Doctorul Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase “Matei Balș” și unul din oamenii de primă linie în lupta cu pandemia din 2020 încoace, a făcut miercuri, pentru Adevărul.ro, declarații foarte încurajatoare: acesta se anunță ultimul val major în boala Covid, urmând ca din vară lucrurile să revină la normal! Marinescu afirmă că această viroză va rămâne pentru totdeauna cu omenirea, dar după epuizarea valului 5 numărul de cazuri va fi mai mic.
Medicul a reconfirmat, pe baza evenimentelor din spitalul pe care-l conduce, studiile din străinătate: varianta Omicron, mult mai contagioasă decât cea precedentă (Delta), produce forme mai ușoare ale bolii și mortalitatea e mai redusă.
Valul 5 va fi mult mai mare, dar se va epuiza mai repede. După acest moment, viața va reveni la normal
Practic, ceea ce ni se cere este să facem un ultim efort major, să fim prudenți în următoarele două luni, pentru că apoi situația se va normaliza.
Numărul de cazuri de Covid a crescut foarte mult și în România. Miercuri s-au raportat 16.610 infectări, după ce marți fuseseră 16.760. Este o creștere fulminantă, cazurile zilnice înmulțindu-se de aproape 10 ori față de începutul anului (acum nici trei săptămâni).
În niciunul din precedentele 4 valuri pandemice nu s-a întâmplat așa ceva.
În același timp, numărul deceselor continuă să se mențină relativ redus momentan, chiar dacă a înregistrat de asemenea o creștere. Miercuri au fost 56 de decese. Alte două decese, petrecute în zilele anterioare, au fost înregistrate în sistem tot miercuri.
Ipotetic, apariția unei noi variante a Covid, mai periculoase decât Omicron, este posibilă, dar experiența pandemiilor anterioare ne-a arătat că, practic, acest lucru e mai degrabă improbabil, explică Adrian Marinescu.
Dată fiind contagiozitatea fenomenală a acestei tulpine a virusului, valul 5 se va consuma mult mai rapid decât celelalte, mai adaugă reputatul medic.
Declarațiile medicului infecționist Adrian Marinescu, directorul Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș
„Mă aştept să fie mai multe cazuri, mai ales că se testează mai mult, iar boala se transmite mai uşor. Cele mai multe cazuri vor fi însă uşoare sau medii. Acum mai e şi discuţia că va fi complicat, şi v-o spune medicul, o spun cei care lucrează în general în circuitul COVID, va fi foarte greu de evaluat un număr foarte mare de pacienţi într-un timp scurt. În Bucureşti vorbim deja de predominanţa variantei Omicron. În ţară, încă nu, dar în curând va fi toată România.
Vârful valului va fi undeva în jumătatea lunii februarie, sigur plus-minus, atunci ar trebui să fie intensitatea maximă. Iar scăderea nu va fi peste noapte, ci se va întâmpla treptat. Dar mă aştept ca după luna martie situaţia să înceapă să se echilibreze. Ceea ce înseamnă că avem acum nişte săptămâni care vor fi complicate, din păcate.
Valul acesta va fi ultima strigare. Nu înseamnă că dispare virusul, dar mă aştept să fie ultima strigare cu impact important în populaţie. Vor exista în continuare cazuri care însă mă aştept să fie în număr mai mic, la nivel de regiune.
Nu ştiu cât vor ţine de sezon, pentru că virusul nu e neapărat sezonier, dar mă aştept ca lucrurile să se schimbe treptat şi să fie punctul în care să nu mai fie nevoie de măsuri efective, să nu mai fie necesare. Şi vom reuşi să convieţuim cu virusul.
După acest val mă aştept ca vara să fie deja liniştită. Mă aştept ca din vară să se întâmple toate acestea, adică să revenim la normalitate, să ne bucurăm de lucrurile pe care le puteam trăi în mod normal, la o viaţă normală.
Teoretic, mai pot să apară şi alte variante periculoase ale SARS-CoV-2. Dar mai degrabă teoretic, personal, chiar nu cred că se va întâmpla asta. Practic, orice virus are un ciclu şi are o evoluţie naturală. Chiar şi gripa spaniolă a ţinut trei ani şi nu am mai avut-o în continuare. Sigur, la nivelul acelui tip de virus, pentru că virusuri gripale şi coronavirusuri am mai avut, avem şi vom avea tot timpul. Discutăm strict de ceea ce face SARS-CoV-2. Cu răbdare, va fi bine!“