Spirala violenței nu se mai termină în Afganistan, un stat blestemat să-și trăiască la nesfârșit războaiele civile: organizația teroristă Stat Islamic (ISIS) a revendicat atentatele comise în weekend în orașul Jalalabad, împotriva talibanilor. Noul regim de la Kabul se confruntă astfel, la nicio lună după preluarea puterii, cu exact genul de acțiuni pe care le-a folosit timp de 20 de ani împotriva vechii puteri sprijinite de americani.
Agenția de presă Amaq, controlată de ISIS și citată de The Guardian, a publicat două comunicate ale grupării teroriste care anunță că stă la originea a „trei atentate cu bombă“ îndreptate împotriva unor vehicule ale talibanilor sâmbătă, la Jalalabad, și al unui alt atac comis a doua zi, în același oraș.
Tot ISIS a revendicat atentatul comis pe 26 august pe aeroportul din Kabul, în ultimele zile ale retragerii occidentale din Afganistan. Atunci au murit 100 de oameni, inclusiv militari americani.
Jalalabad este al cincilea oraș din Afganistan ca mărime și capitala provinciei Nangarhar, amplasată la granița cu Pakistan și considerată fief al ISIS.
Atentatele din weekend s-au soldat cu moartea a două persoane (trei, conform altor surse) și rănirea a 20. Unul dintre atacuri a vizat o mașină de poliție a noilor autorități talibane. Bomba de duminică a încercat să distrugă un alt vehicul încărcat cu miliții talibane. Acest ultim atac, petrecut la o intersecție, a rănit mai mulți talibani care au ajuns la spital.
Confruntați cu propria strategie, talibanii n-au expertiză antitero
Problema principală a noului regim este lipsa expertizei în lupta antitero. Timp de două decenii, talibanii au practicat împotriva forțelor guvernamentale susținute de trupele internaționale același gen de gherilă. Au comis nenumărate atrocități, atacuri sinucigașe și atentate, fără să ia în calcul victimele colaterale iar uneori vizând cu bună-știință comunitățile locale doar pentru a semăna teroarea și nesiguranța. Talibanii au atacat nu doar poliția și armata inamică, dar și școli unde învățau fete și spitale sau piețe, provocând carnagii înfiorătoare.
Acum, însă, odată ajuns la putere, noul regim e pus în fața situației de a contracara același tip de terorism. N-are experți, servicii specializate și luptători antrenați să contracareze un inamic nevăzut, violent și fără scrupule. De aceea talibanii încearcă acum o manevră aproape neverosimilă – să convingă membrii fostelor trupe speciale ale vechiului regim, pe care până acum încercaseră să-i lichideze fizic, să intre în slujba lor și să reia lupta antitero, de data asta contra ISIS. Și aliații occidentali sunt tatonați de talibani cu dorința de a primi același tip de sprijin.
Experiză sau experiență? Aceasta este întrebarea.
NENOROCIRE: UNII MAI TURBAȚI DECÂT CEILALȚI!!!