România se pregătește să scoată la revânzare dozele de vaccin anti-Covid de la AstraZeneca achiziționate prin intermediul Uniunii Europene, au declarat oficiali ai Guvernului pentru Digi24.ro. Dacă, la nivelul UE, AstraZeneca a fost discreditată, în schimb la nivel mondial există zeci de țări disperate să ajungă la vaccinuri, iar cererea este cu mult mai mare decât oferta.
Cele două variante existente pe masa Cabinetului Cîțu sunt revânzarea vaccinurilor sau donarea lor. Donații s-au mai făcut deja către Republica Moldova, România fiind în acest moment principalul furnizor de vaccinuri pentru statul din stânga Prutului. Țara noastră a donat Moldovei mai multe doze de AstraZeneca decât Rusia (Sputnik V) și China (Coronavac) la un loc.
AstraZeneca rămâne „vaccinul săracilor”. Deși este cel mai ieftin din lume și a fost discreditat în SUA și Europa, rămâne la fel de sigur ca și celelalte
Colonelul Valeriu Gheorghiță a explicat duminică, la Digi 24: „Adresabilitatea pentru acest vaccin (AstraZeneca – n. red.) a scăzut foarte mult, este cumva un trend care se regăsește la nivel european. Tocmai de aceea, la nivel european se pregătește un mecanism, pe de o parte de donație prin mecanismul COVAX, sau de revânzare către state terțe. Inclusiv în România se pregătește acest mecanism de revânzare sau de donație și e foarte probabil că așa se va întâmpla, vor fi o parte donate, o parte revândute”.
România are pe stoc 1,7 milioane de doze de vaccin de la AstraZeneca, din totalul de 2.438.880 primite începând din 15 februarie. Diferența de 743.956 a fost deja ultilizată.
Vaccinul de la AstraZeneca a fost discreditat la nivelul UE în urma mediatizării intense a unor cazuri extrem de rare de tromboze (câteva sute la zeci de milioane de utilizatori). Mai multe țări au amplificat reticența populației suspendând temporar sau definitiv folosirea AstraZeneca.
Așa că vaccinul elaborat de cercetătorii de la Oxford și produs de suedezii de la AstraZeneca – preț de 1,8 euro/doză, cel mai ieftin de pe piață în acest moment – a căzut în dizgrație în UE, care a optat pentru vaccinurile de la Pfizer/BioNTech (12 euro/doză) și Moderna (18 euro/doză). De curând a fost autorizat și vaccinul Johnson&Johnson (8,2 euro/doză), care de asemenea a provocat, ca și AstraZeneca, tromboze ca efecte adverse foarte rare, dar în acest caz presa și guvernele n-au mai făcut vâlvă.
Refuzat în SUA și Uniunea Europeană, vaccinul AstraZeneca rămâne însă la mare căutare în restul lumii. Sunt zeci de țări disperate să-și vaccineze populația și care nu au cu ce, așa că e de așteptat ca România să găsească imediat cumpărători.
În timp ce europenii strâmbă din nas la vaccinurile gratis, în țările sărace dozele se dau pe sub mână și au acces la ele doar elitele
Rămase în afara UE, țări precum Armenia (0,9% din populație vaccinată cu prima doză), Ucraina (2,32%), Georgia (3,26%), Bosnia (5,76%), Moldova (8,14%) sunt într-o situație critică.
Pe alte continente, situația e și mai gravă. Spre exemplu, în America Centrală, Honduras a vaccinat 1,1% din populație. În Asia, Pakistan a imunizat 1,88%, iar în Africa, Mali – 0,41%.
Aceste țări nu au acces la piața vaccinurilor, pentru că marile comenzi au fost făcute de puteri precum SUA, Uniunea Europeană, Marea Britanie sau alte state bogate (Israel, Canada, Australia etc.).
Dacă în România există o puternică agitație antivaccinistă, iar oamenilor li se spune că să nu se imunizeze pentru că sunt victimele unor experimente, în schimb în țări precum Coreea de Nord vaccinul este un privilegiu de care beneficiază doar elita partidului comunist. Cele câteva zeci de mii de doze achiziționate prin diverse metode de această țară au ajuns doar pentru șeful statului, camarila și familia sa și înalții demnitari.
În ciuda apelurilor, până acum s-au donat doar 72 de milioane de doze de vaccin pentru 126 de țări care așteaptă. În acest ritm, imunizarea omenirii nu se va putea realiza, avertizează OMS
Potrivit actualului regulament al UE, țările membre care iau vaccinuri prin programul Comisiei Europene le pot dona sau revinde către alte țări, dar numai cu prețul la care au fost achiziționate.
La nivel mondial s-a pus pe picioare un program de ajutorare a țărilor sărace care n-au acces la vaccinuri – COVAX. Dar, din februarie până acum, doar 72 de milioane de doze au fost donate, în condițiile în care pe lista de așteptare sunt nu mai puțin de 126 de țări! Directorul Organizației Mondiale a Sănătății spune că donațiile au ajuns pentru numai 1% din populația țărilor care au nevoie, ceea ce înseamnă că pandemia nu poate fi oprită.
Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul OMS, a făcut apel la țările bogate să doneze mai multe vaccinuri prin COVAX, pentru ca până în septembrie să fie vaccinați măcar 10% din locuitorii țărilor sărace. Până la sfârșitul lui 2021 ar trebui vaccinată 30% din populația globului, dacă vrem să oprim pandemia, spune acesta.
Ne mai intrebam de ce suntem priviti ca infractorii Europei cand guvernul insusi vrea sa faca bani din vaccinuri primite gratis! Gheorghita, unul dintre autorii esecului campaniei de vaccinare din cauza comunicarii execrabile, lipsita de transparenta, tact si respect cu populatia, mai castigat era daca tacea. Guvernul Romaniei sa doneze vaccinurile comunitatilor de romani care nu sunt in UE: Serbia, Ucraina, Republica Moldova. Comunista este Coreea de Nord, nu Coreea de Sud cum este scris in articol.
Pe lumea asta decat suedezele date la pesedorci sant gratis. De placere.
Da si lor a inceput sa le placa.
1. NU sunt primite GRATIS, cele în discuție! Cităm din articol (din… PRIMA frază, chiar!):
” România se pregătește să scoată scoată la revânzare dozele de vaccin anti-Covid de la AstraZeneca achiziționate (!!! – N.n.) prin intermediul Uniunii Europene. (…) ”
2. Am donat și Moldovei! Cităm din articol:
” (…) Donații s-au mai făcut deja către Republica Moldova, România fiind în acest moment principalul furnizor de vaccinuri pentru statul de dincolo de Prut. Țara noastră a donat Moldovei mai multe doze de vaccin (AstraZeneca) decât Rusia (Sputnik V) și China (Coronavac) la un loc.
3. NU poți dona… NUMAI comunităților-de-români dintr-o țară: NU poți… CONDIȚIONA o donație!!! Dacă donezi Serbiei sau Ucrainei, vaccinurile sunt distribuite… DUPĂ CUM HOTĂRĂȘTE GUVERNUL (SUVERAN al) FIECĂREI ȚĂRI!!!