miercuri, februarie 28, 2024
AcasăLumeaAzerbaidjanul sfidează Rusia și declanșează operațiunea "Răzbunarea" în Nagorno-Karabah. "Demilitarizarea acestor teritorii...

Azerbaidjanul sfidează Rusia și declanșează operațiunea „Răzbunarea” în Nagorno-Karabah. „Demilitarizarea acestor teritorii era absolut inevitabilă”

-

Conducerea Azerbaidjanului a anunțat oficial, în seara zilei de miercuri, 3 august, debutul operațiunii “Răzbunarea” în autoproclamata enclavă armeană Nagorno-Karabah. Acest teritoriu aparține de drept statului azer, dar este populat majoritar de armeni.

Ecuația este complicată în zonă: Armenia deține enclava Nagorno-Karabah în Azerbaidjan, care la rândul său deține enclava Nahicevan în Armenia, la granița cu Turcia. Rusia este protectoarea Armeniei, iar Turcia – cea a Azerbaidjanului.

Ministerul Apărării de la Baku a emis în sensul dat un comunicat în care își justifică misiunea de luptă. Informațiile au fost preluate de site-ul Obozrevatel.com.

Ministerul Apărării din Azerbaidjan: “Membri ai formațiunilor armate ilegale armene de pe teritoriul Azerbaidjanului, unde este staționat temporar contingentul rus de menținere a păcii, au deschis un foc intens asupra pozițiilor armatei azere în direcția regiunii Lacin”.

- Advertisement -

Armenii au încercat astfel să captureze vârful Gîrhgîz, situat pe un lanț muntos care acoperă teritoriul regiunilor Kalbajar și Lacin. Doreau să construiască acolo noi poziții militare.

Ca urmare a operațiunii “Răzbunarea”, armata Azerbaidjanului a preluat controlul asupra vârfurilor Gîrhgîz, Saribaba și a altor puncte înalte situate de-a lungul crestei Karabah a lanțului muntos Caucazul Mic. Au fost distruse și mai multe poziții de luptă ale formațiunilor armate ilegale armene. Acestea au suferit pierderi semnificative de personal și echipamente.

VIDEO: Încleștarea din Nagorno-Karabah

„Vom înăbuși cu hotărâre orice teroare și provocări comise pe teritoriile suverane ale țării noastre, iar măsurile de răzbunare vor fi și mai zdrobitoare”

Ministerul azer al Apărării: “Republica Azerbaidjan a afirmat în repetate rânduri că prezența forțelor armate ale Armeniei și a formațiunilor armate ilegale armene pe teritoriile Azerbaidjanului, unde sunt staționate temporar forțele ruse de menținere a păcii, contrar declarației tripartite, este o sursă de pericol. Demilitarizarea acestor teritorii, retragerea completă a trupelor armene de acolo și dezarmarea formațiunilor armate armene ilegale erau absolut inevitabile”.

- Advertisement -

Invocând legi din constituția Republicii Azerbaidjan, armata azeră este decisă ca de-acum înainte “să înăbușe cu hotărâre orice teroare și provocări comise pe teritoriile suverane ale țării noastre, iar măsurile de răzbunare vor fi și mai zdrobitoare”.

Ca răspuns la poziția azerilor, autoritățile armene au început mobilizarea parțială în Nagorno-Karabah, transmite postul de radio Azatutiun, recunoscând totodată că situația din regiune a escaladat încă din dimineața zilei de 1 august.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Provocare gravă a Chinei în strâmtoarea Taiwan. Comuniștii au lansat rachete balistice în apropierea insulei rebele

* Noua spaimă a rușilor: dronele secrete create de SUA pentru armata ucraineană. Avioanele-kamikaze Fantoma Phoenix pot zbura neîntrerupt 6 ore chiar și noaptea, având senzori în infraroșu

* Raport clasificat american: Rusia a pierdut în Ucraina 75.000 de militari, uciși sau răniți, adică peste 1‰ din populația masculină a țării!

* ANALIZĂ. De ce este Rusia neputincioasă în fața loviturilor HIMARS. Ucrainenii au distrus aproape toate depozitele de carburanți și muniție ale armatei ruse în teritoriile ocupate

* „Putin are zeci de tone de valută și tone de lingouri de aur. Banii – 250 de miliarde de dolari – sunt depozitați în țări unde extrădarea este imposibilă”

* VIDEO. Propaganda lui Putin le prezintă rușilor, la TV, avantajul de a le muri copiii în războiul din Ucraina: își pot cumpăra o Lada nouă!

* Parchetul Militar se jură că de data asta chiar îi înfundă pe Iliescu, Voican și generalul Rus (media de vârstă: 87 de ani). „Dosarul Revoluției” a fost retrimis în judecată

* Și sinistrul Nicolicea rămâne fără certificatul de revoluționar! Maximă impostură: nu s-a găsit nicio dovadă că fostul parlamentar PSD ar fi jucat vreun rol în evenimentele din 1989

* Angajații unei agenții „patronate” de Gabriela Firea – trimiși „la specializare” la Mamaia, Brașov și Băile Felix, în hoteluri de 4 stele, pe bani publici

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -