Influența publicație elvețiană Neuw Zürcher Zeitung continuă seria articolelor dedicate României cu un interviu amplu luat Laurei Codruța Kovesi, procurorul-șef al Parchetului European (EPPO) și fosta șefă a DNA. Kovesi este prezentată de elvețieni: „Această femeie hotărâtă a condus agenția anticorupție (DNA) în țara sa natală până când a fost alungată din funcție de către post-comuniștii aflați la putere în 2018. Kovesi a părăsit Bucureștiul și a plecat în Luxemburg. Acolo, ea a devenit prima femeie procuror general al UE în 2019”. Colegii de la Aktual24.ro au tradus amplul interviu cu Kovesi.
Vorbind despre principalele infracțiuni la care se așteaptă după punerea în mișcare a PNRR-urilor pentru statele membre UE, românca a indicat: „Corupție, fraudă privind subvențiile, spălare de bani, fraudă transfrontalieră în materie de TVA“.
Domeniul Sănătății, unde PSD s-a bătut cu furie să-și plaseze ministrul, este indicat de Kovesi printre principalele domenii vizate de corupție pe fonduri europene
Ea exemplifică prin atribuirea contractelor publice, unde „există întotdeauna mită și câștiguri personale. Lucrăm deja la câteva astfel de cazuri. Acolo, contractele profitabile erau transmise direct companiilor care au o relație de prietenie cu primarul”.
Kovesi spune că unul din domeniile predilect vizate de Mafie, mai ales odată cu implementarea PNRR, este cel al Sănătății – adică exact ministerul pentru care PSD s-a bătut cu ferocitate și unde a fost plasat „tehnocratul“ Alexandru Rafila, fiu al unui fost torționar securist. „În acest moment, mulți bani intră în sectorul sănătății. Există un risc foarte mare de fraudă în acest caz. Guvernele nu organizează licitații pentru contractele de achiziții publice. Există mai puține contracte, mai puțină transparență“, explică Laura Kovesi.
Întrebată dacă e corect stereotipul prezent în UE, conform căruia Europa de Est este locul unde au loc fraude și este atacat statul de drept, Kovesi a negat, spunând că „nicio țară din Europa nu este curată. Nici măcar una! (…) Nu pot confima că, în comparație cu cazurile noastre, corupția ar fi mai mare în partea de est a Europei decât în vest. Așadar, Europa este un continent unit în ceea ce privește frauda“.
„Acuzam peste 1.000 de oameni pe an. Foști miniștri, parlamentari, primari. Dar în fiecare an numărul cazurilor n-a scăzut. Concluzia mea a fost că nu poți opri corupția“
Șefa EPPO a vorbit cu tristețe despre situația din România, unde a concluzionat că doar lupta procurorilor nu e suficientă în fața unei corupții care ține de mentalitate: „Când am fost șeful autorității anticorupție din România, am acuzat peste 1.000 de persoane în fiecare an. Printre acestea se numărau foști miniștri, parlamentari, primari. Dar în fiecare an am văzut că numărul cazurilor nu a scăzut. Concluzia mea a fost că nu poți opri corupția. Poți sa investighezi oameni, îi poți băga în închisoare. Dar într-o țară în care corupția a prins rădăcini atât de adânci trebuie să se foreze mult mai adânc. Este o problemă de mentalitate care este, de asemenea, o moștenire a dictaturii comuniste“.
Întrebată dacă s-a schimbat ceva în ultimii ani – reporterul a făcut referire la uriașele manifestații anticorupție din 2017-2018, Kovesi a povestit: „A fost grozav să văd cum mai mult de un milion de oameni au ieșit în stradă atunci. Cum au mărșăluit în fața palatului Guvernului din București la minus 20 de grade pentru a apăra statul de drept. În acea perioadă au venit la noi și mulți oameni care doreau o schimbare. Unul dintre ei a spus: «Nu sunt avocat, sunt un simplu cetățean, dar dacă mă instruiți, vă pot ajuta să găsiți oameni corupți. Știu că primarul orașului meu este corupt. Dacă mă înveți cum să-l prind, o voi face pentru tine!»“.
Chiar și acum, spune Kovesi, personaje importante din România îi poartă sâmbetele: „Mulți procurori și judecători din România au fost hărțuiți pentru activitatea lor. Există încă proceduri disciplinare împotriva mea, deși Curtea Supremă m-a exonerat de mult timp. Cu alte cuvinte, da, sunt oameni care nu mă plac pe mine și ceea ce am făcut în România“.
Bravo Codruta !
Pentru ea nu sunt comentarii, păcat că alungăm oamenii care vor să facă ceva !!
Mă mir 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂