Servicile secrete ale SUA au obținut informații că Rusia a pregătit un grup de agenți pentru a desfășura o operațiune sub acoperire în estul Ucrainei, cu scopul de a crea un pretext pentru o invazie militară, a anunțat vineri CNN, citează un oficial american sub anonimat.
Agenții ruși ar urma să poarte însemne ale Ucrainei și vor efectua acte de sabotaj împotriva trupelor ruse care sunt deja staționate în zonă.
CNN arată că Rusia ar fi poziționat în estul Ucrainei un grup de agenți secreți specializați în gherilă urbană și utilizarea explozibililor, în acte de sabotaj și diversiune.
Dezvăluirea CNN vine să confirme o acuzație făcute vineri de Ministerul Apărării din Ucraina, conform căruia serviciile speciale ruse pregătesc provocări împotriva propriilor trupe staționate în Transnistria (Republica Moldova), în încercarea de a crea un pretext pentru a invada Ucraina.
Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al președintelui SUA (Joe Biden), a avertizat încă de joi seara că agențiile de informații americane au indicii că Rusia ar putea opta „pentru fabricarea unui pretext care să justifice o invazie, inclusiv prin activități de sabotaj și operațiuni informaționale, acuzând Ucraina că pregătește un atac iminent împotriva forțelor ruse din estul Ucrainei”, potrivit Reuters.
Washingtonul va oferi presei, în termen de 24 de ore, detalii „cu privire la ceea ce considerăm ca fiind această potențială prezentare a unui pretext”, a adăugat el.
Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a vorbit cu omologul său ucrainean, Oleksii Reznikov, despre consolidarea forțelor Rusiei în apropierea graniței cu Ucraina. Pentagonul a estimat că două treimi din forțele ruse din zonă se aflau „în afara garnizoanei”, adică au fost dislocate din alte părți ale Rusiei.
Casa Albă a transmis că amenințarea unei invazii ruse asupra Ucrainei rămâne ridicată, având în vedere că aproximativ 100.000 de soldați ruși sunt desfășurați la frontiera ruso-ucraineană.
Mesajele războinice ale lui Lavrov
SUA, NATO și oficialii europeni au avut întâlniri cu miză mare, în această săptămână, cu oficiali ruși. Joi, la finalul celor trei întâlniri, ambele tabere au exprimat o perspectivă pesimistă. Un oficial american de rang înalt a avertizat că „se aud puternic tobele de război”.
Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a făcut vineri declarații diversioniste: „În timp ce propunerile noastre vizează reducerea confruntării militare, detensionarea în general a situației în Europa, în Occident se întâmplă exact contrariul. Membrii NATO își consolidează forțele și aviația. În teritoriile care se învecinează direct cu Ucraina, la Marea Neagră, amploarea exercițiilor a crescut de multe ori în ultima vreme”.
Lavrov a devenit apoi amenințător: „Răbdarea noastră (cu Occidentul – n. red.) s-a încheiat. Am avut foarte multă răbdare, am așteptat un răspuns specific la propunerile noastre, acum e timpul ca lucrurile să se miște. Occidentul a fost condus de orgoliu și a exacerbat tensiunile, încălcând obligațiile sale și bunul-simț”.
Lavrov a mai afirmat că „sunt sute de militari britanici și americani în Ucraina”, lucru inacceptabil pentru Rusia. Prezența acestora în zona separatistă Donbass „depășește multe linii roșii” și va duce „la o înfruntare directă” între Rusia și NATO.
Lavrov a mai acuzat NATO că „vrea să se extindă artificial”. Rusia cere Occidentului garanții scrise că Ucraina și Georgia nu vor fi incluse niciodată în alianța nord-atlantică. Atât americanii, cât și europenii au refuzat să dea curs absurdei pretenții a Moscovei.
Rusia hărțuiește deja Ucraina
Un indiciu important în privința intențiilor agresive ale Rusiei îl reprezintă propaganda pro-rusă crescută în mediul online. Influencerii ruși răspândesc tot felul de teorii și zvonuri diversioniste, pregătind terenul pentru un atac „necesar” al trupelor Moscovei, astfel încât o eventuală invazie rusă în Ucraina să pară deplin justificată.
Această intensidficare a activității influencerilor ruși a fost constatată și de serviciile SUA și menționată de oficialul american citat vineri de CNN sub acoperirea anonimatului. Sunt răspândite și accentuate idei referitoare inclusiv la o deteriorare a drepturilor omului în Ucraina și la o agresivitate crescută din partea liderilor ucraineni. „În cursul lunii decembrie, pe rețelele sociale, conținutul în limba rusă care tratează astfel de subiecte a crescut la o medie de aproape 3.500 de postări pe zi, o creștere de 200% față de media zilnică din noiembrie”, a precizat oficialul.
Pe de altă parte, site-urile Guvernului de la Kiev au fost ținta unui „masiv atac cibernetic”, desfășurat joi seara. Atacul a conținut un mesaj cu avertismentul: „Temeți-vă și așteptați-vă la ce e mai rău!”.
Un alt indiciu al intențiilor ruse îl reprezintă ofensiva propagandistică de-a dreptul scârboasă a Ambasadei Rusiei la București, care joi a postat un text incredibil pe pagina sa de Facebook. Textul, plin de minciuni istorice, sublinia „rolul pacificator” al trupelor rusești în Transnistria, Georgia și Ucraina, dar și peste tot în lume unde au intervenit, în comparație cu „nenorocirile” pe care le-ar fi făcut americanii în lume.