vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăNewsDeputatul "Mitralieră", dosar penal pentru că a obținut prin fals titlul de...

Deputatul „Mitralieră”, dosar penal pentru că a obținut prin fals titlul de revoluționar. A stat ascuns în Pitești, dar a mințit că ar fi luptat eroic la Timișoara și București

-

Cătălin Rădulescu “Mitralieră”, încă deputat (fost PSD, acum PER), a fost pus sub acuzare de DNA pentru că a obținut abuziv titlul de “Luptător cu rol determinant” la Revoluția din decembrie 1989. Procurorii spun că “Mitralieră” și-a “tras” certificatul de mare luptător deși în orașul unde se afla el n-au avut loc confruntări cu forțele de represiune și, prin urmare, nu s-a luptat nimeni.

Începând din ianuarie 2015, „Mitralieră” a încasat în mod fraudulos o indemnizație „de gratitudine” în valoare de 2.020 de lei lunar, în total 143.420 de lei (circa 31.000 de euro).

Dosarul deschis pe numele fostului deputat reține infracțiunile de abuz în serviciu și fals în declarații. În urma acestor fapt, el a intrat în posesia titlului de “Luptător pentru Victoria Revoluției din decembrie 1989 – Luptător cu rol determinant”, cu toate avantajele financiare și nu numai care rezultă de aici.

În dosarul DNA mai sunt puși sub acuzare și trei foști membri ai Comisiei pentru eliberarea certificatului de Luptător cu rol determinant, care l-au ajutat pe “Mitralieră” să obțină titlul.

Trei membri ai comisiei care l-au ajutat pe „Mitralieră” să obțină ilegal certificatul sunt și ei puși sub acuzare

Potrivit cercetărilor făcute de procurori, fostul deputat PSD a mințit în declarații, scriind în cererea depusă în 2015 că a luptat eroic la București și Timișoara, împotriva trupelor de Securitate și de Miliție, inclusiv până pe 22 decembrie 1989, ora 12.10 – când Ceaușescu a fugit din Comitetul Central al PCR, pierzând astfel puterea.

- Advertisement -

În realitate, Cătălin Rădulescu nu s-a mișcat din Pitești și, mai mult decât atât, n-a făcut absolut nimic până după ce a devenit clar că Ceaușescu a fost înlăturat de la putere. Abia atunci a ieșit și fostul deputat PSD din vizuină, afișându-se drept mare revoluționar pe străzile orașului, unde nu au existat nici proteste, nici confruntări armate ale vreunui revoluționar cu trupele de represiune în perioada 16-22 decembrie.

Cei trei membri ai comisiei care i-au acceptat falsul, acordându-i nemeritat în 2016 titlul de Luptător cu rol determinant, au fost – potrivit DNA – Adrian Sanda, Corina Tănase și Cristina Cechi.

Comunicatul DNA

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspecții:

- Advertisement -

RĂDULESCU CĂTĂLIN MARIAN, la data faptelor deputat în Parlamentul României, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

– complicitate la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite,

– fals în declarații în formă continuată,

SANDA ADRIAN, la data faptei secretar de stat în cadrul Secretariatului de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist (S.S.P.R.) și președinte al Comisiei pentru eliberarea noului certificat de Luptător cu Rol Determinant

TĂNASE CORINA DENISA, la data faptei membru al Comisiei pentru eliberarea noului certificat de Luptător cu Rol Determinant,

CECHI CRISTINA VALENTINA, la data faptei membru al Comisiei pentru eliberarea noului certificat de Luptător cu Rol Determinant,

fiecare pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite.

În ordonanța procurorilor se arată că în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

Suspecții Sanda Adrian, Tănase Corina Denisa și Cechi Cristina Valentina, în calitățile menționate mai sus, cu încălcarea prevederilor Legii nr. 341/2004, cu modificările ulterioare, ar fi acordat, în cursul anului 2016, titlul de „Luptător pentru Victoria Revoluției din decembrie 1989 – Luptător cu Rol Determinant” suspectului Rădulescu Cătălin Marian, deși acesta nu îndeplinea una dintre condițiile prevăzute de lege, respectiv pe aceea de a fi desfășurat activități revoluționare într-o localitate în care, în urma acțiunilor și confruntărilor cu forțele de represiune, au rezultat persoane ucise, rănite sau reținute până în data de 22 decembrie 1989, ora 12:10 – ora fugii dictatorului Nicolae Ceaușescu.
Titlul menționat mai sus se acordă în baza prevederilor Legii nr. 341/2004, cu modificările ulterioare, privind recunoștința pentru victoria Revoluției Române din Decembrie 1989, pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Brașov din noiembrie 1987 și pentru revolta muncitorească anticomunistă din Valea Jiului – Lupeni – august 1977.
Concret, membrii comisiei ar fi admis cererea formulată de suspectul Rădulescu Cătălin Marian și ar fi constatat îndeplinirea condițiilor legale pentru acordarea titlului de Luptător cu Rol Determinant doar pe baza a două declarații (din 2015 și 2016) în care acesta ar fi precizat aspecte neconforme cu realitatea cu privire la activitatea sa revoluționară în orașele Timișoara și București în perioada 16-21 decembrie 1989. Declarațiile respective ar fi contrazise în mod evident de documentele existente la dosarul administrativ al acestuia, existent la S.S.P.R., din care ar rezulta că suspectul a desfășurat activitate revoluționară doar în orașul Pitești, începând cu data de 22 decembrie 1989, după fuga dictatorului, nicidecum în orașele Timișoara și București.

Urmare a acestor demersuri, suspectului Rădulescu Marian Cătălin i-a fost acordat, prin decret prezidențial, titlul de „Luptător cu Rol Determinant”, cu consecința obținerii în mod necuvenit de către acesta a unei indemnizații de gratitudine în valoare de 2.020 lei/lunar începând cu data de 01.01.2015, în total 143.420 lei.

Suspecților li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală în zilele de 14 și 15 decembrie 2020.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -