Forțe ale armatei ruse se apropie de Insula Șerpilor, a anunțat joi un ziar local din Odessa, „Dumskaya”.
Autoritățile ucrainene au transmis joi că „două ținte neidentificate s-au apropiat de Insula Șerpilor din Marea Neagră” și le-au cerut grănicerilor să se predea.
„Două ținte neidentificate s-au apropiat de Insula Șerpilor din Marea Neagră. Se aud amenințări de la ruși, care cer ca militarii ucraineni să se predea. Agresorul a folosit canalul internațional de comunicare pentru siguranța navigației”, se arată în comunicatul oficialilor ucraineni.
Raportul militar ucrainean a fost citat și de ziarul „Dumskaya” din Odessa: ”Grănicerii ucraineni au luat poziții defensive. Invadatorii le-au solicitat militarilor detașamentului de frontieră «Izmail» să se predea”.
Spre seară, Ucraina a anunțat că Rusia a bombardat Insula Șerpilor. Bombardamentul ar fi fost executat de crucișătorul Moskova, după o tentativă eșuată de debarcare a trupelor rusești pe insula stâncoasă.
„Inamicul a debarcat unități în zonele operaționale din Bassarabia (teritoriul ucrainean din sudul Basarabiei – n. red.) și Tavria. După o tentativă eșuată de debarcare și un atac eșuat cu rachete, crucișătorul rusesc Moskova a bombardat Insula Șerpilor”, a anunțat joi seara Ministerul ucrainean al Apărării.
Insula situată la 45 km de gurile Dunării
Insula Șerpilor este importantă din punct de vedere strategic, iar ocuparea acesteia ar permite Moscovei să revendice apele teritoriale din jurul insulei, care se întind pe 12 mile marine, adică 22,2 kilometri (o milă marină = 1,852 km), se arată într-un raport întocmit de experți britanici de informații, citați de Daily Mail, la începutul lunii februarie.
Regiunea include căi navigabile importante către orașele-port Odessa și Herson.
Dacă insula va trece în mâinile Rusiei, aceste canale de transport maritim ar putea fi întrerupte, ceea ce ar duce la izolarea Ucrainei de piețele internaționale și va priva economia acesteia de venituri comerciale vitale, se arată în document.
De asemenea, capturarea Insulei Șerpilor ar ajuta Rusia să controleze gurile Dunării, aflate la o distanță de 45 de kilometri.
Era insula României, dar URSS ne-a luat-o cu forța
Insula Șerpilor, care are o suprafață de 17 hectare și o lungime maximă de 662 de metri, este clasificată drept „stâncă” în sensul Convenției de la Montego Bay privind Dreptul Mării, din cauza lipsei de surse proprii de apă potabilă.
Tratatul de Pace de la Paris, din 1947, dintre România și Puterile Aliate și Asociate, a lăsat României Insula Șerpilor, însă aceasta a fostcapturată cu forța de URSS după sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial și anexată, printr-un document ilegal, în cursul anului 1948.
Insula Șerpilor nu prezintă o mare importanță din punct de vedere teritorial, în schimb are importanță din punct de vedere strategico-militar și economic. Insula găzduiește 100 de persoane, care întrețin instalațiile militare și asigură paza.
Dacă blochează strâmtoarea Kerci, Rusia rupe orașele-port Berdiansk și Mariupol de Marea Neagră
O altă țintă a flotei ruse în sudul Ucrainei este blocarea strâmtorii Kerci, care leagă Marea Azov de Marea Neagră, la est de Crimeea. Astfel, orașele-port Berdiansk și Mariupol vor fi rupte de lume.
Având în vedere dominația navală a Moscovei în Marea Azov, rușii vor încerca, de asemenea, să ocupe Mariupol și Berdyansk, deschizând calea forțelor terestre să se deplaseze prin ambele orașe. Acest lucru va face posibilă crearea unui „pod de uscat” care se întinde de la regiunile separatiste de la est (Donețk și Lugansk) până în Crimeea.
MApN: O navă militară a Rusiei, aflată lângă Zona Economică a României, oprește sau deviază toate navele comerciale care merg spre Ucraina
Ministerul Apărării Naționale din România a anunțat joi că o navă militară a Federației Ruse, aflată la limita de nord a Zonei Economice Exclusive a României, deviază sau oprește navele comerciale care se îndreptau spre Ucraina.
Ministerul Apărării Naționale de la București a anunțat joi, în jurul orei 13.00, că o navă militară a Rusiei, aflată la limita de nord a Zonei Economice Exclusive a României, însă în afara acestei zone, deviază sau oprește navele comerciale care se îndreptau spre Ucraina.
Ministerul Apărării nu a confirmat informațiile apărute în spațiul public cu privire la o posibilă agresiune a forțelor ruse în zona Insulei Șerpilor.
Comunicatul MApN
„Cu privire la interdicțiile de navigație impuse de Federația Rusă pentru navele comerciale care se îndreaptă către porturile ucrainene, facem următoarele precizări:
Din datele de monitorizare obținute de structurile Forțelor Navale Române, rezultă că o navă militară rusă care se află în apele internaționale ale Mării Negre, la limita de nord a Zonei Economice Exclusive a României (în afara acestei zone), deviază sau oprește navele comerciale aflate în marș către porturile ucrainene.
Nu confirmăm informațiile referitoare la o posibilă agresiune rusească în zona Insulei Șerpilor.”
Cadrul legal din zona Mării Negre
Ministerul Apărării a transmis și o serie de articole din Legea nr. 17 din 7 august 1990 privind regimul juridic al apelor maritime, ce reprezintă cadrul juridic pentru apele teritoriale ale României din Marea Neagră.
„Pentru corecta înțelegere a situației la care facem referire, redăm câteva elemente cu privire la regimul juridic al mării teritoriale, zonei contigue și a zonei economice exclusive, așa cum sunt prevăzute de Legea nr. 17 din 7 august 1990 privind regimul juridic al apelor maritime interioare, al mării teritoriale, al zonei contigue și al zonei economice exclusive ale României”, se mai arată în comunicatul MApN, înainte de a fi enumerate articolele de lege relevante.
Articolul 2
(1) Marea teritorială a României cuprinde fâșia de mare adiacentă țărmului ori, după caz, apelor maritime interioare, având lățimea de 12 mile marine (22.224 m), măsurată de la liniile de bază.
Articolul 4
Limitele exterioare și laterale ale mării teritoriale, stabilite conform prevederilor art. 2 și 3, constituie frontiera de stat maritimă a României.
Articolul 7
Zona contiguă a României este fâșia de mare adiacentă mării teritoriale care se întinde spre largul mării până la distanța de 24 mile marine, măsurată de la liniile de bază stabilite în art. 2.
Articolul 8
În zona sa contiguă, România exercită controlul pentru prevenirea și reprimarea încălcărilor, pe teritoriul său, ale legilor și reglementărilor sale din domeniul vamal, fiscal, sanitar și al trecerii frontierei de stat.
Articolul 9
(1) Zona economică exclusivă a României este instituită în spațiul marin al țărmului românesc la Marea Neagră, situat dincolo de limita apelor mării teritoriale și adiacent acestora, în care România își exercită drepturi suverane și jurisdicția asupra resurselor naturale ale fundului mării, subsolului acestuia și coloanei de apă de deasupra, precum și în ceea ce privește diferitele activități legate de explorarea, exploatarea, protecția, conservarea mediului și gestionarea acestora.
(2) În condițiile specifice determinate de dimensiunile Mării Negre, întinderea zonei economice exclusive a României se stabilește prin delimitare, pe bază de acord încheiat cu statele vecine ale căror țărmuri sunt limitrofe sau situate față în față cu litoralul românesc al Mării Negre, ținându-se seama de faptul că lățimea maximă a zonei economice exclusive, în conformitate cu prevederile Convenției Națiunilor Unite asupra dreptului mării, ratificată de România prin Legea nr. 110/1996, poate fi de 200 mile marine măsurate de la liniile de bază prevăzute la art. 2.
(3) Delimitarea se face în conformitate cu principiile general recunoscute de dreptul internațional și cu respectarea legislației române, prin aplicarea, în funcție de circumstanțele specifice din fiecare sector de delimitat, a principiilor și criteriilor de delimitare general recunoscute, astfel încât să se ajungă la o soluție echitabilă.
Articolul 10
(1) În zona economică exclusivă România exercită:
a) drepturi suverane de explorare și exploatare, protecție, conservare și gestionare a tuturor resurselor naturale biologice și/sau nebiologice și a altor resurse care se află pe fundul mării, în subsolul acestuia, în coloana de apă, în spațiul aerian de deasupra acestuia;
b) drepturi suverane privind alte activități legate de explorarea și exploatarea zonei în scopuri economice, cum sunt producerea de energie cu ajutorul apei, al curenților și al vânturilor;
c) drepturi exclusive privind amplasarea și folosirea de insule artificiale, de instalații și lucrări destinate cercetării științifice, explorării și exploatării resurselor naturale din această zonă sau în alte scopuri economice;
d) jurisdicție privind:
– amplasarea și folosirea de insule artificiale, de instalații și lucrări;
– cercetarea științifică marină;
– protecția și conservarea mediului marin și a faunei marine;
e) alte drepturi prevăzute în prezenta lege sau în alte acte normative ale României și de normele general recunoscute ale dreptului internațional.
(2) Drepturile suverane și jurisdicția prevăzute la alin. (1) se realizează în conformitate cu legislația României.
Am remarcat Luni ca hartile aruncate pe piata cu posibilii vectori de atac rusi nu contin si unul in directia
Gurile Dunarii (Traian Basescu avertizase asta in 2014 lucru care i-a infuriat pe ciumatii rosii, antenistii, rotevistii si alte lepre care s-au dovedit ca transmit punctajele Moscovei). Spuneam ca ne putem trezi pana si cu Golful Musura blocat si acum primim vesti ca muscalii au si ajuns acolo. Ce au pascut strategii nostrii in frunte cu intai-nesimtitul sef al Armatei ? De ce nu au prevazut acest evident pas la Rusiei si nu au convenit cu Ucraina si NATO un plan de aparare a Insulei Serpilor si al Gurilor Dunarii. Dupa ce agresorul veliko-rus o sa ocupe aceasta stanca va bloca nu numai bratul Chilia dar si Sulina. Caderea porturilor de pe Dunare, Chilia, Izmail si de ce nu si prapaditul de Giurgeni al Moldovenilor la 2 pasi de Galati, devine o chestiune de zile cel mult. Intr-o tara care se respecta Iohannis ar trebui destituit imediat si deferit justitiei pentru inalta tradare. Blocarea Gurilor Dunarii este cea mai mare umilinta si infrangere din Istoria Romaniei de la pierderea razboiului. Macar atunci romanii s-au luptat si au pierit in stepele kalmuce si ale Donului nu au mers in week-enduri cu limuzina la Sibiu, la vanatoarea sau in Florida. Indivizii astia nu sunt cu nimic mai buni decat primarii aia acerebrati care au fost la receptia oferita de zgatia de Kuzmin ca sa le explice ca nu trebuie luate in seama stirile care nu prezinta narative pe placul Kremlinului.