miercuri, aprilie 17, 2024
AcasăFără categorieMinerii, pedepsiţi pentru votul anti-PDS&ALDE. Ortacii - 2.500 de lei pe lună,...

Minerii, pedepsiţi pentru votul anti-PDS&ALDE. Ortacii – 2.500 de lei pe lună, Tudorel Toader – 27.000 de lei.

-

„Ştiti cu cât pleacă un miner acasă, pe lună, cu tot cu vestitele sporuri? Cam cu 1.700 – 1.800 de lei! Ia omul un avans de 700 – 800 de lei şi lichidarea de 1.000 de lei. Asta-i tot! Astea sunt salariile pentru 7.000 dintre minerii de la CE Oltenia!”, a declarat pentru ziare.com Nicu Bunoiacă, lider sindical la cariera Lupoaia.

În România de azi în care guvernul provoacă un dezmăţ bugetar pentru unii mumă, pentru alţii ciumă, cererile minerilor privind majorările salariale sunt pe deplin îndreptăţite. Un miner a ajuns să câştige mai puţin decât o secretară sau un şofer la stat.

Guvernarea PSD-ALDE a dat liber la majorări salariale la stat, dar fără să fie grijuliu cu soarta bugetului, cu cifrele macroeconomice, total dezinteresat de consecinţele grave din economie. Motivaţia a fost simplă: dăm bani din împrumuturi, nu contează de unde şi cum îi vom rambursa, celor de la care ne aşteptăm să ne voteze. Aşa a fost posibilă deschiderea pungii în primării, au apărut majorări salariale incredibile, de-a ajuns o secretară să câştige 50 de milioane de lei vechi pe lună.

- Advertisement -

Nu mai vorbim de pensiile speciale şi veniturile astronomice ale celor de la vârful politicii, care nu sunt justificate deloc având în vedere „performanţa”.

Cum poate Tudorel Toader să câştige 27.000 de lei pe lună (o disproporţie faţă de venitul mediu fără egal în lume!), mai ales când sabotează securitatea şi liniştea cetăţenilor prin acţiuni în favoarea infractorilor şi a corupţilor?

Prin ce se justifică un venit de 20 ori mai mare decât al minerilor, din bani de la stat, pentru un ministru sau oricine altcineva care ocupă o funcţie? De ce nicăieri în Europa nu e posibilă o astfel de diferenţă între leafa unui angajat în energie şi cea a unui politician?

- Advertisement -

Minerii din Gorj n-au votat niciodată cu PSD şi ALDE. Au fost votanţi „de dreapta”, în general ai fostului PDL, pro-Băsescu. De aceea, au fost puşi la colţ de alde Tăriceanu, Dragnea, Dăncilă.

Marea ţeapă pe care a dat-o guvernul minerilor din Oltenia n-ar fi ieşit la iveală dacă ortacii care ne bagă curent electric în case n-ar fi intrat în grevă.

Unii s-au grăbit să-i acuze repede: „iar nu le-ajung banii ăstora!”. Dar nu e vorba de mărire de salariu, ci măcar de păstrarea salariilor vechi. Care nici ele nu erau cine ştie ce, având în vedere condiţiile inumane de muncă din bazinele carbonifere.

Astfel, în negocierile de anul trecut pentru Contractul Colectiv de Muncă, minerilor le-au fost tăiate sporurile. Au rămas doar cu salariul net – între 2.000 şi 2.500 de lei. Practic, pe şest (nu pe faţă, ca în vremea lui Boc, şi în plină criză internaţională, atunci), guvernul le-a tăiat veniturile minerilor.

Asta a fost strategia actualei puteri, din 2016 încoace. De atunci, pentru a-şi finanţa atacul la justiţie şi la statul de drept, coaliţia PSD-ALDE a făcut tot felul de artificii fiscale şi bugetare, din care marea majoritate a salariaţilor din România au avut de pierdut. Chiar şi cei care au primit în plus la salariu, în special bugetarii, au pierdut la final. Explozia preţurilor, inflaţia, prăbuşirea leului, scumpirea ratelor, perspectivele îngrijorătoare etc. sunt lucruri care taie din veniturile oamenilor. Ultima, azi: cursul leu-euro a atins azi un nou nivel record: 4,7 lei la euro. Sigur că asta ne va costa pe toţi, cu sau fără salarii mari.

Greva minerilor s-a încheiat. Salariile lor sunt mai mari acum. Nu pe cât ar fi meritat. Şi obţinute oricum după grevă, nu prin bunăvoinţa celor de la putere. Dar şi majorate, salariile lor nu vor mai valora mare lucru. Economia României e pe tobogan şi va devora orice majorare.

 

- Advertisement -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -