vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăMain„Asasinii lui Dragnea” se întorc: Florin Roman acuză forțe oculte în spatele...

„Asasinii lui Dragnea” se întorc: Florin Roman acuză forțe oculte în spatele „campaniei” care a dus la demascarea sa. Ce spune Tolontan

-

Florin Roman, ministrul Digitalizării debarcat după ce Libertatea a publicat o serie de articole despre falsurile din CV și plagiatul din lucrarea de masterat, a reînviat miercuri retorica regimului Dragnea din perioada 2017-2018, afirmând că e victima nevinovată a unei monstruoase conspirații. Vicepreședintele PNL afirmă că „au fost două tipuri de atacuri, cel politic și cel al forțelor oculte”, scopul final fiind îndepărtarea sa de la minister pentru că nu accepta să dea cu dedicație contractul pentru cloud-ul guvernamental care se va face din banii PNRR.

Fruntașul liberal nu și-a acceptat nicio clipă vinovăția. Inclusiv în comunicatul prin care-și anunță demisia spune că e o victimă și acuză Oculta. „Când albul devine negru, când orice vorba îți este răstălmăcită, când îți asumi erori materiale, dar se ajunge la linșaj din prima zi de mandat, este prea mult. (..) Cu cel care a coordonat tema și atacul, dl Dacian Cioloș, ne vedem în instanță. Mi-a lipit eticheta de plagiator fără ca o instanță sau comisie să dea un verdict. În rest, celor care au pus ochii pe cele 2 miliarde de euro pentru «conectarea» în regim de monopol la digitalizare, vă spun un singur lucru: Ați învins! Nu ați reușit să mă acuzați de fapte penale, dar ați dus la demisia unui ministru pe neglijențe din CV. (…)“, scrie ex-ministrul.

Îi felicită pe jurnaliști și n-are ce să le reproșeze, dar spune că în spatele atacului a stat Oculta interesată să pună mâna pe miliardele din PNRR pe care el le apăra

Miercuri seara, Florin Roman a mers la postul B1 TV, unde a dezvoltat teoria privind forțele oculte care ar fi stat în spatele dezvăluirilor publicate de Libertatea. Politicianul a încercat să mascheze atacul la jurnaliștii care au realizat anchetele evitând să le pomenească numele. El a menționat că eu nu am reproșat nimic jurnaliștilor, jurnaliștii și-au făcut treaba, îi felicit. Au fost și exagerări, dar din punctul meu de vedere, ca fost jurnalist, mi-am jurat că atât timp cât voi fi în viața publică nu voi da în judecată un ziarist“.

Însă, în același timp, discursul său a fost destul de clar: atacurile ar fi venit pentru că miza o reprezintă contractul pentru cloud-ul guvernamental, o investiție uriașă din banii PNRR. Iar în acest timp, singura publicație care a anchetat și a publicat dovezi despre plagiatul din lucrarea de disertație și falsurile din CV (o carte inventată și absolvirea unei universități pe care n-o făcuse) au apărut doar în Libertatea. „Mi s-a sugerat să fie o discuție cu un investitor strategic”, pretinde Roman, care spune că a refuzat această idee, preferând varianta pentru care optase și precursorul său, Ciprian Teleman (USR) – un contract făcut cu ajutorul consultanței oferite de Banca Mondială.

- Advertisement -

Fostul ministru spune că, în privința acestui al doilea atac, a sesizat inclusiv serviciile de informații: „În cazul meu au fost două tipuri de atacuri, cel politic, iar regizorul acestui atac politic la adresa mea – a şi recunoscut, de altfel, că a dorit să se împăuneze ca mare învingător, e domnul Cioloş. În celălalt plan, al forţelor oculte, le-am simţit, dar încă nu le pot defini, deşi am cerut sprijinul instituţiilor statului când am simţit că lucrurile scapă de sub control. Era foarte necesar ca Roman să nu fie ministrul Digitalizării cel puţin până la 15 ianuarie când se va lua o decizie foarte importantă. În jurul acelei date urmează să se stabilească, în urma consultanţei pe care eu am dorit-o cu Banca Mondială, dar alţii au dorit-o să se facă în alt mod, să se stabilească soluţia de interconectare pe cloud-ul guvernamental şi partea de migrare, ceea ce înseamnă business de zeci de miliarde de euro în următorii ani pe partea de soluţii, echipamente şi furnizori de echipamente. Deci, eu am luat decizia pentru că aveam două variante: de a continua ce începuse Teleman – discuţiile cu Banca Mondială – sau ce mi s-a sugerat, să fie o discuţie cu un investitor strategic. Eu am refuzat acest lucru“.

Liberalul a bagatelizat problemele din CV-ul său, considerându-le neimportante, și a susținut că există o problemă cu caietele de sarcini pentru viitoarele achiziții: „De regulă, aceşti furnizori de echipamente sunt destul de abili încât să-şi plaseze oamenii în zona serviciilor de achiziţie. Am avut şi eu curiozitatea să mă uit pe proceduri, sunt nişte caiete de sarcini făcute, din punctul meu de vedere, la comandă, aşa încât să existe un singur beneficiar pe acea piaţă. Şi dacă vă uitaţi în zona de achiziţii, nu cred că problemele mele din CV au fost cele mai importante. Cei care se ocupă de siguranţă naţională şi de cheltuirea banului public în aceste zone ar trebui să se uite. Sunt contracte de zeci sau sute de milioane de euro. Ca să înţelegem de ce miza e aşa mare pe aceste contracte.

Contactat de Ziaristii.com, Cătălin Tolontan, directorul editorial de la Ringier și unul dintre semnatarii seriei de articole care a dus la demisia lui Florin Roman, s-a abținut de la o replică, menționând că, în opinia sa, liberalul n-ar fi făcut referire la Libertatea. „Noi suntem jurnaliști. Noi scriem, nu comentăm”, s-a mărginit Tolontan să afirme.

- Advertisement -

Apărarea preferată a politicienilor: dați în vileag cu dovezi concrete, trec la contraatac și invocă teorii ale conspirației nesusținute de nimic

Este însă ușor de sesizat că discursul lui Florin Roman se înscrie pe aceleași coordonate ale celor mai mulți dintre politicienii prinși asupra faptului. În fața dovezilor concrete și indubitabile ale vinovăției lor, aceștia contraatacă prin acuzații nesusținute de nimic, dar prin care urmăresc decredibilizarea celor care au publicat dezvăluirile.

Metoda a fost folosită la cea mai largă scară de regimul Dragnea în 2017-2018. Protestatarii anticorupție, ieșiți în stradă cu sutele de mii, au fost acuzați de PSD și de televiziunile oligarhilor că ar fi plătiți de Soros, că sunt angajații multinaționalelor pe care patronii îi silesc să participe la manifestații, că serviciile secrete i-au echipat cu proiectoare laser etc. Nu s-a prezentat niciodată nicio dovadă în sprijinul acestor acuzații.

Însuși Liviu Dragnea a folosit discursul despre statul paralel, fără nicio probă, pentru a contracara dezvăluirile despre implicarea sa în afacerile cu statul ale TelDrum, proprietățile din Brazilia și acapararea porțiunii de Dunăre din zona Insulei Belina. În august 2018, fostul lider PSD afirma, nici mai mult, nici mai puțin decât că a depistat 4 persoane care îl urmăreau încruntate și despre care trăsese concluzia că erau asasini plătiți: „La un restaurant, erau patru indivizi îmbrăcaţi în haine închise la culoare. S-au oprit la câţiva metri de mine, unul a făcut un gest din ăsta, apoi s-au întors şi au dispărut“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

VIDEO. „M-a mușcat de mână!” Rai Uno a difuzat imaginile în care soții Șoșoacă agresează jurnaliștii italieni. Reportera Lucia Goracci a fugit pe scări

* Comisia Europeană urmărește „cu atenție și îngrijorare” deriva statului de drept din România, în regimul Iohannis-PSD

* Tupeu de impostor. Florin Roman: „Plec cu fruntea sus. Ne vedem în instanță, domnule Cioloș!“. Șeful USR: „Amenințarea e ridicolă. Sala de judecată le dă palpitații celor ca el”

Păcăleală: cei 1.200 de lei erau, de fapt, 600. S-a modificat ajutorul promis de PSD pensionarilor: cei care au 2.200 de lei nu primesc nimic

* S-a lansat „Forța Dreptei”, noul partid al lui Ludovic Orban. Sloganul este cel liberal: „Prin noi înșine”

VIDEO. Cumplitul sfârșit al Andreei Kaba, membră USR și fiica viceprimarului din Jimbolia. S-a dus la Cluj să-și caute de lucru și a murit carbonizată în pensiune

* SERIAL (26). Grija lui Ceaușescu: situația din Panama

2 COMENTARII

  1. Corect este: „semnatarii seriei de articole care AU dus la…”, nu „care A dus la…”, dle jurnalist, intrucat pe de o parte, semnatarii au semnat articolele (plural) nu seria, iar pe de altă parte, articolele (plural) au dus la…, nu seria! Sper să fi înțeles ceva… Este similar cu formularea: Un număr mare de oameni AU intrat în sala de conferințe, echivalent cu: Oamenii au intrat în număr mare în sala de conferințe, deoarece subiectul este reprezentat de OAMENII care au intrat, nu de NUMĂR, deci predicatul (verbul) trebuie să fie la plural. Pe vremea mea, aceste lucruri se învățau la lecțiile de gramatică din clasa a patra…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -