duminică, aprilie 28, 2024
AcasăOpiniiAbandonarea Ucrainei

Abandonarea Ucrainei

-

Cum se simt ucrainenii bombardați continuu de doi ani, dacă noi ne speriem de câteva drone căzute accidental la marginea României? Dacă nu ar fi știrile care vin de acolo, am uita că la granița noastră e război. Când bombele nu cad la tine, țipetele muribunzilor par doar lamentări obraznice.

Peste zece milioane de refugiați, sute de mii de morți și orașe rase de pe fața pământului. Disperare și moarte. Asta e viața cotidiană a celor de care uităm pe măsură ce anii trec.

După doi ani de război în Ucraina, am pierdut sentimentul urgenței, atât de acut când Putin ataca Kievul, când la Bucea și Irpin vedeam gropi comune sau când în gara Kramatorsk o rachetă rusească ucidea civili care așteptau trenul.

Îmi amintesc șocul din dimineața lui 24 februarie 2022. Mai văzusem război doar în filme și în cărțile de istorie. Țin minte și invidia că refugiații ucraineni intrau în România cu SUV-uri, nu zdrențăroși, cu căruțe trase de mârțoage. Deși erau și destui amărâți printre ei.

- Advertisement -

N-am uitat explozia de dragoste românească cu care am primit sute de mii de pribegi ucraineni. Mâncare, haine, adăpost, toate oferite de românii mișcați profund de suferința inocenților. Ca de obicei, statul român s-a trezit târziu și anemic.

Unde suntem, după doi ani? Unde s-a pierdut acea solidaritate? Pericolul rusesc mai e la fel de înfricoșător pentru noi și lumea liberă? Acea lume care promitea Ucrainei sprijin necondiționat, deși i-a permis lui Putin să devină dictatorul planetar care este.

- Advertisement -

Ucraina e abandonată. Ajutorul militar și financiar s-a oprit. Militarii ucraineni nu mai au cu ce lupta, iar rușii atacă în valuri, cu muniție din Iran și Coreea de Nord. De partea ucraineană, frontul se află în iminența colapsului. Oamenilor nu le lipsește curajul, ci armamentul. Ajutorul SUA e blocat, iar Uniunea Europeană a uitat iar de pericolul rusesc.

Puțini înțelegem că doar ajutând Ucraina ferim România de un război purtat la Iași și București. E singurul mod prin care orcile lui Putin nu ne vor jefui casele și viola femeile. Tinerii României nu vor muri pe front dacă oferim tinerilor Ucrainei ajutorul necesar.

După doi ani de război, românii nu doar că nu sunt mai conștienți de pericolul rusesc, dar sunt chiar mai anesteziați de propaganda Moscovei în România. În prag de alegeri, partide politice care varsă lături putiniste sunt o opțiune de vot pentru dramatic de mulți români.

Nu am învățat nimic din drama Ucrainei. De aceea, va deveni și a noastră. Naivitatea și ignoranța noastră sunt trambulina perfectă a Rusiei lui Putin.

Statul român e absent în fața agresiunii Rusiei. În loc să neutralizeze și să distrugă difuzarea propagandei putiniste, să trateze asta ca atentat la însăși existența României, acesta permite încălcare propriilor legi. Personaje sulfuroase ca Șoșoacă și Simion sau televiziuni ca România TV și Realitatea Plus alimentează permanent letargia noastră în fața pericolului rusesc.

Războiul din Ucraina nu se va termina curând. Putin are încă suficientă carne de tun pentru a demonstra rușilor că el e țarul de la Kremlin. Încă se va muri în Ucraina, orașe vor cădea, iar viețile a milioane de nevinovați vor fi distruse definitiv. Să nu ne amăgim. Vina e și a noastră.

DE ACELAȘI AUTOR:

* Trist și rușinos moment!

* Prizonierii propriilor crime

* O familie de ucraineni, în trenul de București

* Un caracter josnic

* Tatăl meu a murit

* Nunta lui Cherecheș. Etalarea obscenă a avuției și puterii în fața gloatei flămânde

* Patriarhul Kiril, păstorul ce-și mănâncă turma

* Cine moare pentru Rusia lui Putin?

- Advertisement -

3 COMENTARII

  1. Ca stat, Romania mai are scuze. Nu prea avem nici noi ce oferi, nu suntem o voce importanta si in plus suntem foarte aproape de Rusia, expusi pericolului. Nu cred ca suntem cel mai nimerit exemplu de abandon.
    Dar nu pot intelege atitudinea marilor state, sau a celor mai mici, dar influente.
    Cu totii am am considerat Ucraina un erou al rezistentei impotriva lacomii de teritorii, brutatalitii rudimentare a statului rus. I s-au oferit arme, i s-a promis sprijin total si, dupa ce au murit atatia oameni, dupa ce i s-au distrus orase, „prietenii” o lasa balta. Nu e corect.
    Si, nu ca ar incearca o alta strategie de a-l opri pe Putin, una diplomatica, asa cum, cu mai multa inteligenta, ar fi trebuit sa faca de la inceput.

  2. Mi se pare de neinteles si atitudinea agricultorilor din Romania si din Europa care cer interzicerea produselor agricole din Ucraina. Cum poti sa ceri asemenea lucru, cand stii cat de lovita este aceasta tara?
    O rautate si un prost gust inexplicabile la niste europeni. Nu numai impotriva fermierilor ucraineni, dar si impotriva consumatorilor din tarile lor, pe care ii obliga sa cumpere cu preturile impuse de ei.

  3. Sunt iluzii deșarte că Rusia ar schimba războiul ei împotriva Ucrainei și Europei pe alte aranjamente diplomatice decât cele înaintate în 2020-2021, când a cerut retragerea NATO pe linia anului 1991 sau un eventual compromis – linia 1997. Rusia își construiește politicile doar pe forța brută, militară și ține cont doar de forță – iată de ce Kremlinul și-a propus să lipsească un șir de state vecine de dreptul suveran de a fi parte din NATO. În toate țările UE există rețele puternice de rusofili – de la mafia economică la partidele parazitare de la extreme. În Țară, mă refer la instituțiile din dreapta Prutului, nu există nicio posibilitate reală de a salva românii de epidemia narativelor și propagandei rusești, de a diminua curentul rusofil tot mai extins decât: 1. a reglementa urgent activitatea celulelor propagandistice rusești din mass-media; 2. a ajunge la înțelegere cu Biserica Ortodoxă Română să se desprindă definitiv, sub toate formele, de așa numita „ortodoxie rusă”, care folosește ortodoxia ca instrument imperial de a contamina și corupe mentalitățile colective ale credincioșilor din țările ortodoxe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -