joi, noiembrie 21, 2024
AcasăNewsAdrian Năstase, surprinzător: "Rusia încalcă tratatul semnat cu România în 2003, când...

Adrian Năstase, surprinzător: „Rusia încalcă tratatul semnat cu România în 2003, când Putin era la putere de 4 ani” / „Întrebarea nu este dacă vom avea un conflict, ci când va începe acesta”

-

Fostul premier Adrian Năstase a declarat la Antena 3 că este doar o chestiune de timp până când se va ajunge la un conflict militar între Rusia și Ucraina. Deși tradiția spune că în perioada Olimpiadelor încetează războaiele, Adrian Năstase atrage atenția că Rusia are antecedente în încălcarea acestei cutume chiar de două ori în timpul domniei lui Vladimir Putin!

Din punct de vedere psihologic și tehnologic, războiul din Ucraina a început deja, adaugă fostul premier, care crede că există și un efect benefic – SUA au fost convinse să se reimplice în politica europeană după ce dăduseră semne că se vor reorienta către Asia.

Prin cererea ca NATO să părăsească România, Rusia își încalcă propriul tratat semnat în 2003 cu Bucureștiul într-un moment când țara noastră era deja în alianța nord-atlantică, iar la Kremlin conducea Putin

România nu se va implica militar în războiul care stă să înceapă, dar va participa totuși atât la impunerea sancțiunilor, cât și în bătălia cibernetică și în problemele de logistică.

Cerința Rusiei, ca NATO să revină la frontierele din 1997 și să-și evacueze trupele și armamentul din România, încalcă în primul rând acordul româno-rus semnat în 2003, atrage atenția fostul premier. Acest tratat a fost parafat la 4 ani după venirea lui Putin la putere, într-un moment în care România era deja membru NATO. Prin cererea de acum, Rusia își încalcă astfel propriile angajamente și semnături.

- Advertisement -

Fostul premier Adrian Năstase, condamnat în două dosare penale pentru corupție, a virat puternic spre o poziție eurosceptică în ultimii ani, din acest motiv luarea sa de poziție de miercuri este oarecum surprinzătoare.

Adrian Năstase despre conflictul ruso-ucrainean

Pare tot mai clar că întrebarea nu este dacă vom avea un conflict în legătură cu Ucraina, ci când va începe acesta. Dacă ar trebui să se respecte tradiţia Olimpică, am avea cronica unui război anunţat, peste o lună după ce s-ar termina Olimpiada de la Beijing, dar să nu uităm, Federaţia Rusă a încălcat această tradiţie şi în 2008 când a atacat Georgia, pe durata Jocurilor Olimpice de la Beijing, dar şi atunci când a anexat Crimeea pe durata Jocurilor Olimpice de la Soci.

Pe de altă parte, este evident în momentul de faţă, chiar dacă nu au început operaţiile militare, războiul psihologic şi tehnologic a început deja, iar o concluzie destul de pesimistă este aceea că Occidentul e, totuşi, destul de dezbinat. Mă refer la reacţiile Germaniei, dar şi la recenta decizie a preşedintelui Croaţiei, care anunţa că nu va participa cu trupe la efectivele NATO în condiţiile în care ar începe un conflict în Ucraina.

- Advertisement -

Aş vrea să subliniez că, până la urmă, conflictul din Ucraina şi conflictul din flancul de Est al NATO are şi un efect oarecum benefic prin faptul că Statele Unite, care păreau complet convinse să-şi mute frontul de conflict în Asia, pare să se reimplice în politica europeană, ceea ce din punctul nostru de vedere ar trebui să fie un lucru important şi avantajos. 

În ceea ce priveşte acţiunea noastră, în mod evident nu este vorba de implicarea într-un război fizic în Ucraina, participarea la operaţiuni militare, dar este vorba de felul în care, practic, se poate crea un efect de descurajare suficient de puternic – alături de planul de sancţiuni de aproximativ 50 de miliarde de dolari, gândit ca să pedepsească Rusia dacă va ataca Ucraina. Şi aici este vorba mai curând de elemente legate de zona cyber, de chestiuni de logistică, aspecte care într-un fel au fost subliniate şi de alte ţări NATO de pe frontul de Est.

Ideea de reîntoarcere la 1997 sau de eliminare a unor echipamente şi trupe NATO din România este oarecum penibilă.“

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* A început destabilizarea Ucrainei, fază premergătoare invaziei sau loviturii de stat! Un comando rusesc a fost anihilat, altele hărțuiesc Kievul

* Șoșoacă, trompeta Rusiei: „România ar trebui să joace cartea neutralității. Nu avem nevoie ca NATO să-și aducă toate mașinăriile și invențiile să le încerce pe români“

* Rusofilul Călin Georgescu, instalat președinte onorific al AUR. Vrea să ne scoată din NATO și din UE. A fost promovat intens de Sputnik și de Dan Puric

* Idei de AUR: deputatul Ciubuc cere să săpăm „urgent” la granița de est „șanțuri de 4 metri adâncime și 8 metri lățime”, să minăm podurile și să atacăm Ucraina!

* AUR și propaganda rusă nu au spor. Sondaj: 64% din români consideră Rusia o amenințare, doar 18% nu vor mai multe trupe NATO în țara noastră

* Sindicalistul PSD-ist Vasile Petrariu, audiat la Poliție în dosarul penal care-i vizează pe instigatorii grevei ilegale de la STB

* Șeful ANRE, PSD-istul Dumitru Chiriță, și-a angajat în instituție toate neamurile. În Republica Dominicană nu le-a dus chiar pe toate…

* Ciucă reușește s-o egaleze pe Dăncilă: l-a pus șef la Protecția Consumatorului pe Horia Constantinescu, nepotul unui mare demnitar comunist și nașul fiului lui Adrian Năstase

* Anti-vaccinistul Zenovie, starețul-zombi, a scăpat neumplut de solzi, dar a ajuns în spital, bolnav de Covid

* SERIAL: „Sfârșitul Ceaușeștilor” (71) / Secretar general în păpuriș

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -