În urma administrației Firea rămâne un prăpăd care, din afară, nu se vede, dar care în interiorul Primăriei Capitalei produce niște efecte distructive majore. Noul edil-șef al Bucureștiului, Nicușor Dan, a explicat miercuri, într-o conferință de presă, cu ce risipă a banului public se confruntă, multe dintre contractele municipalității fiind astfel făcute încât e greu să fie reziliate.
Bucureștenii nu știu că, din buzunarele lor, se plătesc sume exorbitante pentru operațiuni din cele mai simple, bugetul arătând practic ca o sită.
Problema instituțiilor aflate în subordinea Primăriei Generale și care au fost moștenite de la Firea e că sunt “total neprofitabile economic, total dezechilibrate față de piață”, conform primarului. Matematicianul a explicat miercuri, în conferința de presă, că tocmai cheltuirea nesăbuită a banului public, care a generat dezechilibre și facturi neplătite de 3 miliarde de lei, a adus Primăria în situația de a nu avea bani, în 2021, să astupe gropile și să îngrijească parcurile.
„Cât costă să demontezi și să montezi o șipcă ruptă dintr-o bancă? 400 de lei. Cât costă să golești un coș de gunoi? 4 lei. Cosirea gazonului – 1 leu metrul pătrat. Prețul pe piață de de doar 23 de bani“
Câteva cifre concrete sunt mai grăitoare decât orice comentariu suplimentar. Nicușor Dan: „Pe zona de parcuri, ALPAB are contract de delegare cu această Companie Municipală de Parcuri şi o să vă dau nişte exemple de preţuri. Cosire mecanică a gazonului – un leu pe metrul pătrat, când preţul pieţei este 23 de bani pe metrul pătrat. De patru ori mai mult! Cât costă să demontezi şi să montezi o şipcă ruptă dintr-o bancă? 200 de lei să o demontezi, 200 de lei să o montezi. Cât costă să goleşti un coş de gunoi? 4 lei. Să îl goleşti într-un sac şi să îl pui la loc! Lucrurile acestea nu puteau şi nu pot să funcţioneze mai departe în acest mod şi o să vedeţi în activitatea viitoare o corectare a tarifelor şi, bineînţeles, o să mă ţin de promisiunea de închidere a companiilor şi de a merge către piaţă şi preţuri corecte“.
Culmea e că Firea a înființat companiile municipale tocmai sub pretextul că Primăria va face economie. Mergând pe deja cunoscuta retorică național-ceaușistă și cea rezidual comunistă de după 1990 (folosită intensiv de regimul Iliescu până în 2000, iar apoi de PSD până azi), Firea a invocat în 2016-2017 presupusa lăcomie a firmelor private, pe care le-a demonizat. Ea a spus că n-are nevoie de privați și ca de aceea înființează companii municipale, care vor oferi prețuri mai bune decât cele ținute de capitaliștii veroși.
Aceeași logică a dus, în mod evident, la fix același rezultat obținut și de regimul comunist, până la urmă: servicii mai proaste la prețuri mai mari. S-a reconfirmat ceea ce se știa deja după zeci de ani de experiență socialistă: statul este un administrator mai prost și mai ineficient decât privatul.
Când și-a prezentat fanteziile la posturile TV ale oligarhilor, Gabriela Firea a afirmat că s-a inspirat din modelul de administrare a orașului Viena. Realitatea a arătat că, de fapt, modelul era cel fabricat de soțul său, Florentin Pandele, pe “moșia” Voluntari, al cărei primar este și unde funcționează aceleași mecanisme de mulgere a banului public. Dealtfel, o mare parte din șefii de companii municipale au fost “importați” de Firea de la administrația publică din Voluntari – exact “caracatița” la care făcea referire Nicușor Dan în campania electorală.
Cu zece sipci ale Sarmei iti faci usa de stejar la intrare, cu tot cu toc.