Adio, vize pentru SUA? Anunţ la Washington: „România îndeplineşte criteriile tehnice şi de securitate”

0
11310

Ţara noastră face paşi importanţi pe drumul către ceea ce ar putea fi o mare victorie: eliminarea vizelor pentru românii care călătoresc peste Ocean, în SUA. Chiar dacă e o misiune dificilă, având în vedere condiţiile foarte dure puse de autorităţile americane, apar semne că suntem pe drumul cel bun.

„România îndeplineşte criteriile tehnice şi de securitate legate de programul Visa Waiver şi merită să fie parte a acestui program, fiind partener şi aliat de încredere al Statelor Unite ale Americii”, a declarat ambasadorul României la Washington, George Cristian Maior.

Acesta a fost invitat, miercuri, la evenimentul „Romanian Social”, organizat de „Romanians of DC”, cea mai activă organizaţie a comunităţii româneşti din zona Washington, condusă de Bogdan Banu.

George Maior, ambasador Romania
George Maior, ambasador al României în SUA

Cu acest prilej, diplomatul român a mulţumit comunităţii româneşti pentru sprijinul acordat ambasadei în eforturile de aderare a României la acest program, informează Ambasada României la Washington, joi, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Programul Visa Waiver (Visa Waiver Program în engleză, VWP) este un program al Guvernului american care permite cetățenilor din anumite țări să călătorească în SUA, pe 90 de zile, pentru turism, afaceri sau tranzit pe teritoriul american, fără nevoia de a obține o viză, potrivit Wikipedia.

Diferenţa de la 9% la 3%. Dar există un alt plan!

Şi Bogdan Aurescu, ministrul de Externe, a confirmat progresele României privind eliminarea vizelor pentru românii care vor să meargă în SUA.

„Vizele pentru Statele Unite sunt un obiectiv pe care îl urmărim constant. Aici lucrurile sunt, cumva în alt registru decât cel care se referă la Schengen. Este vorba despre o legislaţie americană care prevede un prag de 3% pentru rata de refuz a vizelor, care este generat de o serie de factori, dar care în momentul de faţă se află la un 9,11%. Trebuie să ajungem la 3% ca să poată fi luată, conform legislaţiei americane, o decizie cu privire la accederea României în Programul Visa Waiver”, a declarat Aurescu.

În ciuda acestei distanţe mari între 3% şi peste 9,11%, cât este în prezent rata de respingere a solicitărilor de viză SUA pentru cetăţenii români, ministrul Afacerilor Externe are argumente că acest obstacol actual nu este insurmontabil.

Bogdan Aurescu

Îmi aduc aminte că în 2009 eram la un procent de peste 26% faţă de 9,11% la cât suntem acum. Suntem într-o progresie constantă spre acest obiectiv. Vom declanşa în perioada următoare o campanie de informare, aşa cum mai am făcut şi cu ceva vreme în urmă, în perioada 2009-2011, când am avut trei ani la rând o campanie publică de informare cu privire la condiţiile care trebuie să fie îndeplinite pentru a obţine o viză fără probleme de către un cetăţean român care o solicită”, a declarat Bogdan Aurescu.

Ministru a mai spus că a discutat cu partea americană despre o iniţiativă legislativă care propune o excepţie de la pragul de 3% pentru statele aliate care îşi îndeplinesc angajamentele.

„Acţionăm şi pe o altă zonă, şi anume în Congresul american, unde există două iniţiative legislative care propun fie o creştere a pragului ratei de refuz de la 3% la 10%, 9,11% cât avem acum ne-ar încadra deja în această condiţie de 10%. Dar există şi o altă iniţiativă legislativă care propune o excepţie de la acest prag de 3% pentru statele aliate, cum este şi România, care alocă 2% la PIB pentru Apărare, deci aliaţi puternici ai Statelor Unite”, a mai spus ministrul de Externe.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Tăpălagă despre Ioana Ene Dogioiu: „Vorbeşte pe limba lui Gâdea şi Budeanu”. Conflict între doi dintre cei mai buni ziariştii pro-justiţie

* Caramitru, atac jignitor: „Inteligenţii de la peneleu, cu creier de babuin”. Cazurile „traseiştilor” Chirica (PNL) şi Pleşa (USR) arată ce ridicol e războiul dintre cele două partide

* Rareş Bogdan închide uşa USR-PLUS: „Barna şi Cioloş spun că vor la guvernare, dar fac imposibilă o colaborare viitoare”

* USR-PNL, război pe toate fronturile. Echipa lui Barna îl atacă pe Iohannis, Orban îi acuză de PSD-ism

* Nu era Daniela Crudu, ci Andreea Antonescu! Un nou caz de vedetă mondenă care sună la 112 şi „fake news”-ul cu Lora Schmit Popa

* Coşmar la bord. Al doilea deces confirmat pe vasul de croazieră lovit de coronavirus. Cei doi români infectaţi rezistă!

* România, trezeşte-te şi ia aminte! Ce se întâmplă pe drumurile Canadei când ninge pe rupte. Galerie FOTO

* OPINIE. De ce blochează PSD formarea unui nou Guvern Orban, iar Ciolacu spune că nu vor fi anticipate?

* Blestemul Diamond Princess. Un al doilea român aflat la bordul navei de croazieră, infestat cu coronavirus

* Mizerie PSD-istă la Ministerul de Externe. 111 diplomați au fost promovați cu pile de partid

* Brexit: veste proastă pentru România. Marea Britanie nu mai acceptă muncitori necalificați!

* Tăriceanu, un dictator tot mai mare, într-un partid tot mai mic. Contestatar executat cu sânge rece

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here