Studii publicate joi în Israel arată că incidența cazurilor grave provocate de tulpina Omicron a Covid este de peste 10 ori mai mică decât a variantei Delta, prezentă în valul precedent. Din 1.000 de persoane infectate, doar două ajung în stare gravă sau mor, arată datele culese de experții medicali din Israel, relatează Reuters.
Mult mai contagioasă decât precedentele variante și capabilă să infecteze inclusiv persoanele vaccinate într-o măsură mai mare decât până acum, tulpina Omicron a dus la număr record de îmbolnăviri în Israel, țară care și-a vaccinat, practic, toată populația cu 3 doze și acum o administrează pe a patra.
Ministrul Sănătății din Israel: în varianta Delta, la 11.000 de infectări pe zi se îmbolnăveau grav 100 de persoane. În varianta Omicron, la 16.000 de infectări pe zi, doar 34 sunt cazuri grave
Datele prezentate sunt clare. În valul precedent, al variantei Delta, vârful epidemiei în Israel a adus recorduri de 11.000 de îmbolnăviri, perioadă în care numărul celor care se îmbolnăveau grav creștea cu 100 de persoane pe zi. S-a ajuns la 1.300 de persoane spitalizate.
În acest moment, datele arată că s-a ajuns, în Israel, la peste 16.000 de infectări pe zi, în timp ce miercuri se aflau spitalizați doar 363 de pacienți. În 24 de ore, numărul pacienților în stare gravă a crescut cu 34.
Sharon Alroy-Preis, conducătoarea Ministerului Sănătății din Israel, a expus primele concluzii: „Datele noastre inițiale, care nu sunt încă pe deplin exacte, indică șapte-opt persoane spitalizate la 1.000 de persoane infectate, dintre care două se îmbolnăvesc grav sau mai rău de atât. Aceasta este o schimbare semnificativă față de Delta, unde s-au înregistrat mult mai mulți – cel puțin 10 bolnavi grav la fiecare 1.000 de infectați“.
Se confirmă astfel rapoartele venite și din alte țări: varianta Omicron a Covid tinde spre gripa clasică, sezonieră, care are o incidență a cazurilor grave de 0,1-0,2%.
Inițial, rata deceselor la Covid era de 3%, acum tinde spre 0,3%
Tulpina inițială a Covid, cea Wuhan, a debutat cu o incidență a mortalității de 3%, adică de peste 10 ori mai mare decât cea a gripei sezoniere, cu care conspiraționiștii au comparat-o eronat.
Tulpina Delta, din valul 4 al pandemiei, a fost chiar mai virulentă decât tulpina Wuhan, iar mortalitatea a crescut la 3,5%.
În acest moment, vestea că Omicron, deși mult mai contagioasă, produce forme mai ușoare e privită de medicii specialiști din întreaga lume cu multă speranță.
Trebuie însă menționat că statisticile privind efectele Omicron s-au făcut în principal în țări a căror acoperire vaccinală anti-Covid în populație e semnificativă (peste 75% de obicei). De asemenea, țara unde s-a descoperit inițial Omicron (Africa de Sud) are o populație foarte tânără, ceea ce a redus masiv numărul deceselor în ciuda acoperirii vaccinale slabe.
Primele semnale par să fie încurajatoare și în România, unde ministrul Rafila a raportat vineri că, deși numărul cazurilor de infectare crește masiv, cel al spitalizărilor și al deceselor se menține pe un palier stabil. Concluzii clare se vor putea trage însă doar în săptămânile următoare.