vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăNewsConstanța: împăratul Vespasian s-ar bucura să vadă, lângă ruinele termelor romane din...

Constanța: împăratul Vespasian s-ar bucura să vadă, lângă ruinele termelor romane din anticul Tomis, noile și modernele „vespasiene”!

-

Noul director al Regiei Autonomă „Exploatarea Domeniului Public și Privat” (RAEDPP) Constanța, Teo Hira, a demarat un amplu program investițional de atingere a normalității urbane. Așa numește el seria de investiții în dotări precum toaletele publice moderne, care aduc un nou nivel de civilizație în orașul construit pe ruinele anticei cetăți greco-romane Tomis.

În ultimele zile, în care s-a înregistrat și tradiționalul record de turiști pe litoralul românesc, specific mijlocului lunii august (Sfânta Maria – Mare / Ziua Marinei Române), pașii ne-au purtat, poate chiar mai des decât de obicei, prin Piața Ovidiu, din zona cea mai veche, peninsulară, a orașului Constanța.

Ei bine, în periplul și staționările noastre prin zonă, din această perioadă, nu ne părăsea și pace sentimentul că ceva este schimbat acolo, dar… nu ne dădeam seama ce anume, în mod concret.

Este cunoscută această senzație, pe care-o încearcă un locuitor sau chiar și un vizitator frecvent al unui loc, când ceva îl avertizează, mai mult în subconștient, că acolo este ceva nou – în plus, în minus sau modificat -, dar nu reușește să identifice schimbarea.

- Advertisement -

Ieri, când am ajuns din nou acolo, în acel loc atât de frecventat de către constănțeni și de vizitatorii urbei noastre, mai ales de cei veniți în scop turistic, ne-am propus să rezolvăm acel mini-mister.

Drept pentru care, așezându-ne liniștiți și confortabil la o masă, la una dintre numeroasele terase, într-un loc ales cu grijă, strategic, adică cu vedere panoramică asupra întregii piețe, ne-am luat o cafea și-o limonadă și am început să studiem sistematic ambientul.

La primele rotiri ale ochilor și ale minții, deși nu ne părăsea senzația, ușor chinuitoare, dar și incitantă, de ceva nou în peisaj, toate păreau “déjà vu”, adică la locul lor, neschimbate, în frunte cu imperturbabilul gânditor Ovidiu, din mijlocul pieței, pe care oricum nu are rost să-l întrebi de-una sau de-alta, căci – știu mai ales cei cu ceva experiențe bahice – nu-ți răspunde. Că-i statuie!

- Advertisement -

Totuși, din cauza tenacității caracteristice, nu ne-am lăsat și, abandonând temporar studiul clădirilor și al amenajărilor, am trecut la “partea-vie” a locului, ca să spunem așa, adică la cercetarea atentă a mișcărilor oamenilor care treceau sau poposeau pe-acolo.

Inițial, nu ni s-a părut că ar fi vreun flux neobișnuit de popor prin zonă. Dar după un timp, am realizat că parcă-parcă era ceva mai multă agitație decât altădată exact în acea zonă a Pieței Ovidiu (opusă, pe diagonală, locului unde eram noi) în care, de obicei, este cea mai multă liniște, în sensul de inactivitate și lipsă de trafic uman.

Esta vorba despre colțul în care se află ruinele termelor romane, adică micul muzeu al “Edificiului Roman cu Mozaic”.

Drept pentru care am purces înspre acel loc, ca să ne luminăm în legătură cu vânzoleala ceva mai mare decât de obicei, de la porțile acelor minunate artefacte imobile ale antichității cetății Tomisului. Chiar ne bucuram că, în sfârșit, localnicii și turiștii acordă atenția cuvenită acelui spațiu impregnat de istorie veche.

Când ne-am apropiat îndeajuns încât să vedem exact despre ce este vorba, bucuria noastră s-a transformat, inițial, în uimire și, apoi, din nou în bucurie, dar cu altă cauzalitate…

Completare peste milenii: ruinele termelor antice romane au acum în vecinătate una dintre cele mai moderne toalete publice din România. Împăratul Vespasian ar fi mulțumit!

Nu, din păcate, nu era vorba de vreun aflux de vizitatori mai consistent, decât cel obișnuit în vărfurile de sezon turistic estival ale ultimilor ani, spre și dinspre “Edificiul Roman cu Mozaic”.

Dar, de această dată din fericire, am constatat că în această zonă citadină atât de circulată, mai ales vara (datorită turiștilor, dar și constănțenilor avizi de recreere), a fost reabilitată și redeschisă publicului… vechea toaletă publică de acolo, până acum închisă cu zece lacăte și, practic, abandonată din vremuri deja imemoriale, la fel ca mai toate aceste stabilimente din Constanța, unele fiind chiar desființate și demolate!

Pentru că la exterior totul arăta foarte civilizat, ne-am hotărât, deși nu ne presau necesitățile, să vedem, totuși, dacă înăuntru este… la fel de “vopsit gardul”!

Cu 2 lei (tariful de persoană) am putut constata că interiorul este la fel de modern precum exteriorul.

Nu ne referimdoar la turnicheți, vorba aia: ca la aeroport (o noutate pentru țara noastră, în materie de toalete-publice), la gresia, faianța și instalațiile sanitare de cea mai bună calitate, dar și la curățenia și civilizația pe care le-am mai văzut până acum doar în locurile cu aceeași destinație din străinătate.

Inclusiv cămăruța cu măsuța pentru înfășat bebelușii (dotată cu toate cele trebuincioase mămicilor) este un lucru nu prea des întâlnit în România.

În sfârșit, totul este așa cum ar trebui să fie peste tot, nu numai în Constanța sau pe litoral, dar în toate localitățile din țara noastră! 

Intrare cu turnicheți

RAEDPP Constanța este cea care reia în urbea de pe ruinele anticului Tomis demersul marelui împărat roman Vespasian și prima grijă a lui Napoleon și a Regelui Carol I pentru ostașii săi

Interesându-ne, am înțeles că aceste toalete sunt administrate de către Regia Autonomă „Exploatarea Domeniului Public și Privat” Constanța, care este înființată prin HCLM Constanța nr. 332 / 02.08.1996 și administrează, gestionează și întreține fondul locativ de stat, spațiile cu altă destinație, terenurile, piețele agroalimentare, târguri, oboare, bazare, platouri și grupuri sanitare, aparținând domeniului public și privat al municipiului Constanța.

Ca ziariști, primul lucru pe care l-am făcut a fost să sunăm la RAEDPP Constanța și să încercăm să aflăm mai multe chiar de la cel care a inițiat și s-a ocupat de realizarea acelui mic model de civilizație urbană.

Exact către acea persoană am fost îndrumați: relativ noul director al instituției din subordinea Primăriei Constanța (edil-șef fiind Vergil Chițac), care a preluat această funcție odată cu instalarea noii administrații, liberale, a municipiului, în urma alegerilor locale din 27 septembrie 2020.

Teo Hira s-a dovedit a fi un director căruia chiar nu-i place să se împăuneze cu aceste prime realizări ale mandatului său.

Ne-a declarat, foarte expeditiv, că aceasta, din Piața Ovidiu, este doar a treia redeschidere, reabilitare și modernizare încheiate ale tuturor toaletelor publice din Constanța. De asemenea, că sunt în diferite stadii demersurile și lucrările de extindere și modernizare și ale majorității piețelor agro-alimentare ale orașului, ca și ale tuturor clădirilor din patrimoniul Primăriei Constanța.

Revenind la subiectul în legătură cu care l-am sunat, Hira s-a amuzat de comparația noastră cu Vespasian (cunoscut și ca Caesar Vespasianus Augustus sau Titus Flavius Vespasianus), cel care, deși a fost unul dintre cei mai importanți împărați romani (a domnit în secolul I d. Ch., între anii 69 și 79), a rămas în conștiința publică, populară mai ales, prin inițiativa de a dota Roma și toate celelalte cetăți din Imperiul Roman cu toalete publice, care, de altfel, au ajuns să-i și poarte numele. În limbajul poporului (în Ardeal, de exemplu, de la Școala Ardeleană încoace, românii așa numesc toaletele, fie ele și din fundul curții: “vespasiene”!).

Directorul ne-a spus că el vede toată seria de reabilitări și de modernizări de obiective urbane/urbanistice pe care a demarat-o ca fiind numai o intrare înormalitate, așadar nimic ieșit din comun.

Și ca să ne întoarcă, într-un fel, comparația noastră cu împăratul roman Vespasian, care revine cu toaletele sale, după două milenii, în cetatea Tomisului, Teo Hira a explicat de ce a început tocmai cu aceste dotări urbane.

Teo Hira: “Eu știu așa, că atunci când te apuci de construit ceva, orice, primul lucru pe care-l faci, atunci când deschizi șantierul, este să… amenajezi o toaletă, pentru lucrători, undeva, într-un colț! Și mai este ceva: pasionat fiind de istorie, am citit că marii conducători de oști din epoca modernă, în frunte cu marele Napoleon Buonaparte, primul lucru pe care-l ordonau, atunci când fixau un loc de staționare, de tabără, tot acesta era, să se amenajeze toalete cât de cât decente, ca să mențină igiena trupei și să nu apară boli, epidemii, în rândurile ei! Acesta a fost și motivul pentru care unele dintre cele dintîi măsuri dispuse de către reformatorul României, inclusiv al Armatei, Principele și, ulterior, Regele Carol I, au fost măsurile de igienă, cu toalete în cazărmi și toalete de campanie. Uite, de-aia am început și eu amplul program de reabilitări și modernizări tocmai cu toaletele publice, a treia fiind chiar cea din zona turistică a fostelor terme din antichitatea romană, iar primele două în principalele piețe comerciale constănțene, Grivița și Tomis-III!”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Mizele fundamentalismului etno-religios de factură legionară promovat la „Serbarea de la Putna”

* Dragnea nu mai e „grav bolnav”, cum spunea la tribunal. Acum „e apt de luptă” să-și ia partidul înapoi, anunță pajul său

* Ciolacu despre prietenia cu Hayssam: între chiolhanuri cu icre negre mâncate cu polonicul, narghilea și poker în cabana de vânătoare a lui Ceaușescu și “Era vreun terorist? Mergea pe avioane cu șefii statului!“

* Ceas de 21.000 de dolari la mâna cu care Tudorache-Diamant strânge semnături pentru demiterea lui Clotilde Armand

* Adio, Colonele! Te las cu rucsacul tău plin cu pietre, care ți-a încovoiat spinarea. Curea și Andronic să-ți lumineze calea!

* Fostul șef al ANI, Horia Georgescu, se distrează pe un yacht de lux, cu șampanie scumpă, pe Coasta de Azur. Dezvăluirile fugarului Rizea

* Fugarul Rizea: „Dana Budeanu se mărită cu Andrei Hrebenciuc. Acel inel cu diamante, cu care se laudă acum, e luat din banii furați de familia Hrebenciuc, tată și fiu!”

* „Monstrul din Fundeni” a avut mulți complici în uciderea educatoarei: polițiști de la Secția 7, procurori, judecători. Individul a devenit o fiară după ce și-a călcat cu mașina copilul de 2 ani

* Fostul președinte afgan a fugit în Dubai cu 169 de milioane de dolari! Acuzația vine de la un ambasador al său

* Cea mai mare victimă a pandemiei în tenisul mondial: Simona Halep. E din nou accidentată, s-a retras și de la Cincinnati, după doar un meci. Cariera ei e în pericol

4 COMENTARII

    • Ehhh…, să ne păstrăm, totuși, OPTIMISMU’: mai rău ca-n cei 15 ani deee… „Republică-MAZĂRE” (plus alți cinci, consecutivi, de administrație toooot P.S.D.-istă!) NU AR TREBUI SĂ FIE, cel puțin… TEORETIC, nuuuuuuuuuuuuu?!!!

  1. Dar desigur, optimisti sa fim ca doar si pe tigan( pardon, rooom) teoria ca teoria nu l-a intimidat intr-atat cat practica… Toti politicienii indiferent de culoare ,
    intrucat de ideologie nu poate fi vorba, sunt o apa si-un pamant. Au ei grija ca toata viata sa fie bugetari si mereu pe functii de conducere foarte bine remunerate – pentru ca nu exista alte creiere capabile (neinregimentate politic) sa le ocupe, nu-i asa?

    • Să știți că NU toți politicienii-români sunt… „BUGETARI-din-fire/nărav”!!!

      În U.S.R.-P.L.U.S. aproape toți activează în mediul (economic)… PRIVAT (!!!), o mare parte dintre ei fiind chiar… ANTREPRENORI (!!!), mai mari sau mai mici: cunoaștem destul de bine situația de la Constanța șiii… știm că nu este aici vreo excepție doar!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -