marți, mai 28, 2024
AcasăRăzboi în UcrainaANALIZĂ. „Contrar aparențelor, Rusia se va rupe prima”. Putin mai are de...

ANALIZĂ. „Contrar aparențelor, Rusia se va rupe prima”. Putin mai are de partea sa doar baronii din zonele sărace, care-i vând „carnea de tun”. Zonele industriale și comerciale sunt marile perdante

-

Războiul pornit de Putin în Ucraina a atomizat uriașa Federație Rusă, cu nenumăratele sale republici și regiuni atât de inegale în dezvoltare, obiceiuri, credințe și interese, scrie cercetătorul și jurnalistul rus Kamil Galeev, membru al Centrului Woodrow Wilson specializat pe perioada Rusiei post-sovietice. Încă de la început, cele mai afectate au fost regiunile bine dezvoltate, zonele industrializate și cele conectate cu Europa și Occidentul. Inițial, câștigători au fost baronii agrari din sudul Rusiei și cei din ținuturile foarte sărace și îndepărtate, care își vând bărbații Moscovei pe post de „carne de tun”, scrie Galeev. În acest moment, interesați de continuarea războiului nu mai sunt decât cei din urmă.

Rusia este organizată în acest moment în stil feudal, cu două cercuri de putere având interese foarte diferite în jurul lui Putin: curtenii (cei din jurul președintelui care reprezintă elita centrală) și baronii (elitele locale din republicile și regiunile Rusiei). Primii susțin necondiționat războiul și sunt foarte interesați să fie câștigat. Cei din urmă au cu totul alte preocupări și interese, arată Kamil Galeev.

Acest lucru a dus la fracturi multiple în elitele conducătoare ale Rusiei. Marile regiuni industriale din centrul Rusiei europene și cele aflate în nord, care de secole furnizează cele mai mari încasări la bugetul de stat prin negoțul cu Europa, s-au prăbușit economic după începerea războiului.

Inima industrială a Rusiei e pe cale să dispară iar inima comercială a încetat să mai bată. Inițial, latifundiarii din sud s-au bucurat, acum nici ei nu mai au interes să continue războiul

Tatarstan, Samara și Ulianovsk, inima industrială a Rusiei, e pe cale să fie pur și simplu ștearsă de pe hartă prin retragerea tuturor investițiilor străine, ceea ce generează colapsul economic și explozia șomajului. Zonele Arhanghelsk, ținutul Pomorie cu Sankt Petersburg, inima comercială a Rusiei, care încă de la 1700 e în strânse legături cu Europa și produce grosul PIB-ului, e de asemenea în colaps.

- Advertisement -

Până acum, aliații lui Putin au fost baronii agrari din sud și cei din regiunile cele mai îndepărtate și mai înapoiate. Prima categorie a fost încântată să vadă cum prețurile cerealelor explodează, cum concurența ucraineană pe piața grânelor este anihilată și, în plus, a participat la jefuirea sudului și estului Ucrainei. Între timp, însă, prețurile grânelor au scăzut puternic, iar Putin va fi constrâns de situația generală a țării să le confiște profiturile din exporturile de cereale. Așadar, această categorie a latifundiarilor din sudul Rusiei nu mai are interes să susțină războiul.

De partea dictatorului a mai rămas acum o singură categorie de baroni locali: stăpânii îndepărtatelor republici care, încă de la începutul războiului, au primit bani de la Moscova pentru a fi de acord să le fie recrutată populația masculină pentru a fi trimisă pe front. Acești baroni vor rămâne de partea lui Putin, scrie Kamil Galeev, atât timp cât țarul de la Kremlin va avea bani să-i plătească.

Mai jos, analiza elaborată de cercetătorul rus și postată pe contul său de Twitter.

- Advertisement -

„Războiul din Ucraina și divergențele regionale din Rusia

1. Va fi un război lung.

2. Ostilitățile pot fi localizate sau întrerupte prin încetarea focului.

3. Nu contează. Luptele se vor relua din nou. Și din nou.

3. Contrar opiniei populare, Rusia va fi cea care se va rupe prima.

4. Regimul rusesc este dur și fragil.

5. Regimul este format din curteni și baroni: elite centrale și regionale.

6. Curtenii au avantaj atunci când regimul este puternic, baronii – când este slab.

7. Mulți curteni au un interes personal în victoria militară, dar baronii nu au acest interes.

8. Nu poți judeca părerea unui oficial după poziția sa publică. Este o prostie. Doar poziția privată contează.

9. O mulțime de curteni de peste 35 de ani susțin cu adevărat războiul.

10. Aproape niciun baron regional nu susține cu adevărat războiul. Dar există o excepție majoră în sudul țării.

11. Războiul a dus nu numai la recesiunea economică generală, ci și la divergențe regionale masive din Rusia.

12. Majoritatea regiunilor pierd, dar pierd în mod inegal.

13. În trecut, centrul era un arbitru, redistribuind resursele de la învingători la învinși. Acum nu va mai face acest lucru.

Cei mai mari perdanți din Rusia europeană:

13. Marele grup industrial și de mașini din zona Volga. Tatarstan, Samara, Ulianovsk.

14. Fereastra către Europa din nord-vest: Sankt Petersburg, Karelia, Pskov.

15. Nordul: Arhanghelsk și vechea țară Pomorie. Vechea fereastră către Europa.

Cele mai afectate de război sunt regiunile cele mai dezvoltate ale Rusiei, care furnizau majoritatea PIB-ului

Unul dintre cei mai mari perdanți economici din Rusia este marele cluster industrial de pe Volga. Tatarstan, Samara, Ulianovsk sunt trei regiuni cu un model economic foarte asemănător. Acestea s-au concentrat pe îmbunătățirea climatului investițional și pe atragerea de investiții străine directe. În mod evident, acestea sunt în curs de a fi pur și simplu șterse.

Un alt perdant este nordul, care se suprapune în linii mari cu granițele ținutului Pomorie. Până în 1703 a fost zona cea mai bogată, cea mai orientată comercial din Rusia și, bineînțeles, principala regiune plătitoare de taxe și impozite. Chiar și acum, Arhanghelsk era una dintre cele mai dependente de investițiile străine directe din țară.

În cele din urmă, fereastra modernă către Europa, nord-vestul, este cea care este afectată în mod special din punct de vedere al ocupării forței de muncă. Economia din Sankt Petersburg era puternic orientată spre Europa și cele din regiunile învecinate – pe Europa și pe megapolisul din Sankt Petersburg.

Câștigători

14. Producătorii agricoli. Odată cu creșterea prețurilor la alimente, baronii agrari din Krasnodar sau Rostov ar putea chiar să beneficieze. În plus, ei sunt implicați în jefuirea Ucrainei.

15. Furnizorii de „carne de tun”. Daghestan sau Astrahan o duc bine, pentru că bărbații „în plus“ au plecat în Ucraina.

Câștigătorii de pe urma războiului: regiunile agrare din sud și cele foarte sărace, care alimentează cu „carne de tun” armata rusă

Vedem o divergență regională masivă în Rusia europeană. Grupurile baronale care s-au concentrat pe utilaje sau pe atragerea de ISD (investiții străine directe – n. red.) pierd masiv. Cu toate acestea, baronii din cele mai sărace regiuni pot chiar să beneficieze prin „vânzarea“ surplusului de populație pe post de „carne de tun“ pentru Putin.

În mod interesant, observăm o corelație negativă între situația bună a șomajului dintr-o regiune și nivelul său de complexitate economică. Consultați această hartă. Regiunile cele mai complexe o duc cel mai rău, iar acelea mai puțin complexe – cel mai bine.

Și totuși, furnizorii de carne de tun nu exportă nimic. Singurul grup de interese regionale interesat de prelungirea războiului au fost baronii agrari din Sud.

În primul rând, ei și-au anihilat concurenții ucraineni.

În al doilea rând, au fost implicați în jefuirea Ucrainei.

În al treilea rând, au beneficiat de prețurile alimentelor care au intrat în stratosferă până luna aceasta. Aveau toate motivele să susțină politica Kremlinului. Și totuși, acum prețurile alimentelor se prăbușesc. Ceea ce înseamnă că profiturile lor din exporturi vor scădea și, mai rău, vor fi expropriați de Kremlin.

Cu prețurile la aproape toate produsele de bază în scădere, Kremlinul va fi forțat să exproprieze câștigurile din export ale baronilor agrari din sud. Ar fi putut să-i lase să încaseze banii atunci când petrolul era scump, dar acum pur și simplu nu-și mai poate permite acest lucru. Ceea ce înseamnă că baronii agrari se vor alătura rândurilor perdanților.

Ceea ce lasă Kremlinul cu singurul grup de baroni care mai are un interes real în susținerea politicilor sale: furnizorii de carne de tun. Dar loialitatea lor este asigurată doar atâta timp cât Kremlinul îi poate plăti. Având în vedere că prețurile mărfurilor sunt în scădere, acest lucru este departe de a fi garantat.

Surse: Banca Centrală și CSR (grupul de reflecție pro-Kremlin condus de Kudrin), precum și statisticile companiei de recrutare HH sunt deschise, oricine le poate accesa. Am mai folosit o sursă, dar nu o voi numi – este nepublicată încă.“

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* O apropiată a lui Dan Voiculescu a pus mâna pe Domeniul Știrbey din Buftea la un preț derizoriu, cu complicitatea regimului Iohannis-PSD. Proprietatea are 24 de hectare și construcții istorice

* Pariul meu cu Peter Imre, tăiat de Patriciu. Olimpiada lui Oprescu

* Roxana, românca sfâșiată de rechin, era inspector la ANAF Suceava. Dăduse 1.900 de euro pe excursia în Egipt

* Putin e tot mai singur: chinezul Xi Jinping ar fi refuzat invitația de a vizita Rusia, kazahul Tokaev a promis că va ajuta Europa să facă față crizei energetice

* VIDEO. Occidentul începe să pompeze cu adevărat armament în Ucraina. Biden: vom livra 140.000 de sisteme antitanc, 600 de tancuri, 500 de tunuri, lansatoare de rachete avansate, sisteme antiaeriene

* Incredibilul colaps economic al Rusiei. Primele date: producția de mașini a scăzut cu 97,6%, frigidere – 58,1%, mașini de spălat – 59,2%, vagoane de tren – 59,8%

VIDEO. O rachetă trimisă de ruși, în Lugansk, s-a întors și a lovit punctul de lansare, provocând o explozie catastrofală!

* Regimul Putin l-a arestat ca „dezertor” pe portarul naționalei de hochei a Rusiei, vicecampion olimpic în acest an. Legitimat la un club din SUA, Ivan Fedotov va fi dus cu forța la recrutare și, posibil, trimis pe frontul din Ucraina

* Simona Halep intră ca uraganul în „sferturi” la Wimbledon: 6-1, 6-2 cu jucătoarea nr. 4 a lumii! Parcurs grozav: 8-0 la seturi, 49-22 la ghemuri

- Advertisement -

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -