor imobiliari de partid. Autobuzele sunt turceşti şi dau deja rateuri, deşi sunt noi, în timp ce flota Clujului se umple de Mercedes ultimul tip şi sporeşte cota de vehicule electrice.
Metroul bucureştean pe direcţia Drumul Taberei e mort în faza de proiect, iar Clujul turează motoarele pentru acest tip de transport, fără să aibă nicio „tradiţie” în domeniu. Centura Capitalei e infern, Clujul respiră altfel. Spitale noi nu există, deşi partidul promite că face cu nemiluita, iar cele vechi se deşiră managerial, ca personal şi ca dotare. Şcolile sunt „premiate” mai mult pe criterii politice, unele nu au văzut investiţii din vremea lui Ceauşescu. La Cluj e invers. Apar spitale, şcoli, dotări.
Managerial, în Bucureşti totul a pornit strâmb odată cu Firea. Înfiinţarea (aberantă) a celebrelor „companii municipale” a fost demontată corect în justiţie. Miliarde fuseseră deja cheltuite degeaba. Cine plăteşte acum pentru risipă şi blocajul generat în serviciile municipale?
Gabriela Firea n-a făcut mai nimic în doi ani de mandat, în afară de celebrul spectacol politic, la care se pricepe magistral, şi ceva evenimente culturale (pentru care a alocat bugete complet disproporţionate în raport cu toate celelalte domenii ale vieţii Capitalei).
La Cluj, Emil Boc a ridicat mereu ştacheta, a adus continuu pe plus oraşul. Fără să fie vreun „greucean” în partid şi fără să aibă influenţa familiei Firea Pandele. Iar banii săi sunt pe deplin meritaţi. Gabriela Firea ar trebui să-şi doneze măcar salariul. Ar fi cea mai are realizare a sa de primar al Capitalei României.

VIDEO. AŞA ARATĂ UN BILANŢ ONEST ÎN ARDEAL

CITIŢI ŞI:

- Advertisement -

6 COMENTARII

  1. Domnule Ciocazanu,se observa la dumneavostra o periere exagerata a primarului clujului.Si nu e meritul total al sau pentru imaginea acelei urbe pentru ca nu tot ce a devenit realitate e din cap’sorul si manuțele lui boc ci,a tuturor oamenilor din departamentele primariei.Acei oameni sunt de apreciat pentru ca au analizat,au proiectat,chiar daca poate s-au inspirat si din afara,au gandit solutii bune pentru cluj.Boc e doar supervizorul legalitatii si oficierii documentelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -