Cătălin Drulă, fostul ministru USR al Transporturilor – primul care a spus despre Florin Cîțu, încă din luna aprilie, că este un „zombie politic“ –, afirmă acum că principalul scop al noii tovărășii PSD-PNL este o mare recuplare la banii publici, aceasta fiind viziunea comună a celor două formațiuni despre politică.
Într-un interviu pentru Profit News, Drulă descrie PSD, PNL și UDMR drept „fabrici de găsit locuri de muncă la stat“ pentru toată armata de neamuri a primarilor. Banii vor merge, în noua guvernare, către firmele de partid, resursele vor fi distribuite clientelar, se va trece iar la sistemul de sinecuri – totul, după interesul de gașcă, fără legătură cu interesul public, anticipează fostul ministru.
Drulă a devenit inamicul public numărul 1 al mafiei sindicale, al clientelei de partid și al politicienilor pe durata mandatului la Transporturi, când a refuzat orice „combinații“
Drulă a devenit cu adevărat cunoscut după clinciurile cu mafia sindicală și clinciurile cu PNL. În scurt timp, toată lumea i-a luat frica, iar clientela de partid și politicienii l-au transformat în dușmanul public numărul 1, după ce au scăpat de Vlad Voiculescu din Guvern. „Drulă e dat dracului“ și „Drulă e șmecher rău“ erau expresiile cu care fauna care foșgăie în jurul Transporturilor îl descria încă de astă-primăvară pe ministru.
În martie-aprilie, Drulă a intrat în conflict frontal cu sindicaliștii baronului Ion Rădoi, de la metrou. Operațiunea de evacuare a zecilor de dughene instalate de sindicat ilegal în stațiile de metrou s-a derulat foarte greu, cu o opoziție sălbatică din partea organizației baronului PSD-ist. USLM a blocat metroul (ilegal) o zi, a amenințat, intimidat, dat în judecată, intervenit pe linie politică pentru a-și păstra privilegiile. Un caz aparte l-a reprezentat tentativa de mituire a primarilor din București, pentru ca aceștia să nu pună în aplicare ordinul de demolare a chioșcurilor. Cel puțin în privința lui Piedone, primarul pus de Dan Voiculescu la Sectorul 5, demersurile lui Rădoi au avut succes până când pe fir a intrat DNA și discuțiile dintre primar și baron au devenit publice. Imediat după aceea, Piedone a ordonat demolarea chioșcurilor.
Un alt conflict care a scos la iveală profunzimea mafiei politice care jefuiește bugetul a fost cel de la ARSVOM, instituție de stat care cumpără nave pentru zona fluvială și maritimă. Presat de politicieni PNL să închidă ochii la achiziții la prețuri și de 4 ori peste cel al pieței (fiind vorba de milioane de euro la mijloc), Drulă a apelat la DNA. Au fost înregistrați în biroul său fruntași PNL (senatorul George Stângă, șeful PNL Galați, și Iulian Dumitrescu, șeful PNL Prahova și prim-vicepreședinte al partidului) care îl presau pe Drulă să-i păstreze în funcții pe șefii de la ARSVOM și de la Administrația Fluvială a Dunării de Jos.
Alte înregistrări, cu discuții între directorul ARSVOM și administratorul uneia din firmele de casă abonate la vânzarea către stat a navelor supraevaluate, au relevat ura adâncă a acestora față de Drulă și un alt amănunt edificator: la ministru mai fuseseră și cu alte ocazii delegații numeroase de fruntași liberali, pentru a-l determina „să se dea pe brazdă“. Drulă refuzase, motiv pentru care, încă din luna iunie (!), în PNL se conturase ideea debarcării USR „cu care nu se poate discuta“ și a guvernării alături de PSD.
Ce a spus Cătălin Drulă despre noua coaliție PSD-PNL-UDMR
„Se pregătesc de o mare cuplare la resursele publice. (…) Să cuplezi clientelar, cu sinecuri, contracte din bani publici pentru firmele apropiate de partid şi numiri preferenţiale şi distribuţia resurselor pe criterii clientelare, care nu ţin cont de interesul public, ci de interesul de grup, de gaşcă – asta e partea urâtă a politicii împotriva căreia noi (USR – n. red.) luptăm.
Eu fost surprins de lucrul acesta, neplăcut, că dialogul (între PSD și PNL – n. red.) se concentrează excesiv – şi mă refer la dialogul cu PNL, cu oamenii politici din Parlament – pe persoane. Chiar mi se pare că aceste partide care vor forma această coaliţie, după cum se vede zilele acestea, au ajuns nişte fabrici de găsit locuri de muncă la stat şi lucrurile merg ierarhic. Mă gândeam, la un moment dat: fiilor, fiicelor de primari ai acelor partide trebuie să li se găsească un loc în administraţie.
Discuţiile, în loc să fie pe proiecte, pe politici publice, sunt pe persoane. Această formă de lobby pentru numiri, exercitarea puterii clientelar, e ce dăunează României şi toate vechile partide – PNL, PSD şi UDMR – aşa gândesc actul de guvernare.“