Președintele Klaus Iohannis a făcut declarații pe mai multe teme, miercuri, înainte de participarea la summitul UE-Balcanii de Vest, găzduit de capitala Sloveniei, Ljubljana. Șeful statului a calificat situația pandemică din România drept „o catastrofă”.
Cu trei luni și jumătate în urmă, Klaus Iohannis – lansat în campania de destabilizare a PNL prin susținerea lui Florin Cîțu la funcția de președinte al partidului – jublia, cu un zâmbet triumfător: „La noi, campania de vaccinare a fost un succes. Noi, practic, am oprit pandemia”.
6 octombrie 2021, Ljubljana: „O catastrofă”
Klaus Iohannis: „Sunt foarte îngrijorat. Am primit datele despre pandemie. Avem peste 300 de decese astăzi, este o catastrofă. Avem nevoie de un guvern, avem nevoie de abordări mature, nu cinice. Și trebuie să găsim o ecuație prin care se formează un guvern”.
24 iunie 2021, Bruxelles: „Un succes. Am oprit pandemia”
Klaus Iohannis: „Ştim din istoria pandemiilor că ele se produc în valuri şi, într-adevăr, noi am avut, din păcate, al treilea val destul de puternic. Dar la noi, campania de vaccinare a fost, practic, un succes. Noi, practic, am oprit pandemia. Acum însă, sigur, faptul că avem aşa puţine cazuri – nu mai avem un interes foarte mare pentru vaccinare. Deci, avem un succes care cumva se vede într-o reducere a dorinţei de vaccinare. Eu, în continuare, sunt de părere că vaccinarea este vitală. Cum ar fi să vaccinăm doar puţină lume şi să ne trezim în octombrie sau în noiembrie cu un al patrulea val? Fiindcă virusul evoluează, vedem că apar la o lună, două, noi forme ale virusului, mai agresive şi care se răspândesc mai uşor. Părerea mea sinceră este că fiecare român ar face bine să se vaccineze, dacă nu vrea să ajungă la spital”.
1. Nici nu avea cum sa opreasca pandemia pentru ca pandemis inseamna o infectie la nivel mondial. Putea doar sa opreasca epidemia, adica infectia pe plan national (local, dupa caz).
2. Epidemia a foat oprita. Nu neaparat din cauza vaccinarii ci a contribuit si caldura. Faptul ca epidemia a revenit nu inseamna ca nu a fost oprita la un moment dat. Atentie, prezenta in continuare a infectarilor, insa in numar mic, nu inseamna epidemie.
3. Cele doua afirmatii ale presedintelui, la momente diferite, nu se contrazic oricit de suparati suntem acum pe el si avem tendinta sa-i gasim nod in papura.
Dacă se va ajunge la suspendare eu voi vota „DA” !
Luăm în serios nişte neserioşi. Asistăm năuciţi la barbutul politic şi ne pierdem timpul cu ipoteze, pe când Cărtărescu e aproape de Nobel!
Mai toată presa internaţională vede, pentru prima oară, în Mircea Cărtărescu principalul favorit la premiul Nobel, iar România educată sau mai puţin educată stă şi se miră că preşedintele nu şi-a exercitat rolul de mediator nici la începutul crizei, când Cîţu a demis al doilea ministru userist, nici la agravarea ei după moţiune.