USR s-a ținut de cuvânt și a atacat vineri, la CCR, Legea Bugetului pe 2022, votată pe repede înainte de Parlament. Partidul a depus la Secretariatul General al Camerei Deputaților sesizarea de neconstituționalitate, urmând ca documentul să fie trimis la Curtea Constituțională, conform procedurii. Sunt invocate mai multe prevederi constituționale pe care majoritatea PSD-PNL-UDMR, susținută și de extremiștii AUR în acest caz, le-ar fi încălcat.
Una dintre prevederi ar fi egalitatea în fața legii: majoritatea PSD-PNL-UDMR a tăiat din finanțarea Sectorului 1 (condus de o primăriță USR), eludând mecanismele algoritmului de alocare prevăzute de legea 273/2006 privind finanțele publice locale. Concret, această lege n-a fost aplicată de ministrul PSD al Finanțelor, Adrian Câciu, în cazul specific al Sectorului 1, „pedepsit” pentru că a votat alt candidat decât cel al Partidului Social Democrat.
O altă precedere constituțională încălcată ar fi dreptul la învățătură, pentru că Legea Bugetului pe 2022 a eliminat alocarea banilor pentru transportul local și județean al elevilor de școală, deși acest lucru este stipulat clar în Legea Educației Naționale 1/2011.
Coaliția PSD-PNL-UDMR a încălcat brutal și principiul legalității, de data asta pentru a favoriza explicit și direct o singură entitate: PP-USL, partidul-televiziune al oligarhului Dan Voiculescu. S-a trecut prin Parlament un amendament la Legea Bugetului căruia inițiatorii de la PSD nici nu s-au obosit să-i mai facă motivare, prin care e conectat la finanțarea de la buget și PP-USL, deși acest partiduleț nu întrunește condițiile legale.
Societatea civilă acuză, printre altele, faptul că s-au luat bani de la Educație ca să fie pompați în serviciile secrete
S-ar mai fi încălcat, spun cei de la USR, și principiul calității legii, deoarece Legea Bugetului pe 2022 are un text cu caracter neclar, imprecis și interpretabil în numeroase locuri.
Dan Barna, vicepreședintele USR, avertizase de câteva zile că va fi atacată la CCR Legea Bugetului după ce majoritatea PSD-PNL-UDMR a tăiat finanțarea pentru orașele care au făcut „greșeala” de a vota primari USR. E vorba de localități foarte mari, precum Timișoara, Brașov, Bacău, Alba Iulia și Câmpulung Muscel.
În privința bugetului pe 2022 există două curente de opinie diametral opuse și clar conturate. Premierul Ciucă susține că „avem în faţă un buget echilibrat, responsabil şi realist, capabil să răspundă nevoilor imperative de finanţare şi să consolideze economia pe termen mediu şi lung, valorificând resursele financiare oferite de Uniunea Europeană“. În spatele său sunt președintele Iohannis și partidele din coaliție: PSD, PNL, UDMR.
De partea cealaltă sunt partidul politic USR, organizațiile sindicale din Sănătate, Educație, Transporturi, Poliție, asociațiile elevilor și studenților și numeroase ONG-uri – practic, toată societatea civilă. Acestea reclamă că bugetul e prost făcut – o copie neinspirată după cel de anul trecut, completat cu prevederi pe crierii clientelare, în care s-au luat bani de la domenii-cheie precum Educația ca să fie dați la serviciile secrete.
Acum o sa se vada clar ca judecatorii CCR sunt de partea clientelei politice si vor respinge sesizarea USR. Se va vadea clar cum principiul egalitatii in fata legii, atat de clamat in Constitutie, este zero barat pentru judecatorii CCR.