vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăNewsExperții PSD la treabă: România va aduce noile antivirale împotriva Covid la...

Experții PSD la treabă: România va aduce noile antivirale împotriva Covid la primăvară, după ce ieșim din valul 5 și, posibil, din pandemie!

-

România va traversa valul 5 al pandemiei, care se așteaptă să dureze cel puțin până în martie, fără ca în farmacii și spitale să fie adus de Guvernul PSD-PNL măcar unul din cele trei noi antivirale noi, create special pentru Covid, scrie Emilian Isailă în Spotmedia.ro. Neachiziționarea antiviralelor de către stat, împreună cu nepăsarea față de vaccinarea populației și nepregătirea sistemului de sănătate reprezintă „pachetul de măsuri urgente” adoptat de PSD și de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, după doi ani în care au urlat, din opoziție, că miniștrii USR și premierii PNL „nu fac nimic” și „sunt criminali”.

Pe hârtie, o strategie pentru valul 5 pandemic a existat, dar în practică nu s-a făcut absolut nimic, sistemul fiind mai nepregătit chiar decât în valurile precedente. Singura salvare mai poate fi așteptată doar de la Providență: sunt semne că varianta Omicron a virusului, deși mult mai contagioasă, e mai puțin agresivă, localizându-se mai degrabă la nivelul căilor respiratorii superioare și mai puțin în plămâni.

Singurul antiviral care se speră că poate fi adus înainte de încheierea valului 5 ar fi Favipiravir, dar acesta nu e special pentru Covid și are efecte secundare foarte puternice

Singurul medicament antiviral care e așteptat să apară în farmacii în perioada următoare ar fi Favipiravir. Eficient împotriva Covid, acesta nu este însă un medicament de ultimă generație și nici specific pentru această viroză, ci un inhibitor care s-a folosit și până acum împotriva gripelor și a virusului Ebola.

Din cauza efectelor secundare puternice, Favipiravir a fost autorizat doar pentru situații speciale, cum ar fi „epidemiile de virusuri gripale noi” (cazul Covid). Tot din cauza efectelor secundare, medicii de familie ezită să-l prescrie, spunând că e nevoie de o recomandare de la un medic specialist infecționist.

- Advertisement -

Uniunea Europeană a autorizat deja două antivirale noi create de două mari companii farmaceutice pentru a trata Covid: Paxlovid (Pfizer) și Molupiravir (Merck). Cele două, alături de Favipiravir, au fost introduse și în protocolul de tratament din România prin ordinul ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, din 29 decembrie anul trecut. Dar totul rămâne pe hârtie. Favipiravir e posibil să fie adus în perioada următoare, în schimb noile medicamente Paxlovid și Molupiravir nu se știe când vor fi disponibile.

Rafila: „Avem asigurări că primele livrări vor începe în 4-5 săptămâni de la semnarea contractului”. Dar contractul nu e semnat și nici nu se știe când va fi!

Alexandru Rafila a declarat pentru Spotmedia.ro că Molupiravir (medicament mai puțin eficient decât Paxlovid) „ar putea să ajungă în țară la sfârșitul lunii, iar pentru celălalt medicament am purtat negocieri repetate. Avem asigurări că primele livrări vor începe în 4-5 săptămâni de la semnarea contractului, dar până acum n-am primit decât o primă formă a acestuia, care e de tip american și trebuie analizat și găsite soluții ca să-l putem semna”.

Deoarece acum suntem trecuți de jumătatea lunii ianuarie, e de așteptat ca antiviralele necesare pentru a reduce mortalitatea în epidemia de Covid să ajungă în România la primăvară, după ce va fi trecut valul 5 al epidemiei. Adică prea târziu pentru a mai fi de ajutor. Unii experți îndrăznesc chiar să spere că acesta va fi și ultimul val semnificativ al pandemiei de Covid, avansând ideea că e posibil ca aceasta să se transforme, de acum înainte, într-o gripă obișnuită, precum cele deja existente și împotriva cărora o parte din populație se vaccinează sezonier, înaintea anotimpului rece.

- Advertisement -

Dar, deocamdată, valul 5 al pandemiei, în care țara noastră a intrat deja, se dovedește mult mai abrupt decât celelalte de până acum. În două săptămâni, numărul cazurilor zilnice a crescut de 7 ori. Pe 1 ianuarie erau 1.451 de infectări pe zi, iar pe 15 ianuarie se raportau deja 10.062.

Speranțele se leagă de evoluția naturală a pandemiei de Covid: varianta Omicron pare a fi, deocamdată, mai puțin agresivă

Estimările sunt că se va ajunge relativ repede (în cel mult două săptămâni) la peste 25.000 de cazuri zilnic. Până acum, recordul numărului de cazuri zilnice a fost atins în valul 4, pe 19 octombrie 2021, când au fost 18.863 de infectări înregistrate oficial.

În România, din cauza foarte slabei reacții a statului, care testează puțin, numărul infectărilor oficiale e mult mai mic decât în alte țări. Au existat deja sesizări din partea unor specialiști care avertizează că în multe județe se practică politica: „Dacă nu testăm, nu găsim cazuri, iar dacă nu găsim cazuri suntem în scenariul verde, adică nu e nevoie să facem nimic”.

Partea bună, deocamdată, este că deși numărul cazurilor a crescut foarte mult, cel al deceselor se menține liniar în acest val 5, ceea ce ar confirma, până acum, că varianta Omicron a Covid nu mai este atât de agresivă precum cele precedente.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Game over! Djokovici a pierdut procesul și va fi expulzat din Australia. Fatal i-a fost faptul că a devenit idolul anti-vacciniștilor

* „Am avut neșansa să mă nasc în țara în care un organ îți omoară puiul și, ca să verifice dacă l-a omorât, îl împunge cu piciorul”. Tristețea nepoatei de ostaș austriac din Primul Război Mondial și a fiicei de fotbalist din echipa națională

* Hal de polițist: s-a dus la o prostituată, drogat, în uniformă, a înșelat-o la bani, apoi a făcut accident și a refuzat verificarea alcoolemiei

* AGENȚII HAOSULUI (3). Extremiștii de la AUR – „Coloana a V-a” a unei puteri străine în România?

* VIDEO. CTP despre asaltul AUR asupra Primăriei din Timișoara: „Asta făceau «Cămășile brune» în Germania anilor ’20-’30”

* Tovarășe Kuzmin, când URSS ne-a smuls cu forța Basarabia și nordul Bucovinei, cine era agresorul? Dar când ne-a impus un regim criminal pentru 45 de ani? Ori când Stalin a omorât prin înfometare peste 10 milioane de ucraineni?

* Mincinoasa Monica Pop, zdrobită cu cifre de DSU: „Astăzi, 392 din cei 441 de pacienți Covid de la ATI sunt nevaccinați, iar 34 din cele 36 de decese sunt ale unor persoane nevaccinate”

* Prejudiciul produs statului de „banda lui Vanghelie”, în noul dosar de corupție: peste 50 de milioane de euro!

* Fost senator PSD, cercetat penal pentru abandon de familie. Liviu Tit Brăiloiu, acuzat că a refuzat să-și recunoască un copil

* SERIAL: „Sfârșitul Ceaușeștilor” (63) / Escală ratată la Judeţeana de Partid

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -