Statele Unite au activat, vineri, prin ordin executiv al președintelui Donald Trump, sancțiuni suplimentare împotriva Iranului, în ceea ce constituie primul răspuns specific la atacul asupra a două baze din Irak care găzduiesc trupele americane. Măsură poate avea consecinţe chiar mai dureroase pentru regimul de la Teheran decât atacurile militare, deoarece lasă Iranul fără resurse financiare, ceea ce îi afectează inclusiv capacitatea militară.
Sancțiunile pe care președintele le-a promis deja în discursul său de miercuri privesc atât sectoarele cheie ale economiei iraniene, precum industria minieră și textilă, dar îi iau la ochi şi pe mai mulţi lideri ai regimului de la Teheran.
„Aceste sancțiuni vor continua până când regimul va înceta finanțarea terorismului global și se va angaja să nu aibă arme nucleare niciodată”, a declarat Steven Mnuchin, secretarul Trezoreriei, la Casa Albă, unde a apărut alături de secretarul de stat Mike Pompeo.
Pachetul de sancţiuni include „17 sancțiuni specifice împotriva marilor producători de oțel și fier” care, potrivit lui Mnuchin, oferă „milioane de dolari de sprijin regimului”.
În plus, opt ofițeri iranieni superiori sunt trecuţi pe lista neagră a SUA, inclusiv secretarul Consiliului Suprem de Securitate Națională, Ali Shamkhani, pentru motivul de a fi fost „implicați în atacul de marți”, asupra bazelor americane.
Cu acest gest, Washingtonul transmite mesajul că știe cine a fost în spatele a ceea ce a fost probabil cel mai dezlânat și inutil atac militar al Teheranului asupra Statelor Unite, în ultimele decenii: nu a existat nicio victimă în rândul militarilor americani.
Economia iraniană poartă deja povara sancțiunilor impuse de Statele Unite asupra a peste o mie de persoane, companii și organizații, intrate în vigoare după ce, în mai 2018, președintele Trump a retras SUA din acordul nuclear semnat cu Iran în 2015 – o inițiativă de la predecesorul său la Casa Albă, democratul Barack Obama, care a căutat înghețarea programului nuclear iranian în schimbul ridicării unora dintre măsurile de penalizare economică.
„Sancțiunile funcționează. Lovitura dată economiei regimului de la Teheran are un impact, nu există niciun dubiu”, a apărat Mnuchin.
Întrebat de jurnaliști de ce Trump a ordonat uciderea lui Suleimani, Pompeo a insistat asupra faptului că atacul asupra puternicului general, în zorii zilei de vineri, 3 ianuarie, la Bagdad, a fost în măsură să oprească o amenințare iminentă.
„Au existat informații despre o amenințare iminentă” și „un plan activ”, a spus Pompeo. „Soleimani plănuia un atac intens asupra intereselor SUA în regiune, inclusiv a ambasadelor”, a spus el.
Megatron Semper 1054: avioane civile.
Asta este abureala cu sanctiuni. Iranul are mii de kilometrii de granite cu tari controlate de Rusia sau de nimeni. Noi stim cum era cu sanctiunile contra Serbiei. Americanii sa-i lase in pace ca daca pica rahatul ala de popa care conduce Iranul or sa vina toti la noi.
Chestia cu amenintarea iminenta este o alta minciuna a administratiei Trump. Cand Congresul a cerut sa vada dovezile CIA-ului despre aceste atacuri iminente, administratia Trump a dat din umeri.