Focarul de infecții cu coronavirus din județul Suceava pare, în sfârșit, că se stinge. România se apropie, astfel, de momentul în care lucrurile vor intra în normal în locul cel mai afectat de epidemie.
În ultimele zile, numărul noilor cazuri a fost mai mic decât al pacienților vindecați. În 62 de localități din județ nu se consemnează, în acest moment, nicio infecție, informează Monitorul de Suceava.
62 din cele 114 localități ale județului nu au niciun caz. S-au vindecat
Mai mult de jumătate din așezările județului Suceava (62 din totalul de 114) nu au niciun caz de coronavirus, a anunțat Prefectura. În alte 32 de localități din cele 52 afectate au fost maximum 10 cazuri.
Vești bune și în privința pacienților. Numărul acestora scade pentru că, în ultimele zile, cazurile de infecții noi au fost mai puține decât ale celor vindecați. De miercuri până joi au fost raportate 76 de noi bolnavi și 415 vindecați.
Din numărul total de 3.111 de oameni confirmați pozitiv la noul coronavirus în județ, 1.401 s-au vindecat deja.
Rămân, așadar, puțin peste jumătate, 1.610. Dintre acestea, 968 sunt sub tratament. Ceilalți 642 de infectați sunt în condiții bune, acasă.
Situația, gestionată catastrofal de conducerea spitalului
Suceava – în special orașul și localitățile limitrofe, celelalte din județ fiind mai puțin afectate – a fost prima lovită puternic de epidemie. Valul de bolnavi de la Spitalul Județean Suceava a fost gestionat foarte prost, managerul a luat niște decizii care au favorizat răspândirea necontrolată a virusului printre cadrele medicale și pacienți.
Deși devenise evident încă din ianuarie că e pe cale să se declanșeze o pandemie, conducerea spitalului nu a luat nicio măsură pentru a se pregăti. În primele luni ale anului 2020 s-au cheltuit foarte puțini bani pentru achiziționarea de materiale sanitare (965.048 de lei), dezinfectanți (218.355 de lei) și echipamente menite să sprijine funcțiile vitale în manifestările bolii (cum ar fi ventilatoarele mecanice).
Aceasta, deși bani pentru aprovizionarea cu cele trebuincioase ar fi fost. În primele două luni din 2020, bugetul alocat Spitalului Județean Suceava a fost de 45,7 milioane de lei. Dintre aceștia, au fost cheltuiți doar 39,9 milioane.
Până acum s-au înregistrat 186 de decese în județul Suceava
Când epidemia a explodat în Suceava, Spitalul Județean a fost luat complet prin surprindere. Medicii au fost chemați la muncă indiferent dacă erau sau nu bolnavi, iar infecția s-a răspândit cu viteză. De aici și până la scăparea de sub control a situației n-a mai fost decât un milimetru. Însuși managerul (între timp schimbat din funcție) s-a îmbolnăvit.
Până la sfârșitul lunii aprilie, spitalul a fost trecut sub comandă militară. Până joi, guvernul raportase 159 de decese în județul Suceava. Medicul care conduce interimar spitalul județean a afirmat însă că, în realitate, sunt cu 27 mai multe, adică 186.
Județul Suceava a avut, de departe, cel mai mare număr de bolnavi de Covid-19 în România. Până joi, 7 mai 2020, se înregistraseră 3.111 cazuri, de peste două ori mai multe decât cele din Municipiul București (1.429 de cazuri). Pe locul 3 se situa județul Arad, cu 655 de cazuri.
Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!
CITIȚI ȘI:
* Închis de Guvern a doua oară, site-ul conspiraționist ortodoxinfo e din nou online, după o zi. “Noua Ordine Mondială, reuniune prin videoconferință”
* VIDEO. Klaus Iohannis mătură pe jos cu Ciuma Roșie! „Românii se confruntă cu doi inamici: Covid-19 și PSD”
* INTERVIU. Dr. Doina Azoicăi, epidemiolog: „În Vest și-au epuizat mai repede cohortele de receptivi pentru că au avut o îmbolnăvire în masă”
* Câți bolnavi de Covid-19 mai sunt în România. Stăm mai bine decât media mondială. Comparație cu vecinii
De citit mesajul Prim ministrului Norvegiei!!!… să-l pună Orban in ramă pe biroul lui…!!,.. să-l citească în fiecare oră ,asta dacă îl înțelege…!!..nu degeaba țara asta e printre primele în lume la democrație , fericire….uite un popor normal,educat. . bravo lor ….