vineri, mai 24, 2024
AcasăNewsAici sunt banii dvs.! Statul se chinuie să recupereze prejudiciile din dosare...

Aici sunt banii dvs.! Statul se chinuie să recupereze prejudiciile din dosare de corupție

-

Mai multi politicieni si oameni de afaceri importanti condamnati pentru coruptie au fost eliberati conditionat din inchisoare in ultimele luni, dar statul a recuperat prea putin din prejudiciul stabilit de instanta. De pilda, din prejudiciul de 17 milioane de euro din dosarul Microsoft statul a recuperat doar un sfert. In cazul lui Dan Voiculescu fiscul comunica in vara ca a recuperat suma de 39, 1 milioane de lei iar acum suma comunicata drept recuperata a scazut la 38, 5. Cum se explica diferenta? In alte situatii in care condamnati au fost eliberati conditionat fiscul sustine ca n-a primit titluri executorii, arata o investigație Hotnews

Eliberarea inainte de termen nu poate fi conditionata de achitarea prejudiciului, deoarece s-ar incalca principiul aplicarii legii penale mai favorabile, a stabilit instanta in cazul lui Dan Voiculescu. Totusi, la nivelul instantelor nu exista o practica unitara. In februarie 2016 DNA sustinea ca e nevoie de un asa numit recurs in interesul legii (RIL) pentru uniformizarea solutiilor. Acest recurs n-a mai fost insa promovat.

Dintr-un raspuns al ANAF la o solicitare HotNews reiese ca recuperarea prejudiilor avanseaza cu greu, fiind recuperata doar o mica parte din totalul prejudiciilor.

Dintre persoanele condamnate in dosarul „Microsoft I”, in care procurorii au calculat un prejudiciu de peste 17 milioane de euro, trei au fost deja eliberate conditionat. Este vorba despre oamenii de afaceri Dumitru Nicolae (Niro), Gheorghe Stefan (Pinalti) – eliberati in septembrie – si Dorin Cocos – eliberat in octombrie. Singurul condamnat care a platit deja paguba care i-a fost imputat este Nicolae Dumitru.  „Niro” a fost condamnat la o pedeapsa de doi ani si patru luni de inchisoare, plus plata a 2.050.000 de dolari si un milion de euro.

- Advertisement -

Patronul de la Realitatea TV, Maricel Pacuraru, a fost eliberat conditionat la inceputul anului 2017. Pacuraru a fost condamnat la patru ani de inchisoare cu executare in 2014 in dosarul privind politele de asigurare pentru angajati, in care prejudiciul este de peste 4 milioane de euro.

In dosarul „ICA”, in care fost condamnat omul de afaceri Dan Voiculescu, raspunsul ANAF arata ca suma recuperata de fisc in iulie este mai mica in octombrie. Daca in iulie ANAF ne transmitea ca a recuperat suma de 39.130.106 lei, in octombrie fiscul sustine intr-un alt raspuns ca suma recuperata in dosarul ICA este de 38,52 milioane de lei.

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -