vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăDezvăluiriCULISE. Cîțu și consilierul său Muraru au declarat că vor cu USR,...

CULISE. Cîțu și consilierul său Muraru au declarat că vor cu USR, dar au votat ca PNL să guverneze cu PSD!

-

Cel puțin doi lideri liberali au făcut joc dublu în privința preferințelor privind alianța de guvernare: prim-ministrul Florin Cîțu (președintele PNL) și deputatul Alexandru Muraru (președintele organizației județene PNL Iași). Muraru este și consilierul premierului Cîțu pentru combaterea antisemitismului și xenofobiei. Cei doi au semnalizat dreapta și au făcut stânga. Au spus că preferă o alianță cu USR, dar au votat pentru una cu PSD.

Florin Cîțu n-a avut curaj să spună nici până azi cum a votat luni seara, în ședința Biroului Permanent Naționa (BPN) al PNL. Întrebat insistent de reporteri, marți, el a bălmăjit câteva fraze pline de lașitate: „Aseară s-a luat o decizie în PNL pentru a începe negocierile cu PSD. Nu eu iau o decizie. Despre asta e vorba. Florin Cîțu e cel care a inițiat și a pus pe masă să începem negocierile cu PSD. Am avut o discuție înainte cu USR și acum avem cu PSD”.

Cîțu a refuzat să răspundă cu „da” sau „nu” la întrebarea concretă: „Dvs. cum ați votat – pentru începerea negocierilor cu PSD sau împotrivă?”.

Surse liberale prezente la ședință au confirmat însă fără dubiu că Florin Cîțu a votat pentru începerea negocierilor cu PSD, în vederea formării unei majorități de guvernare.

- Advertisement -

Și Alexandru Muraru, președintele PNL Iași (pe județ), a făcut un joc la fel de nesincer. săptămâna trecută, el a transmis pe mai multe canale de comunicare că se opune ferm unei alianțe cu PSD. Luni seara, însă, a votat pentru o alianță cu PSD, după cum notează jurnalistul ieșean Pavel Lucescu.

Postarea lui Pavel Lucescu

„Noua speranță a liberalilor ieșeni, o lumină, un intelectual, un om cu principii, nu ca Alexe sau Chirica.

Alexandru Muraru, noul șef al PNL Iași, cu doar câteva zile în urmă: «În politica, trebuie să luăm în considerare mereu ce e bine pentru țară şi nu să plătim polițe. De aceea, consider că trebuie să continuăm cu USR, pentru că prima opțiune a noastră, a Partidului Național Liberal, trebuie să fie refacerea coaliției de centru-dreapta».

- Advertisement -

Aseară, Alexandru Muraru, alături de Mihai Chirica, a votat pentru alianța cu PSD.

Sursa foto: contul de Facebok al fariseului.”

https://www.facebook.com/pavel.lucescu/posts/10158781041992986

Pe 5 septembrie, la începutul crizei politice,  Alexandru Muraru, care deține și funcția de consilier al premierului Florin Cîțu pentru combaterea antisemitismului și xenofobiei, se lăuda într-un comunicat că a făcut o mizerie: a informat Comisia Europeană, precum și guvernele din SUA, Israel, Germania și „alte state membre UE”, despre planul USR ”de a crea o nouă majoritate parlamentară” cu AUR – „partid extremist, antisemit”.

Săptămâna trecută, într-un comentariu publicat pe platforma de opinii a site-ului televiziunii Digi 24, la rubrica „Agora Digi 24”, dublat de un clip video pe pagina sa de Facebook, Alexandru Muraru a militat (cel puțin de fațadă) pentru refacerea coaliției de guvernare PNL-USR-UDMR și păstrarea PSD în opoziție.

Cum argumenta Alexandru Muraru, săptămâna trecută, nevoia de a ține PSD în afara guvernării

„De ce prima opțiune a PNL trebuie să fie USR, construită pe un protocol al respectului, răspunderii și responsabilității”

„Nu mai explic pe larg de ce varianta cu PSD nu este bună. Orice colaborare cu Partidul Social Democrat este dezavantajoasă din punct de vedere politic, guvernamental, ideologic și ca proiecție politică pentru 2024. Nu există garanții de schimbare și reformă pentru metehnele PSD, în teritoriu, în privința cooperării cu ei, lucrurile arată foarte rău și nu vor putea fi nici reglementate, nici gestionate. Suntem pur și simplu incompatibili. Istoria ne-a demonstrat asta.

Astăzi, suntem într-un moment în care trebuie să cântărim bine direcția în care mergem, este aproape un drum fără întoarcere. Negocierile cu partidele democratice sunt un lucru firesc, dar ele trebuie să aibă loc într-un mediu în care condiționările absurde nu încap.

Din nefericire, nici experiența cu USR la guvernare nu a fost una ușoară. Drept urmare, situația în care suntem astăzi. În nicio clipă, partenerii noștri nu au părut dispuși, în totalitate, să adere cu credință la pactul de Dreapta. Mărturie stau nu doar șicanele guvernamentale, ci și nenumăratele tensiuni în teritoriu. Dar situația cu care România se confruntă în acest moment ne obligă să traversăm cât mai repede criza guvernamentală dar, totodată, să facem alegerea care să fie cea corectă pentru români, pe lungă durată. Să nu subestimăm nici electoratul de dreapta și votul pe care partidele de Dreapta le-au primit pentru a guverna împreună, față de un pericol politic ce a domnit 30 de ani.

Negocierile cu USR trebuie să includă un nou protocol mult mai clar, mai ferm și mai coerent pentru că neînțelegerile care au dus la spargerea alianței să își găsească o rezolvare instituțională, nu politică. Acesta trebuie sa prevadă, așa cum se întâmplă în Germania, sancțiuni ferme pentru blocarea proiectelor guvernamentale sau declaraţii împotriva primului ministru și subminarea autorității acestuia. Consider că acest protocol trebuie să respecte și să recunoască pe deplin rolul de mediator al șefului statului și să respingă angajarea în demersuri cum ar fi suspendarea președintelui Klaus Iohannis, omul politic cu cea mai mare legitimitate electorală astăzi. Acesta trebuie să fie un protocol al stabilității guvernamentale, un pilon al fundației pentru un parteneriat onest între principalele forțe de Dreapta.

Programul «Anghel Saligny», răzmerița vechii alianțe, trebuie înțeles pe deplin de către colegii de la USR. Vorbim de un partid care are primari și care poate apleca urechea la ceea ce spun aceștia și nevoile pentru comunitățile pe care le conduc, pentru că realitatea se vede cel mai bine din teren. Nu poți să neglijezi sau să pedepsești mediul rural și să spui că orice instrument de finanțare a proiectelor locale este furt.

În politică, trebuie să luăm în considerare mereu ce e bine pentru țară şi nu să plătim polițe. Nu este vorba despre idei și ambiții politice, este vorba despre convingeri, despre opțiuni, despre mentalități. Și peste toate acestea despre un proiect politic care nu există pe agenda electoratului PNL – coaliție de guvernare cu PSD. De aceea, consider că trebuie să continuăm cu USR, pentru că prima opțiune a noastră, a Partidului Național Liberal, trebuie să fie refacerea coaliției de centru-dreapta.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Cine face programul de guvernare PSD-PNL: Firea, Ciolacu și Flutur la Finanțe, Corlățean și Gorghiu la Justiție, Dâncu și Rareș Bogdan la Interne și Apărare

* PNL a decis, prin vot (48-22), să negocieze o guvernare cu PSD. Termen: două săptămâni. Refacerea coaliției cu USR rămâne varianta de rezervă

* O ședință furtunoasă. Orban: „Dacă faceți alianță cu PSD, duceți partidul sub 10%!”. Cîțu: „Te dau afară!”

* Liderii PNL își sfidează partidul. „Am făcut sondaj. Peste 80% din membri au optat pentru guvernare cu USR“

DEZVĂLUIRI. Vineri, 29 octombrie, după ora 17.13 – momentul în care Cîțu a început să cumpere masiv like-uri de la ruși, vietnamezi, africani și arabi! De la români îi vin doar furie și râsete

* Domnule Cîmpeanu, când mai intră elevii la ore dacă rezultatul unui test durează 20 de minute?

* Idioți planetari: pelerini români fals vaccinați au răspândit virusul pe Muntele Athos! În Italia, românii se laudă că au dat acasă „o șpăguță” și și-au scos certificate false

Interlopii Filozof, Superman, Gilbert și Amar au povestit, la Înalta Curte, cum au fost scoși din arest contra unei șpăgi de 50.000 de euro, dată judecătoarei Burlan, după ce au vrut să-i taie capul cu sabia unui datornic

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -