vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăNewsAntiviralul-pastile care tratează excelent cazurile de Covid la debut e inexistent în...

Antiviralul-pastile care tratează excelent cazurile de Covid la debut e inexistent în farmacii din cauza birocrației. După trecerea valului 3, interesul Guvernului a dispărut

-

Considerat de specialiști soluția ideală pentru a trata cazurile de Covid la debut și, astfel, de a preveni aglomerarea spitalelor, antiviralul pastile Favipiravir este inexistent în farmacii deși Ministerul Sănătății l-a aprobat încă din luna aprilie, scrie News.ro. Cazul e de-a dreptul scandalos, iar reprezentanții Asociației Medicilor de Familie se plâng că nu pot să le prescrie pacienților acest remediu la îndemână care poate salva numeroase vieți. Medicamentul ar fi trebuit produs în România, la Cluj, dar Guvernul și-a pierdut interesul după trecerea valului trei pandemic.

Medicul Sanda Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie din București-Ilfov, spune că Favipiravirul are marele avantaj, față de Remdesivir, că se administrează oral, la domiciliu, și dă randament excelent în debutul bolii, când sunt forme ușoare sau medii ale Covid. Ministerul Sănătății l-a aprobat și inclus în schema de tratament pentru bolnavii de Covid încă de la sfârșitul lunii aprilie acest an, adică acum 5 luni, dar nici azi medicii nu-l pot da pe rețetă din simplul motiv că nu se găsește!

Antiviralele pastile Favipiravir și Arbidol nu se fabrică în România și nu se găsesc în farmacii, deși sunt aprobate de Ministerul Sănătății

Doctorița Sanda Alexiu spune că a luat personal antiviralul Favipiravir în decembrie anul trecut, când s-a îmbolnăvit de Covid, iar rezultatele au fost spectaculoase. Luată din primele zile, boala poate fi controlată și învinsă fără complicații, iar medicamentul ar fi soluția pentru a elibera o mare parte din presiunea pusă acum pe spitale, mai adaugă șefa Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov. În momentul de față, antiviralul se găsește doar în spitale.

Și mai scandalos este că Favipiravirul se găsește pe stoc, dar nu poate fi trimis în farmacii pentru că „nu există proceduri de lucru“, spune Dragoș Damian, CEO la Terapia Cluj, conform aceleiași surse. Acesta afirmă că sunt 40.000 de cutii pe stoc, aduse din India, dar care nu pot intra în farmacii din cauza birocrației.

- Advertisement -

Și mai bizar este că Favipiravirul ar fi trebuit să se producă și în România, după cum spune doctorița Sandra Alexiu. Informația e confirmată de Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj, care spune că s-a renunțat la producerea medicamentului din cauza cererii scăzute! În acest moment, Favipiravir este importat din India.

Toate planurile au fost lăsate baltă în luna mai, după ce a trecut valul trei pandemic. Autoritățile s-au amintit iar acum, în plină criză, și încearcă să rezolve problema

Medicamentul antiviral a fost dezvoltat de japonezi în anii 1980 special pentru gripă. El a dat rezultate bune, conform studiilor clinice, și la Covid. Autoritățile au lăsat însă totul baltă astă-primăvară, după ce s-a ieșit din valul 3 și numărul cazurilor de la noi din țară a scăzut foarte mult, spune șeful Terapia Cluj. Nu s-au mai făcut niciun fel de pregătiri pentru toamnă și acum România nu produce acest medicament.

Dragoș Damian a explicat: „Favipiravir este un medicament reconvertit, fiind descoperit şi dezvoltat pentru gripă, şi care în studiile clinice a dat şi rezultate pe SARS-CoV-2 . Acest medicament, pentru că am ieşit din valul 3, nu a mai fost pe radarul autorităţilor, de a-l trece în ambulatorii. El a fost utilizat cu succes în spitale, cred că în valul 3 am avut vreo 40.000 de cure care au fost administrate în spitale, însă, deşi protocolul stabileşte că poate să treacă şi în ambulator, din păcate, deocamdată, într-adevăr nu poate să fie comercializat prin ambulator, deci medicii de familie nu-l pot prescrie şi pacienţii nu-l pot ridica. Au fost, la un moment dat, discuţii cu autorităţile pentru a se stabili o procedură de lucru. (…) Noi am discutat acum cu autorităţile şi ei se regândesc la stabilirea unui protocol de lucru, în aşa fel încât acest medicament să poată fi prescris pentru forme uşoare şi medii de către medicul de familie şi să poată să fie eliberat în farmacie în baza unei reţete care să se reţină acolo, ca să se facă dovada că nu s-au luat mai multe cutii. Dacă ar exista acest medicament în ambulator, se reduce presiunea pe spitale“.

- Advertisement -

Un alt medicament oral eficient în tratarea Covid în fazele de început este Arbidol, dar nici acesta nu se găsește în România, deși este inclus de Ministerul Sănătății pe lista antiviralelor recomandate în caz de Covid. Pacienții apelează la rude și prieteni care să le aducă Arbidol din țările vecine, unde acest medicament se fabrică.

Doctorița Sandra Alexiu despre antiviralele orale care ar putea fi salvatoare în valul patru al pandemiei, dar sunt de negăsit

„Eu ştiam că Favipiravirul se va produce în România, dealtfel m-am uitat în câteva articole în primăvară, când a apărut protocolul, prin aprilie. Ministerul Sănătăţii a revizuit protocolul de tratament pentru pacienţii cu Covid. Având în vedere aglomeraţia care a fost în primăvară şi problemele care s-au ivit la numărul de spitale, s-a decis că poate fi prescris la persoanele care au riscuri în primele zile de la debut şi în Ambulatoriu, ceea ce include şi medicina de familie.

Asta însemna că un pacient care devine pozitiv şi despre care noi aflăm imediat – pentru că ni se raportează acest lucru în Corona forms, în softul în care se raportează pozitivii -, deci asta înseamnă că pacienţii aceştia care au obligaţia să ia imediat legătura cu medicul de familie puteau fi trataţi de la bun început cu un antiviral, Favipiravir, care este prevăzut în protocol, cu condiţia să fie pe piaţă.

Din păcate, cu toate că el a figurat în protocol încă din aprilie, noi nu l-am putut găsi. În protocol figurează două antivirale, Remdesivir şi Favipiravir, Remdesivirul însă se administrează intravenos şi este imperios necesar să fie pacientul vizitat la domiciliu, ori asta este destul de puţin probabil în cazul unui pacient pozitiv, să fie văzut zilnic la domiciliu, pentru că sunt nişte probleme inclusiv la felul în care trebuie să ne echipăm, la tot echipamentul necesar. El se dă în spital.

Luată din timp, boala poate fi stăpânită. Era o excelentă abordare care să mai degreveze internările din spital.

Favipiravirul constă în administrarea de comprimate, de pastile, ceea ce ar fi făcut lucrurile mult mai simple pentru că, în acest fel, puteam să tratăm încă din stadiu precoce, aşa cum se recomandă la Covid-19, cu pastile, cu antiviral, mai ales la persoanele aflate la risc, care să nu mai fie nevoie să ajungă în spitale, la evaluări sau la internări, pentru că, luată din timp, boala poate fi stăpânită.

Din fericire, lucrul ăsta a reprezentat un mare pas înainte pentru toţi pacienţii noştri şi era o excelentă abordare care să mai degreveze internările din spital. Din păcate medicamentul nu a apărut în farmacii, el a fost distribuit numai cu circuit închis în spitale, nu a mai ajuns în farmacii şi nici nu am mai putut noi să-l prescriem, aşa încât a trebuit să recurgem tot doar la medicamentele simptomatice, adică ai febră, iei ceva de febră. Ai dureri de cap, iei ceva de dureri de cap şi aşa mai departe.

Eu am fost diagnosticată în decembrie anul trecut, înainte de a începe vaccinarea, am făcut evaluarea în spitalul de boli infecţioase şi am primit Favipiravir pentru că eram într-o formă uşoară, la debut, am luat toată cura de medicamente, cura este deja stabilită, se ia într-un anumit dozaj, durează tratamentul câteva zile, este adevărat, însă este uşor de tolerat.

Chiar dacă dă unele modificări la analize, ele sunt pasagere, adică imediat ce ai terminat tratamentul, toate modificările se vor remite, vor trece, dar în rest nu am avut absolut deloc nici măcar greaţă sau senzaţie de vomă, ca la alte medicamente pe care le iei în mod uzual, a fost foarte bine tolerat, am făcut o formă uşoară-uşoară, în sensul că oricum eram diagnosticată cu pneumonie, ăsta a şi fost motivul pentru care am primit tratament, cu toate că nu mă simţeam prea rău la debut, aveam în analize şi în explorări, toate motivele să iau tratament.

Protocolul a fost stabilit încă din primăvară, partea practică este cea care e cu probleme, medicamentul nu se găseşte, oamenii nu au de unde-l cumpăra. Pe lângă asta, mai există un singur antiviral care se administrează pe gură, este produs în Bulgaria şi Republica Moldova, este menţionat în protocol, dar nu este înregistrat în România, oamenii şi-l procură de la rude şi prieteni care îl aduc de acolo.

Se foloseşte cu precădere în zona Moldovei, în Iaşi şi oraşele învecinate, se numeşte Arbidol, este folosit cu bune rezultate ca antiviral, antiviral şi este.

Un antiviral pe care îl avem la îndemână trebuie dat în foarte scurt timp de la debutul simptomelor, altfel nu mai are efect. Aşa cum se întâmplă şi când tratăm gripa sau când tratăm zona zoster, care sunt tot boli produse de virusuri, un antiviral pe care îl avem la îndemână trebuie dat în foarte scurt timp de la debutul simptomelor. Practic, în prima, a doua zi când ai aflat şi ai simptome, pentru că altfel nu mai are efect.

Pentru asta trebuie să fie la îndemână, pentru că dacă începi să umbli după el şi îl găseşti după o săptămână, îl găseşti degeaba. Cu toate că este prevăzut în protocol, practic nu se găseşte. Din câte citeam anul trecut, Favipiravirul ar fi trebuit să se găsească de mult în farmacii, pentru că, la Cluj, unde se fabrică (încă nu e intrat în producție, conform șefului Terapia Cluj – n. red.), se spunea că o să fie disponibil în farmacii. Nu am văzut însă deloc şi nici nu s-a găsit o formă de compensare pentru că medicamentul, în mod evident, nu este disponibil pentru toţi bolnavii, are un preţ destul de ridicat pentru toată cura.“

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Dragnea se plânge că Antena 3 și RTV au refuzat să-l primească în emisiuni: „Mi s-a transmis că nu mai este cazul”

* Dragnea și-a înființat partid: Alianța Pentru Patrie. L-a folosit ca paravan pe Codrin Ștefănescu. Doctrină ultra-naționalistă, anti-europeană

* De ce a devenit Gâdea mare susținător al lui Cîțu

* Soluția ieșirii din criză: „Iohannis să-și recunoască greșelile făcute, să renunțe la Cîțu și să refacă alianța cu USR-PLUS. Altfel, PNL se îndreaptă spre dezastru”

* CTP: „Cîțu e respingător. Afectează imaginea, scorul electoral și încrederea în PNL și în Guvern, chiar dacă nu gândește rău din punct de vedere economic” / „Cel care a creat criza politică este Cîțu, să fie foarte clar!”

* Dosar penal pentru cei 300.000 de euro drenați de Tudorache către televiziuni + Lazarus + Savaliuc, ca să facă reclamă unei minciuni: spitalul care nu există!

* Aglomerație de pacienți VIP-Covid la „Matei Balș”: Sorin Oprescu, Elena Merișoreanu, Viorica de la Clejani. Ultima, nevaccinată, e în stare gravă, la Terapie Intensivă

* DOCUMENT. Cele 13 restricții impuse de Guvern celor nevaccinați anti-Covid, în localități cu rata de infectare de 3-6 la mie

 * Covid-19: riscul de a muri este de 11 ori mai mare la cei nevaccinați decât la cei vaccinați. Riscul de spitalizare: de 10 ori mai mare. Riscul de infectare: de 4,5 ori mai mare

* VIDEO. Nunta tragică: mirele are dublă fractură de coloană vertebrală după ce a fost aruncat în sus și n-a mai fost prins. El a aterizat în cap. Nunta a continuat doar cu mireasa și invitații

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -