vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăNewsȘeful demis al Gărzii de Mediu: „Foarte mulți baroni locali s-au simțit...

Șeful demis al Gărzii de Mediu: „Foarte mulți baroni locali s-au simțit lezați pentru că primeau amenzi. Drept pentru care a fost și decizia aceasta֧“

-

Premierul Florin Cîțu l-a demis pe Octavian Berceanu de la conducerea Gărzii Naționale de Mediu la presiunile baronilor și în pofida insistenței cu care ministrul Mediului, Tanczos Barna, și reprezentanții altor instituții au cerut păstrarea sa în funcție. Acestea sunt o parte din afirmațiile făcute la RFI de Octavian Berceanu, care a menționat că numai în zona intrării ilegale a deșeurilor în țară Garda de Mediu a avut în 6 luni e 13 ori mai multe controale decât în tot anul 2020.

Marele câștig al acestor 6 luni, în care Garda de Mediu a avut rezultate mai bune decât în ultimii câțiva ani luați la un loc, a fost depolitizarea instituției, a spus Octavian Berceanu. Acesta a spus că n-a lăsat să ajungă la comisarii de mediu nicio presiune din partea nimănui, iar efectul s-a văzut imediat.

În zona exploatărilor din balastiere (locurile, de obicei din albia râurilor, de unde se extrag minerale, în general pietrișul și nisipul pentru construcții), de exemplu, s-au făcut în 6 luni mai multe controale decât în ultimii patru ani. La fel în acțiunile privind calitatea aerului.

Fostul șef al Gărzii de Mediu i-a mulțumit ministrului Tanczos Barna, de la UDMR, care i-a acordat tot sprijinul și a făcut lobby pe lângă premier să fie lăsat să-și facă treaba în continuare.

- Advertisement -

Presiunea pusă de baroni și primari, furioși că sunt deranjați și că li se aplică amenzi, ar fi cântărit însă decisiv în decizia premierului Cîțu de a-l demite, spune Octavian Berceanu (care a fost numit în funcție din partea USR-PLUS).

Declarațiile lui Octavian Berceanu, fostul șef al Gărzii de Mediu

  • „În contextul politic actual, în care am asistat cu toții la un șir de demiteri în lanț, nu mai pot povesti despre o surpriză (demiterea sa de la cârma Gărzii de Mediu – n. red.). Totuși, din câte știu și din conversația pe care am avut-o direct cu ministrul Tanczos Barna, acesta a susținut foarte mult să rămân pe poziția de comisar general, date fiind și rezultatele pe care le-am obținut. Au fost cele mai bune rezultate din istoria de 20 de ani a Gărzii de mediu. Indiferent de ce mi-a spus ministrul, am numeroase surse care au susținut același lucru, cum că ministrul a făcut o muncă de convingere destul de pronunțată, ca și alte instituții din statul român, pentru a rămâne pe această funcție și a asigura continuitatea acțiunilor pe care le-am întreprins cu Garda de mediu. Ultimele șase luni au produs mai multe efecte decât 2004 – 2019 la un loc.
  • În perioada aceasta de șase luni au fost 20.000 de controale făcute de comisarii de mediu. Nu am intervenit niciodată politic sau prin vreo decizie oricât de mică asupra celor 20.000 de controale, asupra celor 450 de comisari care au făcut munca asta în teren. E o muncă foarte mare. Asta s-a văzut în rezultate. Să luăm un exemplu la întâmplare. Anul trecut pe combaterea introducerii ilegale de deșeuri în România, tranferul ilegal de deșuri, au făst făcute 142 de controale. Anul acesta, în 6 – 7 luni au fost făcute 1842 de controale. De asta am reușit să și stopăm intrarea deșeurilor în țară. Ne uităm în alte zone, de exemplu combaterea extragerii ilegale a agregatelor minerale în balastiere. Am făcut foarte multe controale în șase luni. Câte nu s-au făcut în patru ani. Un alt exemplu e calitatea aerului. Au fost acțiuni care au avut drept consecință sesizări penale. Am făcut și am semnat mai multe sesizări penale decât în anii precedenți cumulați. Ăsta e un lucru foarte bun.
  • În primul rând, comisarii de mediu au putut să își facă treaba fără vreun amestec din partea comisarului general sau a politicului prin instituția comisarului general. Într-adevăr, au fost presiuni la nivel local, dar și pe acelea le-am rezolvat făcând controale mixte. Probabil că sunt cele mai multe controale mixte făcute cu comisari din alte județe pe județele cu probleme, astfel încât să scoatem din ecuație influența politică. Drept pentru care, amenzile din primele șase luni sunt mai mari decât cele din tot anul 2020 sau de câteva ori mari decât aniii precedenți cumulați. Asta s-a văzut statistic. Și deranjul a fost pe măsură. Foarte mulți baroni locali, primării, care dictau cine să vină pe poziția de comisar șef în comisariatele județene, s-au simțit lezați pentru că primeau amenzi. Drept pentru care a fost și decizia aceasta.
  • Nu au existat investiții în garda națională. De curând am reușit să pun presiune și mediatică și în instituțiile statului încât să aducă la normalitate salarizarea. Să vedem ce se va întâmpla săptămâna viitoare. Aveam un deadline referitor la salarizarea corectă a comisarilor. Politic și legislativ, lucruri care se leagă, ar trebui ca arderile ilegale să fie incriminate ca infracțiuni, iar ceea ce rezultă de acolo, produs dintr-o infracțiune, luați exemplul cablurilor care se ard, cuprul care rezultă de acolo, o rezultantă să fie confiscat imediat. Sunt multe lucruri care se mai pot face în zona de legislativ. 
  • Chiar astăzi am participat la un grup de lucru pe schimbarea legislației. Din păcate, atunci când ai o instabilitate politică pronunțată, chiar și comisarii din garda de mediu încearcă să se alinieze. Eu asta am reușit, să îi scot de pe linia de adaptare și să îi las să își facă treaba ca orice funcționar public în condiții normale. În momentul în care se revine la vechile obiceiuri, e normal ca și oamenii să se adapteze. Asta vor face, așa cum au reușit în ultimii 20 de ani.“

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Dragnea și-a înființat partid: Alianța Pentru Patrie. L-a folosit ca paravan pe Codrin Ștefănescu. Doctrină ultra-naționalistă, anti-europeană

Dragnea se plânge că Antena 3 și RTV au refuzat să-l primească în emisiuni: „Mi s-a transmis că nu mai este cazul”

* A murit jurnalistul Horia Alexandrescu, tatăl Ancăi Alexandrescu. Avea 74 de ani

De ce a devenit Gâdea mare susținător al lui Cîțu

Soluția ieșirii din criză: „Iohannis să-și recunoască greșelile făcute, să renunțe la Cîțu și să refacă alianța cu USR-PLUS. Altfel, PNL se îndreaptă spre dezastru”

CTP: „Cîțu e respingător. Afectează imaginea, scorul electoral și încrederea în PNL și în Guvern, chiar dacă nu gândește rău din punct de vedere economic” / „Cel care a creat criza politică este Cîțu, să fie foarte clar!”

Dosar penal pentru cei 300.000 de euro drenați de Tudorache către televiziuni + Lazarus + Savaliuc, ca să facă reclamă unei minciuni: spitalul care nu există!

DOCUMENT. Cele 13 restricții impuse de Guvern celor nevaccinați anti-Covid, în localități cu rata de infectare de 3-6 la mie

 * Covid-19: riscul de a muri este de 11 ori mai mare la cei nevaccinați decât la cei vaccinați. Riscul de spitalizare: de 10 ori mai mare. Riscul de infectare: de 4,5 ori mai mare

VIDEO. Nunta tragică: mirele are dublă fractură de coloană vertebrală după ce a fost aruncat în sus și n-a mai fost prins. El a aterizat în cap. Nunta a continuat doar cu mireasa și invitații

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -