miercuri, februarie 28, 2024
AcasăNewsAugustin Lazăr vorbește în "Le Monde" despre "intimidări", "presiune autocratică" și revenirea...

Augustin Lazăr vorbește în „Le Monde” despre „intimidări”, „presiune autocratică” și revenirea la justiția cu botniță a anilor ’90. Autocrații: Dragnea, Toader și PSD

-

„Nu eram pregătiți să suportăm o astfel de presiune autocratică” – acesta este titlul sub care ziarul francez „Le Monde” publică, în ediția tipărită pentru 1-2 ianuarie 2019, un interviu cu procurorul general al României, Augustin Lazăr. Interviul este publicat pe pagina 3, cea mai citită a ziarului.
„Procurorii sunt îngrijorați de intimidările din partea Executivului, mai ales după demiterea șefei parchetului anticorupție, în iulie” – este subtitlul articolului despre Augustin Lazăr din „Le Monde”, scrie Digi 24.

„Vor să disciplineze justiția pentru a reveni la anii ’90”

Augustin Lazăr este, la rândul lui, amenințat cu destituirea de către guvern. Nimeni nu se îndoiește că această procedură este orchestrată de la distanță de Liviu Dragnea, liderul PSD, care de doi ani controlează Executivul, precizează „Le Monde”.
Fără a-i numi explicit, Lazăr spune că este vorba despre aceia care „vor să disciplineze justiția pentru a reveni la anii ’90, când nu era decât o justiție de fațadă pentru persoanele de rang înalt”.
Procurorul general amintește că, odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, în 2007, justiția a devenit eficientă, cu sute de condamnări. „Le spun mereu colegilor mei că trebuie să ne continuăm munca și să nu cedăm”, afirmă el.

„Codul Penal este modificat permanent, fragilizând anchetele care îl vizează pe Dragnea”

Lazăr a contestat procedura de destituire în contencios administrativ. „Decizia va fi un test de rezistență pentru sistemul judiciar”, arată procurorul general, care speră să evite soarta Laurei Codruța Kovesi.
De la revocarea acesteia, parchetul anticorupție (DNA), foarte popular în România, pare să fi intrat în derută. „Mulți colegi se tem”, a declarat un procuror sub acoperirea anonimatului. Cu atât mai mult cu cât Codul Penal este modificat permanent, fragilizând toate anchetele, începând cu cele care îl vizează pe Dragnea, arată „Le Monde”.
Autorul articolului menționează și insistența lui Tudorel Toader de a o numi pe Adina Florea la șefia DNA, deși CSM a dat aviz negativ. Puterea își justifică ofensiva asupra justiției prin existența așa-numitelor protocoale secrete încheiate cu serviciile de informații și acuză procurorii că fac parte din „statul paralel”.

„În 2007 credeam că progresele sunt ireversibile”

„Sunt revoltat că se pot face atâția pași înapoi, când, în 2007, credeam că progresele sunt ireversibile. Nu eram pregătiți să facem față unei astfel de presiuni autocratice”, constată trist Augustin Lazăr.
Ultimul raport pe justiție al Comisiei Europene constata și el că CSM nu este capabil să acționeze ca o contrapondere eficientă pentru a apăra instituțiile judiciare sub presiune, notează „Le Monde”.

Cotidianul francez vorbește despre „derivele partidului aflat în prezent la putere la București” și despre „asalturile repetate ale PSD și în special ale liderului său, Liviu Dragnea, împotriva sistemului judiciar”.

- Advertisement -

1 COMENTARIU

  1. Nu este o revenire la anii de pana in 1990 ci e vorba de restauratia justitiei interbelice ca doar traim din 1989 vremurile restauratiei masonico regaliste ’89 Sa nu uitam ca pana in ’89 toata legislatia era regalista doar cu antetul schimbat in loc de Regat = RPR ,RSR actualizata la cerintele internationale si dezvoltarea societatii noastre

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -