Vaccinurile împotriva noului coronavirus ar putea să ajungă în România începând cu luna viitoare, iar campania de imunizare a populației, care va fi gratuită și opțională, poate fi demarată în ianuarie, anunță autoritățile.
Compania BioNTech, care a fabricat vaccinul, e acum sprijinită de partenerul Pfizer, care a dezvoltat capacități industriale de producție și pune la punct sistemul de distribuție – unul complicat din cauza cerinței ca serul să stea la -70 de grade Celsius.
BioNTech/Pfizer au depus cerere la FDA (Agenția Americană pentru Medicamente) ca să obțină autorizație de urgență pentru vaccin. Foarte curând același lucru se va întâmpla și la Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA).
Pentru a se stopa pandemia, trebuie ca minimum 70% din locuitori să fie imunizați
În Uniunea Europeană, care a negociat și a cumpărat vaccinul în numele statelor membre, campania de imunizare ar putea demara la începutul anului viitor, spune Andrea Ammon, șefa Centrului European pentru Prevenire și Control al Bolilor (ECDC). Momentul depinde de la țară la țară, în funcție de capacitatea autorităților de a se organiza pentru campania de vaccinare.
În România, de acest proces se ocupă medicul militar Valeriu Gheorghiță. Acesta spune că „atunci când un vaccin va primi aprobare de la Agenţia Europeană a Medicamentelor începe distribuţia simultană în toate ţările care au aderat la acel contract unic încheiat de Comisia Europeană. România face parte dintr-un demers european şi reprezintă parte egală a acestui demers, suntem pe picior de egalitate cu toate ţările membre UE“.
Conform medicului, statul român a finalizat deja strategia națională de vaccinare anti-Covid, operațiunea de imunizare fiind gratuită și benevolă (se va vaccina numai cine vrea).
La fel ca orice epidemie, și ce cea generată de Covid poate fi stopată doar atunci când minimum 70% din populație este imunizată, pentru că atunci virusul nu va mai găsi suficiente gazde receptive pentru a “migra” de la unul la altul. Chiar dacă un om e infectat și intră în contact cu alții, virusul va ajunge la persoane care au deja sistem de apărare care-l va anihila înainte să producă daune organismului.
Dr. Doina Azoicăi, epidemiolog: “Trecerea prin boală este o loterie”. Alternativa la imunizarea prin infectare este vaccinul
Imunizarea se poate obține, după cum explică medicul Doina Azoicăi, președintele Asociației Epidemiologilor din România, în două feluri: pe cale naturală, trecând prin boală, sau pe cale artificială, prin vaccinare. “Trecerea prin boală este însă întotdeauna o loterie”, spune profesoara universitară Doina Azoicăi. Nimeni nu știe cât de grav va fi afectat, de aceea varianta vaccinării elimină aceste riscuri.
Potrivit medicului Valeriu Gheorghiță, care va dirija campania de vaccinare, aceasta se va face în 3 etape. În prima fază vor fi imunizați angajații din sistemul sanitar, în faza a doua cei din instituțiile de asistență socială, apoi și marea masă a populației.
În România, însă, sondajele arată că doar 4 din 10 oameni ar accepta să se vaccineze anti-Covid. Campaniile conspiraționiste foarte agresive purtate în ultimele 9 luni, venite oricum pe fondul unei mai vechi obsesii a unei minorități antivacciniste care militează de ani întregi pentru eliminarea tuturor vaccinurilor, au avut un impact major în rândurile populației.
Lipsa de reacție a sistemului medical și a autorităților în fața acestor campanii furibunde, construită pe știri false și teorii nesusținute de niciun studiu, a adus acum România în impas. Pe de o parte, oamenii se plâng că viața le e afectată. Economia suferă și e nevoie de restricții pentru a limita răspândirea virusului. Pe de altă parte, aceiași oameni sunt convinși că la mijloc e un complot, că virusul nu există sau, dacă există, nu e așa grav. În schimb, li s-a inoculat îndoiala și teama față de vaccin, paleta obiecțiilor fiind foarte largă, de la cei care cred că totul a fost pus la cale ca să li se injecteze cipuri, pentru a fi teleghidați de Bill Gates cu antenele 5G, până la cei care suspectează că vaccinul a fost produs prea repede și îi va îmbolnăvi ulterior de alte boli grave.