Cătălin Predoiu, ministrul Justiției pus de Klaus Iohannis în actualul Guvern PSD-PNL, a trecut oficial și pe față de partea grupului din Consiliul Superior al Magistraturii controlat de Lia Savonea, acuză Stelian Ion, fostul ministru USR din perioada ianuarie-august 2021.
Momenul acestei alieri pe față cu grupurile care urmăres controlul total asupra Justiției a fost marți dimineață, când Predoiu a asigurat cvorumul la Secția CSM pentru judecători, alături de gruparea Savonea, după ce 7 magistrați, în semn de protest, au boicotat ședința.
Cei 7 au absentat pentru a semnala dezacordul lor cu sforile trase ca Bogdan Mateescu, președintele interimar al CSM, să rămână în funcție și după ce i-a expirat mandatul. În ședința la care a participat Predoiu s-a validat mandatul de membru al instituției pentru controversatul judecător mason Marian Budă. Acesta trage după el acuzația că ar fi omul „regelui retrocedărilor”, Mihai Rotaru, dar și unele sentințe cu semnul întrebării.
Cu toate acestea, jocurile sunt făcute, de gruparea Savonea, pentru ca Budă să devină viitorul președinte al CSM.
Miza este enormă, spune Stelian Ion. Actuala conducere a CSM este exercitată ilegal, bătălia fiind pentru păstrarea zonelor de influență asupra Justiției, promovarea anumitor judecători agreați de sistem la Înalta Curte de Casație și Justiție și, pe fond, de independența magistraților în general.
Justiția a fost mărul discordiei de la care a plecat ruperea coaliției PNL – USR, astă-vară. Președintele Klaus Iohannis a refuzat să dea curs cererilor Uniunii Europene de a elibera Justiția de sub controlul politic. Când Stelian Ion a organizat concurs pentru posturile de șefi ai Parchetelor, a intrat în coliziune cu șeful statului. După ce ministrul n-a ascultat de sugestia s-o lase mai moale cu reforma în Justiție, Iohannis s-a enervat și i-a ordonat lui Cîțu să-l dea afară pe Stelian Ion.
De aici a plecat criza guvernamentală de la începutul lunii septembrie. În final, Iohannis a preferat să aducă PSD-ul la guvernare, astfel încât să poată face în Justiție ceea ce-și dorește.
Acuzațiile aduse de Stelian Ion noului ministru al Justiției, Cătălin Predoiu
„A trecut și 6 ianuarie, data la care a expirat mandatul președintelui CSM, Bogdan Mateescu, și blocajul creat de dorința acestuia de a-și păstra prerogativele nu a fost înlăturat.
Ceea ce afirmă judecătoarea Andrea Chiș ar trebui să fie un serios semnal de alarmă și să ne preocupe pe toți. Există argumente serioase pentru a concluziona ca actuala conducere a CSM este exercitată în mod nelegal. Remarc aici și poziționarea ministrului justiției Cătălin Predoiu care a ales să asigure cvorumul la ședința Secției pentru judecători, alături de grupul dominat de doamna judecător Lia Savonea, în joc fiind numirile la ÎCCJ.
Miza este uriașă, pentru că nu este vorba doar de alegerea sau nealegerea unui președinte al CSM.
Este vorba despre cum vor fi organizate alegerile pentru noua componență a CSM, despre zonele nefaste de influență care se doresc păstrate, despre suspiciuni de nelegalitate la nivelul celui mai înalt for al justiției, despre promovarea unor judecători la Înalta Curte de Casație și Justiție. Este vorba, până la urmă, despre independența magistraților și hărțuirea și presiunile la care sunt supuși, inclusiv din interiorul CSM.“
Alungarea USR de la guvernare nu s-a făcut de florile mărului.
savonea ESTE UN FEL DE rodica stanoiu ?