Vladimir Putin (68 de ani) nu renunță la planurile sale de „bandit planetar”. După toate probabilitățile, el pregătește noi anexări teritoriale, de la victima sa preferată: Ucraina. 21.000 de militari din trupele speciale rusești au fost comasați în Crimeea, pe lângă cei 31.000 care staționează oricum în peninsula luată cu japca în 2014.
În acest moment, Rusia ține sub ocupație două zone din Ucraina (Crimeea, Donbass), două în Georgia (Osetia de Sud, Abhazia) și una în Republica Moldova (Transnistria).
Sub pretextul luptei cu efectele inundaţiilor în Crimeea, Moscova a transferat recent, în peninsula anexată, aproape 21.000 de militari din trupele speciale, relatează agenţia oficială ucraineană Ukrinform.
Federaţia Rusă a început construcţia unei noi facilităţi, care să adăpostească 300 de militari în Crimeea, și continuă să-şi consolideze prezenţa militară, a declarat miercuri Avocatul Poporului din Ucraina, Liudmila Denisova.
„Potrivit informaţiilor, în orașul Feodosia din Crimeea, statul ocupant a început să construiască o bază pentru 300 de militari”, a dezvăluit Avocatul Poporului de la Kiev.
În plus, sub pretextul eliminării consecinţelor inundaţiilor, Rusia a trimis suplimentar în peninsulă 21.000 de militari din trupele speciale şi 1.367 de echipamente auto şi speciale. Aceste trupe se adaugă efectivului de 31.000 de militari care staţionează în Crimeea, menţionează Denisova.
Bază pentru un regiment aeropurtat
Această mobilizare de trupe ruseşti în Crimeea ocupată contravine normele dreptului internaţional, în special Rezoluţiei Adunării Generale a ONU cu privire la militarizarea Crimeii.
Potrivit serviciului de presă al Ministerului Apărării rus, în orașul-stațiune Feodosia, de pe țărmul Mării Negre, se construieşte o bază militară pentru un regiment aeropurtat, care urmează să fie desfăşurat aici spre sfârşitul anului 2021.
Adunarea Parlamentară a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a adoptat la 6 iulie o rezoluţie prin care condamnă anexarea Crimeii de către Rusia, precum şi sprijinul acordat de Moscova rebelilor separatişti din Donbass. OSCE a cerut Rusiei să elibereze teritoriilor ocupate ale Ucrainei.
În luna martie a acestui an, Rusia a mobilizat la frontiera cu Ucraina circa 100.000 de militari, cu tot cu echipamente şi tehnică militară, în trei direcţii – lângă graniţa de nord-est a Ucrainei, în estul Ucrainei şi în Crimeea ocupată.
Pe 22 aprilie, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a dat ordin pentru revenirea trupelor ruse la bazele lor permanente. A fost mai degrabă o diversiune: cele mai multe trupe au rămas lângă graniţa cu Ucraina.
Campanie de victimizare a rușilor din Ucraina
Moscova a început o campanie de victimizare a cetățenilor ruși din zonele separatiste, întărind suspiciunea că pregătește noi anexări de teritorii ucrainene.
„Kievul își intensifică activitățile militare, inclusiv împotriva civililor”, a declarat trimisul rus în cadrul grupului de contact pentru rezolvarea situației din Donbass, Boris Grizlov, în urma unei reuniuni ce a avut loc miercuri.
„Recent, la 16 iulie, armata ucraineană a efectuat un atac terorist asupra unei conducte de gaz din districtul Budennovski din Donețk”, a insistat Grizlov, fără a prezenta vreo dovadă în acest sens.
Grizlov susține că armata ucraineană a avariat zeci de construcții civile din Donbass, inclusiv case și o școală.