vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăNewsRomânia, decisă să nu mai închidă învățământul. Școlile vor ține cursurile în...

România, decisă să nu mai închidă învățământul. Școlile vor ține cursurile în clasă până la pragul de 6 infectări/1.000 de locuitori. Măsuri similare iau aproape toate guvernele lumii

-

Un nou an școlar online nu mai este posibil și trebuie evitat cu orice preț, pentru că ar amplifica o catastrofă educațională, iar Guvernul României pare decis ca, în 2021-2022, cursurile să se țină prin prezența fizică în clase. Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a anunțat vineri că elevii vor veni la ore până la pragul de 6 infectări la mia de locuitori în localitățile respective, iar copiii vaccinați de la clasa a VII-a în sus vor putea veni la școală și peste acest prag.

La nivel mondial, guvernele lumii au fost puse între ciocan și nicovală, transmiterea comunitară a virusului accelerându-se prin intermediul școlilor. În 2020-2021, când nu exista vaccinul, a fost nevoie să se recurgă la învățământul online, pentru care aproape nicio țară nu era pregătită. ONU a avertizat că pandemia a provocat cea mai mare perturbare a procesului de învățământ din istorie și că acest lucru nu se poate repeta fără a produce o catastrofă iremediabilă din perspectivă educațională, cu sacrificarea unei întregi generații.

În consecință, statele lumii sunt dispuse acum să-și asume continuarea cursurilor cu orice preț, sprijinindu-se pe faptul că acum există vaccin cu care pot fi imunizați lucrătorii din educație și elevii peste 14 ani.

Anul trecut, în România pragul peste care se închideau școlile a fost de 3 infectări/1.000 de locuitori în 14 zile. Acum, pragul s-a dublat.

- Advertisement -

Guvernul Cîțu a luat decizia de a ține deschise școlile, împreună cu mai multe alte măsuri, în ședința ținută vineri, de la ora 10.00. Au participat premierul, consilierul prezidențial Ligia Deca, ministrul Educației, ministrul Sănătății, secretarul de stat Raed Arafat, colonelul Valeriu Gheorghiță (coordonatorul campaniei de vaccinare) și șefa Institutului Național de Sănătate Publică.

Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății, a explicat: “Prioritatea tuturor este menținerea școlilor deschise. (…) Acestor copii care merg la școală trebuie să le oferim un cadru sigur. Purtarea măștii în școală va fi în continuare obligatorie pentru copiii de peste 6 ani, purtarea măștii în spații deschise nu va mai fi considerată obligatorie. (…) Pentru activitățile sportive în spații închise se va decide pe baza incidenței din zona respectivă dacă se vor desfășura în spațiu închis sau nu, fără mască“.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației: elevii vaccinați vor putea continua cursurile în clase și după depășirea pragului de 6 infectări/1.000. Copiii

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a clarificat și el: “Toți participanții la această discuție au agreat că școlile trebuie să se deschidă primele și să se închide ultimele. (…) Sub rezerva validării CNSU, vom ține școlile deschise până la pragul de 6 la mie. Peste acest prag apar o serie de condiții. Aceste condiții nu vor dezavantajat persoanele nevaccinate, fie că vorbim de elevi cu vârsta de peste 12 ani, fie că vorbim de cadre didactice, dar vor pune în evidență beneficii din această perspectivă, pentru cei vaccinați. Peste pragul de șase la mie lucrurile se vor întâmpla separat în funcție de vârsta și de specificul activității, iar la carantină se oprește întreaga activitate. Este de preferat să fie într-un mediu controlat, decât să circule în medii necontrolate. Plus că nu vor fi pierderi educaționale“.

- Advertisement -

Acesta a spus că se va putea continua cu prezența fizică în clasă chiar după depistarea unui caz de infectare, cu condiția testării tuturor copiilor: “Preșcolarii, creșe și grădinițe, să poată participa la procesul educațional. Clasele I – VI, pentru că e vorba despre elevi care nu pot fi vaccinați, din păcate trebuie să treacă în online. Pentru clasele VII-XII, inclusiv XII, vom vedea dacă modificăm regula valabilă acum și dăm beneficii elevilor vaccinați în sensul în care să li se permită să vină la școală cu prezență fizică. oți colegii vor trebui să fie testați. Regula la acest moment este că la apariția unui caz de infecție intră toată clasa în online. Dacă toți colegii vor accepta să fie testați, atunci școala ar putea să continue cu prezență fizică pentru elevii care sunt vaccinați, subliniez ar putea, nu este o decizie încă. Cei nevaccinați ar urma să treacă în regim online“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Mizele fundamentalismului etno-religios de factură legionară promovat la „Serbarea de la Putna”

* Schizofrenia sondajelor: IRES (Dîncu-PSD) cotează PNL la 27%, iar Politico la 18%!

* Dragnea nu mai e „grav bolnav”, cum spunea la tribunal. Acum „e apt de luptă” să-și ia partidul înapoi, anunță pajul său

* Ceas de 21.000 de dolari la mâna cu care Tudorache-Diamant strânge semnături pentru demiterea lui Clotilde Armand

* Adio, Colonele! Te las cu rucsacul tău plin cu pietre, care ți-a încovoiat spinarea. Curea și Andronic să-ți lumineze calea!

* Fostul șef al ANI, Horia Georgescu, se distrează pe un yacht de lux, cu șampanie scumpă, pe Coasta de Azur. Dezvăluirile fugarului Rizea

* Fugarul Rizea: „Dana Budeanu se mărită cu Andrei Hrebenciuc. Acel inel cu diamante, cu care se laudă acum, e luat din banii furați de familia Hrebenciuc, tată și fiu!”

* 15 români au reușit să spargă „zidul de oțel” al talibanilor și să ajungă la aeroportul din Kabul. Unul a fost evacuat în Pakistan, ceilalți vor fi preluați la următorul zbor

* Salima, femeia-guvernator mai curajoasă decât toți generalii afgani, a fost capturată de talibani. Aceștia ar putea s-o execute pentru că a luptat cu arma în mână împotriva lor

* Drama unui afgan din România: mama-deputat și tatăl-general, rămași în Afganistan, sunt vânați de talibani

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -